Добавете ценово известие

13 причини да посетите Исландия

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 24.10.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 12,17 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
- 0,24 BGN

Преди да решите къде да прекарате следващата си ваканция, разгледайте нашите 13 причини, които могат да ви накарат да преосмислите решението си. Позволете ни в следващите минути да ви разведем в магичния свят на Исландия.

Среднощното слънце

Звучи точно толкова нереално колкото и изглежда, затова нека обясним. Тъй като Исландия се намира точно под арктическия кръг, летните нощи се открояват с 24-часова дневна светлина, която се наблюдава от средата на май до края на юли. Лятното слънцестоене настъпва между 20-ти и 22-ри юни, като отбелязва времето, когато среднощното слънце, подобно на малко ефирно бижу, залязва малко след полунощ и се издига отново на небосвода точно преди 3 часа през нощта.

Вижте повече: Кеш в бъдеще време: Исландия или Швеция

Този невероятен феномен ви позволява да се наслаждавате на посещения на различни забележителности през цялото денонощие, а това позволява да се видят причудливите форми на исландската природа от една съвсем различна перспектива. Има редица среднощни обиколки, които можете да предприемете. Например можете да поемете по маршрута „Златен кръг“, да се впуснете в конна езда с прочутата местна порода коне или дори да прекосите планина. Да видите за пръв път, че слънцето няма да залезе, е уникално преживяване, което ще ви изпълни дълготрайни и неповторими спомени.

Северното сияние

Метафорично казано Исландия се намира на върха на света, а това ви гарантира, че се намирате сред най-подходящите места на планетата, откъдето можете да видите северното сияние. Тези зрелищни небесни чудеса се срещат често в Исландия в периода от септември до средата на април и са една от най-предпочитаните причини за посещение на северната страна извън ярките летни месеци.

Северното сияние, гледано от Исландия.

В типичната исландска зимна нощ е вероятно да видите мистичните зелени светлини, които танцуват на ясното небе над Рейкявик, но шансовете ви се увеличават дори повече, ако се запътите извън града, далеч от електрическото осветление на града. Много опитни водачи са специализирани в наблюдението на северното сияние. Те познават най-добрите позиции за нощно наблюдение, като самият процес на търсенето им е изключително вълнуващ, особено като знаете, че кулминацията на това пътешествие е удивителното астрално шоу, наречено северно сияние.

Геотермалните бани в Исландия

Водата е вероятно най-ценният природен ресурс на северната страна. Качеството на питейната вода е изключително поради изобилие от чисти планински и ледникови потоци, а същевременно Исландия има утвърдени традиции при използването на геотермалните извори като източник на енергия.

Геотермални бани в Исландия

Забележителните естествени геотермални басейни могат да бъдат видени из цялата страна, като всеки от тях е заобиколен от напълно уникална обстановка. Някои от най-удивителните природни басейни се намират в Landmannalaugar. Това е естествен резерват, известен със своята поразителна красота, за която допринася местоположението му сред исландските възвишения.

Величествената природа на Landmannalaugar може да бъде оценена изцяло, само ако буквално се потопите в геотермалната вода. Преди да стигнете до там обаче, пътят ще ви отведе до други необикновени места, включително Háifoss (вторият по големина водопад в Исландия) и кратерното езеро Ljótipollur.

Исландските китове

Океаните около Исландия осигуряват идеални условия за живот за над двадесет вида китове, а през последните години островът се превръща в основен пункт за наблюдение на китовете в Европа.

Исландия ви осигурява високи шансове да забележите някои от тези великолепни морски гиганти. Ако пътувате от Рейкявик, можете да бъдете 99% сигурни, че ще видите китовете от вида минке, клюномуцунести китове, а също може да попаднете на морски свине. Ако пък решите да предприемете традиционното наблюдаване на китове до Húsavík в Северна Исландия, е вероятно да забележите и огромния гърбат кит.

Срещата с исландските китове в естествената им среда е невероятно преживяване, но много обиколки също така включват посещение при оживените крайбрежни скали, където тъпоклюната кайра гнезди в скалисти пукнатини и дупки в почвата.

Национален парк Þingvellir

Разположен на 45 минути път с кола от Рейкявик, националният парк Þingvellir в югозападната част на Исландия е място, което задължително трябва да видите. Дестинацията е популярна заради важното си историческо и геоложко значение. Исландският парламент, наречен Alcíingi, е основан в Þingvellir през 930 г. и провежда първите си заседания при ждрелото Almannagjа.

Национален парк Þingvellir

Þingvellir е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради безбройните и изключителни природни дадености на района, включително Þingvallavatn, най-голямото естествено образувано езеро в Исландия, както и пукнатината Silfra, която ви позволява да се гмуркате между американски и европейски тектонични плочи.

Исландските ледници

Исландия е известна като „Земя на огън и лед“ заради множеството ледници и вулкани, разпръснати из територията на острова. 11% от земната маса на Исландия е покрита с ледници, най-големият от които, Vatnajökull, покрива по-голямата част от южната и централна планинска област.

Ледниците от своя страна също са едни от най-удивителните атракции на Исландия. Например Jökulsárlón, голямо ледниково езеро в югоизточната част на Исландия, е предпочитана дестинация, защото е изпълнено с гигантски айсберги, откъснали се от върха на ледника Breiðamerkurjökull. Това създава рядко срещана приказна симбиоза между леда и заобикалящата го природа.

Ледници в Исландия

Обиколките на Jökulsárlón привличат посетителите от десетилетия и остават едно от най-популярните неща за правене в Исландия през летните месеци.

Местните жители от векове си взаимодействат с исландските ледници и в наши дни се предлагат разнообразни екскурзии и възможности, свързани с тяхното „опитомяване“. Това могат да бъдат пешеходни екскурзии, сноумобилни обиколки, а дори и разходки с хеликоптер.

Храната в страната

Исландската кухня е модерно отражение на гастрономическите традиции на нашите предци. Риболовът и селското стопанство в суровите исландски условия водят до доста базова подготовка на малкото съставки, които хората успяват да намерят; в рамките на цяло хилядолетие Исландия предлага едни от най-суровите условия на живот на земята и храненето на местните отразява този факт.

Напредъкът в оранжерийните и селскостопанските технологии, съчетани с търсенето на свежи и естествени съставки, спомагат на исландската кухня да създаде свое уникално място в новата северна кухня. Давайки свобода на въображението и същевременно оставайки верни на традициите, исландските готвачи се специализират в изключителни ястия от агнешко и морски дарове, съставени от пресни местни източници, а днес Исландия е дом на много великолепни ресторанти, които предлагат специалитети от т.нар. новоисландска кухня.

Исландските планини

Исландия е осеяна с такова множество планински вериги, че дори и на най-усърдните алпинисти няколко живота може да не им стигнат, за да разгледат всичко, което предлага Исландия. Дори столицата е заобиколена от забележително разнообразие от върхове и възвишения. Само 20 минути път с кола могат да ви отведат далеч от града и до изходна точка на някои от многоборойните маршрути за преход.

Големият брой планини в Исландия, тяхната достъпност и същевременно близостта им до цивилизацията, правят Исландия рай за планинарите, рай, който предлага безкрайни възможности, вариращи по трудност, дължина и височина на преходите. В цялата страна се организират огромен брой екскурзии с планински водачи, които са предвидени както за опитни, така и за начинаещи алпинисти, независимо дали целта им е да достигнат до върха и да се насладите на великолепни гледки или просто да гледат пейзажа от подножието.

Исландският кон

Това удивително животно, наречено „исландски кон“, играе ключова роля в културното и историческото развитие на нацията. Тази специална порода задържа вниманието на любителите на животните от десетилетия и отдавна е основна туристическа атракция на Исландия.

По времето, когато започва колонизирането на Исландия, първите викингски заселници водят със себе си своите най-добри коне. През вековете суровите условия на острова видоизменят породата и само най-силните екземпляри оцеляват.

Исландският кон е известен със своя нежен, но енергичен характер. Петте вида походка, характерни за този вид, спомагат за несравнимото им умение да прекосяват дори изключително трудни терени. Обиколките с коне са популярна атракция и отвеждат пътуващите до недостъпната исландска пустош. Това ви позволява да се насладите на незабравимо преживяване и да видите околността през погледа на първоначалните заселници на Исландия – викингите.

Исландските вулкани

Исландия се е зародила именно благодарение на вулканичната дейност, но и до днес на острова има голям брой активни вулкани. Въпреки че не е много вероятно да видите изригване на вулкан по време на краткото си посещение (но и няма как да бъдете сигурни, че няма да се случи), можете да се запишете на обиколка из вулканите на острова, което ще  ви разкрие мощта на вулканичната сила, която е оформила Исландия преди хиляди години.

Смятана за едно от най-пленителните природни явления по рода си, магмената камера ríhnhnkakaggur буквално е капсулирала вулканичната история на Исландия. От друга страна обиколката на вулкана Þríhnúkagígur ще ви заведе до вкочаненото сърце на заспалия вулкан, където огнените червени нюанси загатват ужасяващи истории за неописуема сила и разрушение.

Черните плажове на Исландия

Въпреки че Исландия не разполага с топли условия, постоянна слънчева светлина и спокойни ветрове, суровите и девствени плажове на отровната държава продължават да привличат посетители от цял свят.

В близост до най-южното село на Исландия, Vík, се намира световноизвестният черен плаж Reynisfjara. Черните базалтови скали, огромните пещери и гигантските скални образувания, както и непрестанното брулене от силни ветрове, правят Reynisfjara забележително и въздействащо място, където силата на Атлантически океан ни напомня за слабостта и преходността на човешкото съществуване.

Снимка на черните плажове на Исландия.

Друг зашеметяващ черен плаж, който можете да посетите, е Djúpalónssandur на полуостров Snæfellsnes, където посетителите могат да се насладят и на останките на кораб, корабокруширал преди  десетилетия.

По-малко известен, но също толкова запленяващ феномен, е „Диамантеният плаж“ в Breiðamerkursandur в югоизточна Исландия. Това е една ивица от черен пясък, която сякаш е изваяна от неземни елементи. Тя получава името си от „ледените диаманти“, с които целогодишно сякаш е украсена.

Ако надникнем през ледниковата река Jökulsá á Breiðamerkursandi, ще видим как безброй малки айсберги се пренасят от близката ледникова лагуна Jökulsárlón, където те биват полирани от вълните, преди отливът да ги отмие от черния бряг навътре в морето.

Привечер и на зазоряване светлината на ниското слънце осветява ледените диаманти от хоризонтален ъгъл, превръщайки черните пясъци в поле от блестящи диаманти.

Исландските възвишения

Възвишенията, които покриват по-голямата част от пейзажа в Исландия, са дом на много от най-удивителните природни чудеса на острова. Наричани още „сърцето на Исландия”, възвишенията са уникално и недокоснато от човешка ръка място, където можете да пътувате часове, без да видите никакви признаци на цивилизация освен солидния планински път, по който шофирате… без светлини, без магазини, без тълпи, без шум. Само вие и природата.

Езерото Mývatn в Северна Исландия

Разположено в североизточната част на Исландия, еутрофното езеро Mývatn и заобикалящата го среда съчетават в себе си много от елементите, които правят Исландия уникална.

На няколко километра северно от езерото се извисява вулканът Krafla – пещ от ада, чиято завладяваща околност осигурява на областта Mývatn невероятно разнообразие от естествени извори, пригодени за къпане, неземни цветове и причудливи скални образувания като зловещия Dimmuborgir – район на хаотично разпиляна вкаменена лава, напомняща на руини на древен град на демоните.

Организираните обиколки на Mývatn включват посещения на създадени от човешка ръка термални бани с прекрасен изглед към езерото.

И за финал бихме искали да ви предоставим няколко интересни и полезни факта за Исландия, които да имате предвид, ако все пак сме успели да ви убедим да посетите тази невероятна страна:

  • В буквален превод Исландия означава „Ледена страна“
  • Страната обявява независимост през 1944 г.
  • Все още няма директен полет между София и столицата на острова Рейкявик, но сте само на едно прикачване разстояние
  • Валутата на страната е исландска крона.

по материал на Магнус Олафсон

Превод: Мартина Петрова

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още