Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Bank of England: Не можем да спрем високата инфлация

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 17.05.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Анализът е достъпен като епизод на подкаста Tavex новини & анализи. Не забравяйте да се абонирате, за да не пропускате новите ни епизоди. Присъедините се и към дискусионната група Приказки за икономиката и златото във Facebook.

 

Bank of England не може да спре покачващата се инфлация, каза нейният гуверньор Андрю Бейли пред Камарата на общините. Речта му идва в момент, в който както публиката, така и управляващите критикуват централната банка за неспособността да спре високите цени. Както сме коментирали, поскъпването на живота и срива на покупателната способност са пряко следствие от политиките на самата институция.

Присъедините се към отворената Facebook група Приказки за златото и икономиката, за да научавате последните новини за стопанството, благородните метали и личните финанси.

След като през март индексът на потребителските цени, с който стандартно се измерва инфлация, се покачи със 7% на годишна основа, което е най-високото нарастване на цените от 1992 г. досега, според Бейли разходите на британците тепърва ще растат. В изказването си той посочи, че очаква инфлацията да достигне 10% още през тази година.

Инфографика: Инфлация и парично предлагане във Великобритания


Лошата новина за населението е, че сред най-силно покачващите се цени ще са храните. А още по-негативно е, че най-уязвими на тяхното поскъпване са индивидите с по-ниски доходи. Причината – по-голям дял от техните разходи отива за прехрана. По думите на Бейли:

Рискът, за който вероятно ще звуча най-апокалиптично, е свързан с цените на храните. Той е голяма тревога за тази страна.

Непосредствено след коментара на Бейли, председателят на една от най-големите вериги в страната – Marks & Spencer, Арчи Норман облече в количестявено изражение апокалиптичната прогноза. Според него храните тепърва ще поскъпват и ще са поне между 8 и 10%.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Данните за заплатите в страната също не са „светлината в края на тунела“. За първите три месеца те се покачват с 4,2%. През същият период дори официалната инфлация е почти двойно по-висока. Казано иначе, даже и според официалните данни британците стават все по-бедни с всеки следващ ден – тенденция, която се наблюдава и в много други дърбжави.

Какво означава това за инфлацията у нас?

Нарастващата инфлация във Великобритания няма пряко отношение върху цените на стоките у нас. В случая важното е признанието, че централната банка няма какво да направи срещу изстрелването на цените.

Вижте повече по темата: Понижаването на количествените улеснения няма да спре инфлацията – ето защо

Да си припомним, в началото гуверньорите на водещите институции глобално отричаха да има проблем с инфлацията. После твърдяха, че е „временна“, докато тя постигаше десетилетни рекорди. Сега, изглежда, поне Bank of England се е изправила пред реалността, че няма политически правилен ход, с който да въздейства за понижаване на цените.

Централната банка започна да увеличава лихвения процент през февруари. Това беше първото му покачване от август 2018 г. Днес, след четири покачвания от по 0,25 процентни пункта, основният лихвен процент в страната е 1%. Макар изключително нисък, това е най-високата му стойност от над десетилетие.

Вижте повече по темата: Идва ли икономическа криза в Европа заради увеличаването на лихвата

Така Bank of England първа започна „борбата“ срещу инфлацията и първа се обяви за победена. Вероятно същото ще направи и Федералният резерв на САЩ. Европейската централна банка може изобщо да не успее да увеличи лихвата от сегашното ѝ равнище от -0,5%, преди икономиките на Стария континент да изпаднат в рецесия. Подробен анализ на ситуацията ще откриете в свързания по-горе анализ.

Защо високата инфлация не може да спре – дилемата пред централните банки

Причината е много проста. Bank of England не може да спре да печата пари, което би било икономически правилният ход. Властите във Великобритания, както и навсякъде по света, искат да увеличават още повече разходите. Основният източник на средства за това е финансирането, идващо от централната банка. Затова инфлацията ще продължава да е висока, защото инфлация означава увеличаване на паричното предлагане.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация: Какво се случвачпри ръст на лихвата?

От друга страна, тя не може да увеличи основния лихвен процент значително, затова централната банка го увеличава с най-ниския възможен темп. За да спре високата инфлация, лихвата трябва да е по-висока от нея. При индекс на потребителските цени от 10%, основният лихвен процент трябва да е минимум 11-12%. Само че от Bank of England знаят, че ако увеличат лихвата толкова високо, цялата икономика ще имплодира чрез масови фалити, изстрелване на безработицата и проблеми за финансовата система. Днес равнището да на частния дълг е почти толкова високо, колкото беше през Голямата рецесия. Държавният дълг е на най-високата си стойност от 1962 г. насам.

Затова от банката предпочитат „по-малко зло“. Те смятат, че могат да оставят местната валута британски паунд да се обезценява драматично, щетите да бъдат понесени от домакинствата и бизнеса и икономиката да навлезе „плавно“ в рецесия, отколкото рязко да се срине в криза. Това посочи самият Бейли пред парламентаристите:

Най-важното, което можем да направим, е да оставим инфлацията да се върне към нашия таргет и да постигнем това, без да причинияваме ненужен разрив в икономиката.

Проблемът с този подход е, че даже и плавното увеличаване на основния лихвен процент може да доведе до изключително дълбока криза. Наблюдавахме такава през 2008 г. Но в настоящето е много по-вероятно Великобритания и европейските икономики не просто да изпаднат в рецесия, а в комбинацията от рецесия и висока инфлация.

Защо има рекордна инфлация във Великобритания

По думите на Бейли, основните причини за растящата инфлация са две: войната в Украйна и затварянето на икономиката в Китай. Те обаче не могат да обяснят факта, че във Великобритания има повишаваща се инфлация всеки следващ месец от февруари 2021 г.

В действителност основната причина за растящите цени е интензивното печатане на британски паунд от Bank of England, което беше увеличено в хода на кризата, както инфографиката по-горе показва. То се случва в комбинация с изкуствено потискане на основния лихвен процент. Затова сега институцията е изправаена пред избора, който разгледахме по-горе – тя може да срине икономиката чрез инфлация и „плавна рецесия“ или чрез рязък срив. Независимо от избраното решение, цената за действията ѝ ще се платят от публиката – индивидите и бизнесите.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още