Добавете ценово известие

Америка се изправя срещу рецесия

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 19.11.2019
Цена злато (XAU-BGN)
4387,55 BGN/oz
  
+ 36,19 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,03 BGN/oz
  
- 0,00 BGN

През 2017 година все още новоназначеният президент Тръмп обеща четири, пет, а евентуално дори шест процента растеж още през декември същата година. Но нещата изглеждат доста различно в действителност – според прогнозата на екипа на господин Тръмп се очаква растеж от 3%, а възможно увеличение едва през 2024 г., което би била последната година от негов евентуален втори мандат. Същевременно американската икономика продължи да губи скорост, след като през 2018 г. с малко пропусна поставения таргет за растеж от 3%, при това въпреки данъчните облекчения, въведени от Тръмп. През третото тримесечие на 2019-та година БВП, коригиран с инфлацията, нараства с годишен темп от едва 1.9%, което е спад спрямо 2% през предходните три месеца. Сега въпросът, надвиснал над президента Тръмп и милиони американци, е колко още ще се забави икономиката и какъв ще е ефектът от това.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Първите наистина обезпокояващи признаци за американската икономика се появиха в края на 2018 г. Първо, темповете на жилищното строителство се понижиха заради по-високите ипотечни ставки (породени от повишаването на лихвите от Федералния резерв), а също така се повишиха и цените на жилищата. Очаквано, тези фактори изгониха купувачите от пазара. В същото време глобалното забавяне на производството и търговията допълнително натежаха на американските производители. Новите производствени поръчки отчетоха спад от септември 2018 г. до май тази година, а част от американската производствена среда отбеляза спад и в заетостта. През последните месеци икономическите наблюдатели с тревога очакват да видят дали негативните тенденции в индустрията и строителството ще окажат влияние върху сектора на услугите, където работят повечето американци.

Лице на 1 унция златна монета Американски орел В наличност

1 унция златна монета Американски орел

Продаваме 4707,00 лв. 4521 4521,00 4707 4707,00
Купуваме 4521,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Нарастващото безпокойство в крайна сметка подтикна Федералния резерв (Фед) към действие. Централната банка прекара по-голямата част от 2018 г. в повишаване на референтните лихвени проценти, за да поддържа инфлацията под контрол. Тези действия предизвикаха гнева на президента, като критиките бяха публикувани в неговия Twitter акаунт. На фона на случващото се в световната икономика обаче Фед бавно промени курса: първо преустанови увеличаването на лихвените проценти, след което ги намали с 0.25% през юли и септември тази година. Джером Пауъл, председателят на Фед, настоява, че ходовете представляват временни корекции в средносрочния цикъл, за да не се допусне пазарите да тълкуват действията им като предвещаване на края на бума на американската икономика, който е и най-дългият документиран такъв.

Понижаването на лихвените проценти изглежда има ефект. Ипотечните ставки се нормализираха: средната лихва по 30-годишни заеми, която нарасна до близо 5% преди година, се понижи обратно до 3.75%. Това е глътка въздух за жилищната индустрия, която започна работа върху приблизително 20 000 повече жилища през септември тази година отколкото през същия месец през 2018 година. Жилищните инвестиции допринесоха положително за растежа на БВП през третото тримесечие, което се случва за първи път от близо две години.

Вижте повече по темата: Какво е лихва

Понижаването на лихвените проценти е отслабило предупредителните знаци за задаваща се рецесия. Тези ефекти могат да бъдат наблюдавани във формата на кривата на доходността. Ако се чудите какво представлява тя, можете да видите нашата инфографика по темата. Инверсията на кривата на доходността, която възниква, когато лихвите по дългосрочните държавни облигации паднат под тези по краткосрочния държавен дълг, често се появява година или повече преди началото на рецесията. Обърнатата крива на доходността бе налице през лятото, което подхрани тревогите, но след това тя се нормализира. Икономистите като Питър Шиф, които коментираха намаляването на лихвения процент като единствен начин за нормализиране на кривата на доходността и засилване на търговията на Wall Street, се оказаха прави. Цените на акциите, които не изглеждаха стабилни през май, възвърнаха нормалните си и дори рекордно високи стойности, породени от по-добри от очакваното доклади, както и перспективата за търговско примирие между Америка и Китай.

Ендшпилът на Федералния резерв

На 30-ти октомври Фед намали референтните лихвени проценти с още 0.25%. Сега пазарите очакват Фед да задържи позицията си поне през следващите шест месеца. Г-н Пауъл подчерта, че Фед ще следи данните отблизо, но остава оптимист за настоящия ход на паричната политика. Мнозинството от членовете на комитета, който определя ставките, смята, че централната банка на САЩ следва да възобнови увеличението на лихвените проценти през 2020 г.

Увереността на Фед, макар и разбираема, може да е преждевременна. Условията, които пречеха на икономиката по-рано през годината, донякъде се подобриха, но страхът от недостатъчния растеж успя да нанесе своята вреда. Нека не забравяме, че потребителите са двигателят на икономиката. Те продължават да харчат, но доверието им в икономическия прогрес изглежда разклатено. През третото тримесечие разходите за лично потребление нараснаха с 2.9% на годишна база: това ниво само по себе си не е ниско, но е далеч под 4.6% от предходния период. Продажбите на дребно през септември спаднаха с 0.3%, което предполага, че тримесечието е приключило слабо. Проучването на доверието на потребителите, индикатор за това как разходите могат да се развиват в бъдеще, също показва негативни резултати.

Вижте повече по темата: Ендшпилът на фиатните пари

Фирмите също са предпазливи, а несигурността сред мениджърите се отразява на инвестициите: през третото тримесечие инвестициите в жилища водят до растеж на БВП, но същевременно се наблюдава сериозен спад на инвестициите в нежилищни сгради и оборудване. Слабите цифри в инвестиционния сектор са особено неудобни за икономистите от администрацията на Тръмп, според които данъчната реформа на президента би трябвало да предизвика бум на инвестиционните разходи. Бизнес ентусиазмът може донякъде да се възвърне през идните месеци, ако се преустанови търговската война, но тя е само частично отговорна за неволите на фирмите. По-голяма роля играе глобалното забавяне на икономиката. Европа и Япония се движат по ръба на рецесията, а китайският растеж се забавя. В тази връзка местният оптимизъм е факторът, който може да докара обрат в състоянието на американската икономика, ако той изобщо настъпи.

Надеждите за този обрат ще се отразят на пазара на труда. Ситуацията при работните места засега е най-големият източник на ентусиазъм. Темпът на наемане на кадри се забавя; заплатите нарастват с 1.4% през последните 12 месеца, което е спад спрямо 1.8% от предходната година. Но това не е неочаквано развитие. В период на икономическа експанзия има по-малко безработни, които търсят работа. Нивото на безработица е 3.5% и остава изключително ниско. Докато фирмите продължават да наемат и заплатите да нарастват, потребителите вероятно ще продължат да харчат средства, които се очаква да са достатъчни, за да се избегне икономически спад.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 162,00 лв. 146 146,00 162 162,00
Купуваме 146,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Несигурността около икономическото състояние на САЩ предполага, че Фед ще подсили готовността си за намаляване на лихвените проценти, ако е необходимо. Доверието е по-лесно да се поддържа, отколкото да се възстанови, а рисковете от скок на инфлацията намаляват през последните месеци. Предпочитаният критерий за измерване на инфлацията от Фед, а именно ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), нараства с 1.5% годишен темп през третото тримесечие: това е под референтната стойност от 2% и под 2.4% – стойността през второто тримесечие. Засега централната банка изчаква, за да види как ще се развие ситуацията, което от своя страна ще принуди президента да се справя сам с новите условия.

Ами обикновеният човек?

В заключение можем да кажем, че на САЩ все още предстои сериозна битка с рецесията. Част от факторите са все по-затягащата се политическа примка около врата на президента Тръмп, както и икономическият спад на Китай, катализиран от все по-репресивна централна политика, допълнително утежнена от нестихващите протести и сблъсъци в Хонг Конг. Необходимо е да споменем и икономическата криза в близкия изток, обхванала не само разрушените от войните Ирак и Сирия, но и както стана ясно през последните дни Иран и Либия. Други фактори са новият стар фалит на Аржентина, кризата в Боливия и Венецуела, почти спрелите икономики на Европа и Япония, както и все по-протекционистично настроената Русия. Всички тези фактори сочат към нова световна рецесия и въпросът е кога ще се случи, а не дали. Всички ще пострадат в тази икономическа война на преразпределяне на благата. Едно е сигурно – няма нищо по-ценно за нормалния човек по време на криза от златото.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още