Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

И Боливия се впуска в изкупуване на злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 25.06.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4262,03 BGN/oz
  
- 1,14 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,61 BGN/oz
  
- 0,37 BGN
изкупуване на злато в Боливия

Политиката на изкупуване на злато в Боливия не е нещо ново за страната. Към началото на юни 2021 г. централната ѝ банка притежава 42,5 тона злато. Така тя се нарежда на 54-о място в сета по този показател, което е една позиция над България, чийто резерви от злато са 40,8 тона. Но като дял от всичките запаси на Боливия, златото формира 52,6%.

По всичко личи обаче, че тя иска да изкупува още повече злато. Президентът на страната Луис Арка Катакора оповести в Twitter, че е изпратил за гласуване проектозакон, с който централната ѝ банка ще придобива произведеното в Боливия злато.

Боливия изкупуване на злато

В публикацията на Катакора четем:

Изпратихме законопроект, според който Централната банка на Боливия ще изкупува произведеното у нас злато, за да заздрави нетните международни резерви и да извършва операции на глобалните пазари.

Изкупуването на златото и местната индустрия

Ако законодателната промяна бъде приета, тя ще окаже двояко въздействие върху местния златодобив. От една страна, централната банка ще изкупува златото на пазарните му цени. Същевременно рафинериите и златодобивните компании, които продават на държавата, ще получават данъчни облекчения. Така това може да окаже стимул за местните производители на злато.

Графика: Добив на злато в Боливия

добив на злато в Боливия

Източник: Instituto Nacional de Estadística de Bolivia; Ministerio de Minería y Metalurgia

От друга обаче, компаниите от отрасъла вече ще могат да изнасят злато само срещу сертификат за това. Идеята е той да се издава едва след като властите са удовлетворили нуждите си от злато. Това представлява голям риск, тъй като може да отблъсне чуждестранните инвеститори. Те могат да решат, че златото, което произвеждат, вече е квазинационализирано. Същевременно те зависят от политиките и изкупуването на злато от властите, което може да блокира бизнес логиката и планирането.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 158,00 лв. 142 142,00 158 158,00
Купуваме 142,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Въпреки че добивът на злато в Боливия не изглежда голям на фона на други страни, даже и централната банка да изкупува малка част от него, нейните резерви ще могат да нараснат бързо в относително изражение.

Защо централната банка на Боливия иска да извършва изкупуване на злато?

Отговорът на този въпрос отново идва от президента на Боливия. По думите на Катакора в друг туит:

Плуринационалното законодателно събрание трябва да анализира, че цената на златото се покачва през последното десетилетие и се очаква тя да продължи да расте. Необходимо е Централната банка на Боливия да има механизми и стандарти, чрез които да прилага ефективна политика на управление на резервите ни, която облагодетелства #Боливия.

Представителите на страната показват на думи и дела, че са запознати, че златото е най-добрият спасител покупателната способност при кризи. Последните големи покупки на Боливия бяха именно непосредствено след Голямата рецесия. Тогава тя купи по 7 тона злато през 2010 и 2011 г., последвани от още 0,2 тона през 2013 г. По всичко личи, че сега тя следва същата логика, както и след последната значима рецесия.

Боливия – поредната страна, поглеждаща към изкупуването на злато

На практика на същото мнение са и централните банки в Централна и Източна Европа. Някои от тях, като Унгария и Полша, изстреляха ударно (или планират да го направят) изкупуването на злато. Русия пък заложи на златото като актив, в който суверенният национален фонд на страната да диверсифицира спрямо долара. Китай позволи на търговските си банки да изкупуват неограничено количество злато по-рано тази година.

Последното издание на Central Bank Gold Survey, провеждано от World Gold Council, показва, че централните банки до края на годината ще продължат да увеличават резервите си от злато. Изглежда, че Боливия се присъединява към списъка на финансови институции, които също ще заложат на това.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още