Добавете ценово известие

Как да започнем да спестяваме в 7 стъпки ?

Публикувано от Tavex в категория Лични финанси, На фокус на 16.06.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4050,33 BGN/oz
  
+ 58,05 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,27 BGN/oz
  
+ 0,90 BGN
Човек събира и брои долари, които иска да спести.

Темата за спестяването неминуемо засяга всеки един субект в съвременната икономика. Спестяването е важно, защото то ни осигурява повече свобода, възможности и спокойствие за бъдещето. 

Вижте повече по темата: Колко трябва да спестяваме всеки месец

Темата е специфична, тъй като отделните хора имат различни нагласи спрямо спестяването. За едни то е приоритет, докато други са на мнение, че „животът е един и той трябва да се живее на максимум”. В крайна сметка обаче всеки се сблъсква със спестяването в даден момент от своя живот.

Какво е спестяването?

Най-общо казано, спестяването е доход, който не е изхарчен, или това е начин за отложено потребление. Ако всеки един от нас получава месечен доход на първо число от даден месец, то спестените пари са тези, които са ни останали след края на месеца, след като сме приключили с разходите си.

Вижте повече по темата: Три причини да спестяваме, вместо да харчим, при висока инфлация

Най-често обаче в България, когато се заговори за спестяване, повечето хора казват, че трудно биха могли да спестят нещо от техния месечен доход, тъй като в общия случай доходите в България са по-ниски. Важно е най-вече да знаем, че всеки един човек може да започне да спестява от дохода си, стига той да поиска. 

Това дали един човек ще спестява най-често зависи от неговата нагласа, манталитет и приоритети. Повечето хора, които спестяват, го правят, защото това им носи по-голяма финансова свобода и независимост, а също така и спокойствие за бъдещето. 

Това са теми, които се превръщат в приоритет за все повече хора в съвременния динамичен и променящ се свят.

И в този ред на мисли, как да започнем да спестяваме в 7 стъпки?

Изготвяне на бюджет

Преди да започнем да спестяваме, да разгледаме как можете да подготвите различни графи в бюджета си за отделни ситуации и как да гледате на своите пари.

Минимален бюджет

Минималният бюджет е този бюджет, който включва базовите необходимости за живота на всеки човек. Този бюджет включва само и единствено неотложните разходи. 

В общия случай разходи, които влизат в минималния бюджет, са: 

  • храна 
  • жилище
  • сметки 
  • транспорт 

Голяма част от хората не са наясно каква е минималната сума пари, която им е необходима, за да продължат да задоволяват само и единствено базовите си потребности – такива, които ще осигурят тяхното оцеляване.

При изготвянето на минималния бюджет се абстрахирайте от сегашния си доход и разходи. Ролята на минималния бюджет е да ни покаже какъв е минимумът средства, с които трябва да разполагаме месечно, за да продължим да живеем. 

Текущ бюджет

Текущият бюджет ни показва колко всъщност харчим на месец. В масовия случай текущият бюджет е по-голям от минималния, който вече сме изработили. 

Ето защо сравнението между тези два бюджета ще ни разкрие и началната възможност да започнем да спестяваме – чрез оптимизиране на разходите. Свивайки разходите си в рамките на минималния бюджет, ние ще разполагаме свободно с останалите средства от нашия текущ бюджет.

Тази стъпка е трудна за предприемане от повечето хора, тъй като те не са свикнали да се ограничават само и единствено до своите базови потребности. Важно е да знаем, че това е само една временна стъпка по пътя на спестяването. 

Започнете да договаряте своите доходи

В случай че сте се ограничили в рамките на своя минимален бюджет, само за няколко месеца вие ще успеете да натрупате средства, които да осигурят финансовото ви спокойствие за известен период от време в бъдеще. Колкото по-голям е този период, толкова по-спокойни ще се чувствате. И ще можем да започнем да спестяваме.

Спокойствието за вашето бъдеще, квалификацията ви и ситуацията на пазара на труда са трите фактора, които ще ви помогнат да определите своите доходи. Дори и да работите на заплата, не си мислете, че единствено и само работодателят ви взима решението какъв доход да получавате. 

Преценете трезво каква е вашата квалификация и умения и колко е максимумът, който можете да получавате за тях в настоящата ситуация на пазара. След това отидете и договорете тази сума.

Банкноти щатски долар с различни деноминации.
Банкноти щатски долар

Резултатът от първата стъпка, вашето спокойствие, е най-важният фактор по време на преговорите. Има безброй хора, които получават далеч по-малко пари от техните възможности само и единствено защото водят преговори, докато са притиснати до стената от финансовия фактор.

Втората стъпка определено е нещото, което ще ви даде възможност да продължите да спестявате пари. Този път вече няма да се съобразявате с минималния си бюджет, а може дори да се доближите до рамките на бюджета, който само допреди няколко месеца сте наричали текущ бюджет.

Не живейте на предела на своите финансови възможности

Типична грешка, която може да допуснете при увеличаване на своите доходи, е да решите, че искате да се възползвате изцяло от това увеличение още на момента. Независимо с колко увеличавате вашите доходи, важно е да не забравяте как сте започнали в началото – в рамките на своя минимум. 

По-добре продължете постепенно да се отдалечавате от своя минимален стандарт на живот чрез разширяване на своите финансови предели, отколкото веднага да започнете да живеете на техния ръб. 

В противен случай бързо ще се озовете там, откъдето сте започнали. И съответно – ще има по-малко средства и за спестяване.

Разпределяйте вече спестените си пари

Още от момента, когато започнете да спестявате, и сте направили преценка на разходите, започнете да разпределяте своите спестени пари в процентно съдържание. 

Определете какъв процент от тях ще спестявате в случай на непредвидени обстоятелства, какъв процент от тях ще спестявате за някаква конкретна ваша цел, какъв процент от тях ще спестявате за бъдещето.

Обикновено това, което препоръчвам, е в това разпределение непременно да фигурира фонд, който да можете да използвате при форсмажорни обстоятелства, и фонд, който да можете да използвате за своето бъдещо увеличаване на доходите, като допълнителни обучения, квалификации, вложения в различни бизнес идеи или просто инвестиции. 

Никога не е късно да започнете да се самоусъвършенствате, което неминуемо ще донесе и повече приходи в бъдеще.

Разбира се, най-голям би следвало да бъде процентът на тези пари, които спестявате за бъдещето, без необходимостта от това да имате конкретна цел на този етап.

Не се предоверявайте на психиката си

Проблемът на една голяма част от хората е, че те спестяват своите пари в бързо достъпни активи – кеш или депозит в банка. И както може би знаете от личен опит, в първия удобен момент сме склонни да похарчим тези пари, особено когато те са все още малко. 

Дали сме харесали някоя дреха в търговски център, или искаме да отидем на вечеря в изискан ресторант, импулсивното решение, което взимаме, винаги е в ущърб на нашите спестявания.

Ето защо в началото, когато започнете да спестявате, поставете психическата си нагласа така, че спестените пари да са изгубени пари – забравете за тяхното съществуване. Отделяйте ги настрана и ги оставете просто да се трупат.

Не винаги обаче само нагласата дава резултат. Ето защо опитайте да спестявате така парите си, че винаги, когато импулсът ви накара да посегнете към тях, да трябва да обмислите добре своето решение. Това става чрез „поставянето на препятствия по пътя към вашите спестявания”. 

Дали ще държите парите си на някое труднодостъпно място, което ще ви накара да помислите още веднъж преди да усложните излишно живота си като ги извадите, или ще ги държите във форма, която не бихте могли да използвате на момента, като например инвестиционно злато, сребро, акции, облигации  и т.н. – това е единствено ваше решение. 

Поставянето на подобен тип трудности пред вашите спестявания гарантирано ще намали голяма част от импулсивните разходи, които правите.

Увеличавайте спестяванията си двустранно

Това означава, че Вие постоянно трябва да се стремите както да увеличите дохода си, така и да намалите разходите си. Колкото и пари да изкарва човек, ако той не държи под внимание своите разходи, те никога няма да му бъдат достатъчни. Концентрирайте се върху приходите си, но не забравяйте да контролирате разходите. 

Просто спестявайте!

Най-важният фактор при спестяването е това винаги да бъдете сигурни, че спестявате. Следете стойността на своите спестявания, а не техния номинал. Голяма част от хората си мислят, че когато отделят кеш или пари в банка, спестяват. 

Единственото, което правят обаче, е да губят една голяма част от своите спестявания вследствие на инфлацията. Разбира се, тук става дума за спестени средства в дългосрочен план (повече от 1 година).

Затова винаги дръжте под око стойността на вашите спестявания. Колкото по-дългосрочно ще спестявате, толкова по-важен е този момент за вас. Изборът Ви на спестовен актив, означава единствено доверие. 

Ако започнете да трупате долари под матрака, това показва, че се доверявате на Американското правителство, че ще запази сигурността на своята икономика и стойността на долара в бъдеще. 

Затова бъдете внимателни на какви активи се доверявате, без значение дали това е някаква валута, ДЦК, акции, недвижимо имущество или ценни метали.

 

Цветомир Николов

Статията отразява личното мнение на автора и не следва да се третира като съвет за взимане на инвестиционни решения.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още