Добавете ценово известие

Казахстан – където футуристичното среща класиката

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 13.12.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4053,03 BGN/oz
  
+ 85,98 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,30 BGN/oz
  
+ 0,78 BGN

Какво изниква в съзнанието ви, когато чуете Казахстан? Едва ли туристическа обиколка е първата ви асоциация, но държавата има много повече да предложи от хумористичния факт, че е дом на небезизвестния герой от едноименния филм „Борат“. А с новата си либерализирана визова политика, съчетана с удобен въздушен маршрут до футуристичната столица на Казахстан, страната започва да се превръща в привлекателна туристическа дестинация.

В тази статия ще разгледаме двата най-известни и най-значими града на Казахстан – столицата Астана и бивашата столица Алмати. Въпреки че са много различни едно от друго, и двете места предлагат по нещо забележително и си заслужава да бъдат посетени по причини, които ще изброим след малко.  

Преди да започнем с нашата екзотична обиколка, бихме искали да припомним няколко факта за страната: Казахстан е бивша съветска република, разположена в Централна Азия. Тя е деветата по големина държава в света, разположена на юг от Русия и северозападно от Китай. Руският език остава широко разпространен, а Русия е доминиращият източник на културно влияние, въпреки че казахският е обявен за единствен официален език след приемането на Конституцията през 1995 г. Водещата религия е ислямът, а местната валутата се нарича тенге. Страната е богата на нефт и газ и това е основният източник на финансиране на някои от модерните сгради, които понастоящем привличат туристи.

Как да стигнем до Казахстан

През последните години Казахстан облекчи визовите изисквания за гражданите на много страни, включително в Европа. Повечето европейци вече могат да влязат в Казахстан без виза и да останат на територията ѝ в продължение на 30 дни. Същият принцип важи за граждани на САЩ, Канада, Австралия и др. При пристигането си в Казахстан, обаче, е вероятно да ви задължат да попълните имиграционна карта, да ви сложат две печата, а ние ви напомняме да не забравите да задържите документите до момента, в който напуснете страната.

За всеки, който пътува до Казахстан от Европа, е добре да знае, че вече има нискотарифен маршрут през Будапеща. Ако резервирате в оптимално време, бихте могли да се сдобиете с билет за около 50 евро или дори по-малко.

Астана: ексцентрична, но зашеметяваща

Астана е новата столица на Казахстан, а също така е и нов град. Съществуват многобройни теории за това, че Астана е град, вдъхновен от илюминатите. В действителност архитектурата ѝ е по-скоро вдъхновена от Нурсултан Назарбаев, дългогодишния президент на страната. Когато кацате в Астана, може да забележите, че летището с тюркоазено купе е кръстено на него. Назарбаев е първият и единствен президент на Казахстан досега. Той избира Астана за нова столица на Казахстан, заради което градът го прославя чрез множество символи, разпръснати из града.

Кулата „Байтерек“ е една от основните забележителности на града и е разположена в сърцето на новата столица. Представлява висока дървообразна структура със златна сфера на върха, която служи като наблюдателна точка. На най-високото ниво на кулата има златен отпечатък от дясната ръка на Назарбаев. Както местните, така и туристите поставят ръката си в отпечатъка и позират за снимки, докато се наслаждават на гледката към президентския дворец „Ак Орда“, който е директно разположен срещу кулата. А отвъд реката зад президентския дворец се намира лъскава пирамида, известна като „Пирамидата на мира и съгласието“.

В противоположната посока кулата „Байтерек” е перфектно съчетана с арка, която е част от голяма административна сграда. Ако продължите разходката си през арката, ще стигнете до футуристичната сграда на развлекателен център, който е проектиран във формата на палатка. Нощно време т.нар. „Ханска шатра“ променя цветовете си. На най-високото ниво на търговския център е разположен закрит „плажен“ клуб, оборудван с пясък, басейни и палми. Така, докато зимно време температурите навън падат драстично, хората вътре се наслаждават на 25-30 градуса по Целзий и истинска плажна атмосфера.


В Астана има и много други удивителни сгради, които принадлежат на модерния стил, характерен за казахстанската столица. Някои от сградите получават прякори от местните въз основа на техните форми. Например „яйцето“, „запалката“ или „близалката“ (кулата „Байтерек“).

За да се насладите на изумителен изглед през всички часове на деня, помислете за наемането на високо разположен апартамент в центъра на града. С помощта на Airbnb например може да получите невероятна гледка на разумна цена.

Алмати: Многопластов по класически

Алмати не може да се сравнява с Астана по отношение на модерната архитектура, но за сметка на това южният град блести с културните си паметници и природните си пейзажи. Алмати, най-големият град в Казахстан и бивша столица, все още носи в себе си съветски привкус. Жителите говорят предимно руски, дори и казаците. Градът е финансов център на Казахстан, както и на Централна Азия. В него има смесица от етнически групи – казаци, руснаци и други етноси от Централна Азия, много от които идват в града, за да работят.

Градът е съпоставим с Одеса (Украйна), тъй като е важен център от съветския период, който се характеризира с мултикултурната си среда и преобладаващото рускоговорящо население. Одеса е пристанищен град на Черно море, а Алмати е разположен в подножието на планината Тяншан. Планинските пейзажи са това, което прави най-силно впечатление във вида на бившата столица. Когато са покрити със сняг, гледката, която се открива, е прекрасна и ще ви остави очаровани.

В зависимост от сезона Алмати предлага условия за планински преходи, ски туризъм, разполага и с увеселителен парк на върха на хълм, който е достъпен чрез лифт. В града можете да видите бившия президентски дворец на Казахстан, пешеходната алея „Арбат“, руската православна църква и множество музеи.

 

Пътуващите с ограничен бюджет могат да обмислят отсядане в някой от хостелите в града, по възможност тези, които предлагат гледки към планините или панорама към центъра на града.

Алмати е регионален транспортен център, което ви дава множество възможности за авиотранспорт, макар и не с нискотарифна европейска авиокомпания. Между бившата и настоящата столица на азиатската държава оперират множество полети. „Air Astana“ е водещата авиокомпания на Казахстан, която предлага опции за транспорт между двата града. В Казахстан има и по-евтини авиокомпании като „Bek Air“ и „SCAT Airlines“, но имайте предвид, че въпреки по-евтините полети, им се носи съмнителна слава.

 

Другата възможност за пътуване между двете основни дестинации в Казахстан е транспорт с влак, но този тип пътуване отнема значително повече време. Така наречените бързи влакове могат да отнемат около 13 часа на посока, докато пътническите влакове могат да отнемат около едно денонощие от времето ви. Все пак Казахстан е огромна страна.

 

Алмати всъщност е много по-близо до Бишкек, столицата на съседен Киргизстан, отколкото до Астана. Киргизстан е друга държава, за която европейците имат безвизов достъп и може да обмислите пътуване и до там.

Понастоящем  Казахстан е изгодна дестинация за европейците. През 2015 г. валутата на Казахстан (тенге) рязко се обезценява, което нанася вреда на местните жители, но е добре дошло за туристите. Със сравнително по-ниски цени и по-икономични полети от централноевропейски град вече имаме възможност да посетим мистериозната столица на Казахстан. Преди да резервирате пътуването, си е важно да помислите за сезона. За Казахстан е характерен доста екстремен климат – изключително студени зими в Астана и горещи лета в Алмати. И все пак ви съветваме да посетите страната преди следващия петролен бум.

 

Джош Фридман, freemanpost.com

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още