Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Пътешествие до Прага, Чехия

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник, Пътуване на 18.04.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4225,29 BGN/oz
  
- 109,47 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,24 BGN/oz
  
- 1,84 BGN

Като една от най-вълшебните туристически дестинации, Прага ще ви накара да се почувствате сякаш сте попаднали в приказен свят, изпълнен със замъци, крале, калдъръмени улици, пеещи часовници, карети с конски впряг и какви ли още не чудеса. Дори Дисниленд не може да се сравнява с нея, тъй като Прага не е плод на измислици, а град с богата история, култура и изкуство – наистина дестинация, която си заслужава да посетите.

Прага (Праха на местния език) е столицата и главното търговско средище на Чехия или бившата Чехословакия. След отцепването на Словакия, Чехословакия преминава през кратка “личностна криза“, чудейки се как да се нарича занапред. Едно от предложенията е Чехобохемия, но то е отхвърлено поради страх, че и Бохемия, подобно на Словакия, ще реши да се отцепи. Така в крайна сметка хората се спират на простичкото Чехия, но тъй като то звучи като първата част от недовършено име, добавят “Република“ след него и получават актуалното и днес име Чешка Република.

Транспорт

Прага е леснодостъпна от всички краища на Европа. Притежава модерно летище, обслужвано от местната самолетна компания – CSA airlines. Почти всички нискобюджетни самолетни компании в Европа имат полети до Прага, което я прави много достъпна и идеална дестинация, дори и за уикенд почивки. Железопътните връзки също са бързи и удобни. Задължително се качете на влака JetRail от Виена до Прага, за да се насладите на 4-часово пътуване в невероятен аеродинамичен експрес, чиято обстановка не отстъпва по нищо на самолетната.

Вижте повече: Непозната Швейцария – история на Симеон Идакиев

Чехия предлага либерален визов режим за държави извън Европейския съюз, което я превръща в идеална начална дестинация за хора, нуждаещи се от виза за пътуване в рамките на ЕС. Прага се посещава предимно от туристи, които пътуват с тънък бюджет и остават в града само за няколко дни. Поради това, градът се изпълва с хора всеки уикенд и улиците му гъмжат от живот, веселба и най-разнообразни дейности. За Прага определено може да се каже, че е град, който никога не спи. Много немци, живеещи близо до границата на север, също се наслаждават на различния лайфстайл в града. В Прага има и много 5-звездни хотели, подходящи за туристи, търсещи усещането от една висококласна почивка. С други думи, в Прага има по нещо за всеки.

Няколко съвета

Валута

Умните и консервативни чехи не се поддават на катастрофалната идея да приемат еврото и вместо това запазват своята национална валута – кроната (CZK). Това решение поддържа цените устойчиви и изключително ниски в очите на чужденците, особено от гледна точка на спане и храна. Въпреки че е лесно да се обмени чужда валута за крони, съществуват много лъжливи обменни бюра, готови да ощетят туристите с 50% от съответната сума и то по напълно легален начин.

Вижте повече: Рисковете от популизъм и корупция пред развитието на икономиката на Чехия

Затова, бъдете нащрек! Преди да обмените валута където и да е извън банка, кажете на съответния служител каква сума му давате и колко крони очаквате да получите в замяна. Поискайте от служителя да ви даде закръглена сума, като 10 или 100 евро, за да можете лесно да сравните спрямо сумата, която знаете, че трябва да получите. Ако би трябвало да получите 2400 крони срещу 100 евро, а ви предлагат 1500, просто си тръгнете. (Можете дори да им покажете среден пръст на тръгване). Не си и помисляйте да прибягвате до черния пазар за обмяна на валута. По улиците на Прага се разхождат един куп мошеници, които ще ви предложат да замените доларите или еврата си при курс, многократно по-висок от този на банката. ПОДОБЕН КУРС НЕ СЪЩЕСТВУВА. Внимавайте!

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 141 141,00 157 157,00
Купуваме 141,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Таксита

Местните таксиметрови шофьори като цяло са честни, но и в този бизнес дебнат някои акули. За предпочитане е винаги да ползвате Ůber или да повикате такси по телефона. Качването в таксита, спрели на изхода на гари, летища или около туристически локации, е рисковано, тъй като има огромен шанс да попаднете на измамници, които ще ви поискат извънземни суми. Запомнете, ако смятате, че ви таксуват повече от обичайното, недейте да плащате, а учтиво помолете шофьора да се обади на полицията в случай, че държи да му бъде платено. В повечето случаи той просто ще ви изхвърли от колата и ще сте си спечелили безплатен транспорт! Това е един добър начин да пътувате из Прага без да плащате.

Атракции

Най-впечатляващата забележителност в Прага е Замъкът на Прага (Prague Castle), извисяващ се на хълм над центъра на града, до който се стига по небезизвестния Карлов мост. След падането на комунизма през 1989 много чужденци се стичат към Прага, от начало като туристи, но след това и като постоянно пребиваващи. С пристигането на множество американци в града се появява и нов термин – Yappies – означаващ “Young Americans in Prague”. И наистина, ще намерите доста американци, работещи на различни туристически места – само едно от доказателствата, че градът е мултинационален.

Вижте повече по темата: Непозната Швейцария – история на Симеон Идакиев

Статистически чехите са най-големите консуматори на бира на глава от населението в света. В това може да се убедите и сами, наблюдавайки хората на средна възраст и техните бирени коремчета. Като цяло, ще ви е трудно да откриете слаби чехи, където и да е. Все пак техните бири са световноизвестни, а най-добрите от тях (произхождащи от региона Пилзнер) можете да намерите навсякъде в Прага. Всъщност бирата в Чехия е достъпна в такива огромни количества, че е по-евтина дори от минералната вода. Високата консумация на бира в града очевидно спомага за множеството усмивки и щастливи хора, мотаещи се из града ден и нощ.

Можете да забравите за хамбургери и МакДоналдс, докато сте в Прага, защото чешката кухня ще ви омае напълно. По улиците ще откриете най-различни видове закуски – от наденички и скара до пасти и сладкиши, а в ресторантите ще можете да се насладите на уникални чешки ястия. Препоръчваме ви да вземете трамвая за две-три спирки в посока извън центъра и да намерите някое местно ресторантче, където да усетите автентичността на Прага и то на съвсем ниски цени. На правилните места можете да ядете, колкото ви душа иска, за по-малко от 10 евро.

Прага е невероятно място за посещение по време на празници и особено по Коледа, когато коледните базари се срещат на всеки ъгъл из града. Празничната украса, коледните песни и аромата на скара, печаща се на открит огън, ще ви накарат да усетите истинския дух на Коледа. И все пак, чехите обичат всички свои празници, а не само Коледа, така че всеки празничен период е идеалният момент да посетите Прага.

Прага е безопасен град! Нивата на престъпност са ниски, като изключим обичайните случаи на джебчии, дебнещи из тълпите. Самите чехи са любезни и приветливи. Не се двоумете дали да заговорите някой местен, тъй като те са много отзивчиви и винаги готови да помогнат на туристи. Само им задайте някой прост въпрос, като как да стигнете до дадена дестинация, и вече сте си спечелили нов приятел до края на деня.

В близост до Прага

Също така, има много дестинации на разстояние около час с кола от Прага, които си струва да посетите. Наемането на кола е лесно и е удобен вариант за подобни разходки. Не е препоръчително обаче да наемате кола за центъра на града, тъй като паркирането е трудно и скъпо, а и много места са запазени за местните жители. По-добре се възползвайте от чудесния градски транспорт – автобуси, трамваи и изключително бързото метро. Билетите за транспорта в Прага се различават според времето на валидност, като някои са валидни за 15 минути, други за 30, а трети за 1 час. Тъй като най-вероятно ще ви е трудно да изчислите дължината на пътуването ви, най-сигурно е да похарчите 3-4 евра и да си закупите карта за неограничено пътуване в рамките на 24 часа. Билетите се проверяват често от контрола, така че не се надявайте да се возите гратис.

Карлови Вари е място, което задължително трябва да посетите, и се намира само на няколко часа път от Прага. Там местните ходят на минерални бани, които са изключително лековити. Друго интересно място е регионът Пилзнер, където се произвежда най-качествената чешка бира. Всъщност има толкова много прекрасни места недалеч от Прага, че и една седмица няма да ви стигне да ги обиколите всичките.

Пазаруването в Прага не е кой знае колко изгодно, тъй като Чехия е държава-членка на ЕС и повечето продукти, като дрехи и електроника, се продават на европейски цени. Въпреки това, съществуват някои изключения. Порцелановите чинии и кристалните чаши например заслужават внимание, тъй като Бохемия винаги е била известна с производството на такива артикули. Все още има фабрики, които произвеждат такива продукти, а магазините в Прага ги продават на много приемливи цени, като се има предвид качеството. Винаги се стремете да откриете магазините, които зареждат директно от фабрика. Ще ги познаете по това, че обикновено предлагат продукти на една марка (марката на съответната фабрика).

Насладете се на Прага! Непременно я посетете! Няма да съжалявате и вероятно ще се върнете там отново.

Автор: Деймс Пикъринг, www.e-worldbanknotes.com. Статията е публикувана в “Златен вестник”, брой 15.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още