Добавете ценово известие

Най-популярните видове инвестиционно злато у нас за първите девет месеца

Публикувано от Даниел Василев в категория Златен вестник на 25.10.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN
Ръце, държащи инвестиционно злато - златно кюлче Argor-Heraeus и златна монета Виенска филхармония.

Търсенето на инвестиционно злато в България остава високо и през първите девет месеца на 2023 г. През миналата година регистрирахме рекордно висок интерес към кюлчетата и монетите. От началото на настоящата той е съвсем малко по-нисък, в сравнение със същия период на 2022 г., според данните на Tavex.

Кои са най-популярните продукти от инвестиционно злато? За пръв път разделям класацията на Tavex „на две“ и ще представя поотделно монетите и кюлчетата. По-долу ще откриете най-купуваните продукти у нас. Посочени са само тегловните стойности, които влизат в класацията, но някои от изброените се предлагат и в други размери. А ето и кои са те.

Златни кюлчета

Инвестиционните златни кюлчета са изключително популярни. По-големите от тях се предлагат с много ниска премия над спот цената на съдържащото се злато. Повече за нея и ценообразуването можете да откриете в свързания по-долу анализ.

Вижте повече по темата: Инвестиране в злато, част 1 – инвестиционно злато

В началото на юни Tavex започна да предлага у нас и кюлчетата на швейцарската Argor-Heraeus. В последната ни класация на най-големите рафинерии за злато тя заема седма позиция, с годишен капацитет да обработва 400 т от жълтия метал.

Златни кюлчета Valcambi с тегла от 10, 20, 31,1, 50 и 100 г

Златни кюлчета Valcambi с различно тегло.

Чистота: 999,9

Очаквано, най-голямата рафинерия на света е производител и на едни от най-популярните златни кюлчета в България. Продуктите на Valcambi бяха на чело и на последната ни класация, обхващаща миналата 2022 г. През тази година те остават фаворит на българите, влагащи в инвестиционно злато.

Вижте повече по темата: Историята на швейцарската рафинерия Valcambi

Освен у нас, кюлчетата Valcambi са едни от най-популярните и търсените и глобално.

Еднограмово абонаментно златно кюлче Tavex

Еднограмово абонаментно златно кюлче Tavex.

Чистота: 999,9

Абонаментното еднограмово кюлче Tavex е най-евтиното инвестиционно злато на грам в Европа (разбира се, запознайте се с пълните условия на промоцията). То се произвежда от рафинерията Nadir, която акредитирана по стандарта „добра доставка“ на LBMA . Вярвам, че най-добрият начин човек да се запознае с вложението в злато е като реално започне да го прави. С регулярни покупки по-лесно се постига осреднена цена в рамките на една година.

Говоря за абонамент, защото при покупка на кюлче всеки месец в продължение на дванадесет последователни месеца, получавате тринадесето подарък! Програмата важи за до пет кюлчета месечно.

Кюлче PAMP Suisse от една тройунция

Златно кюлче PAMP Suisse с тегло от една тройунция.

Чистота: 999,9

Швейцарската PAMP, която също е сред най-големите рафинерии глобално, е известна със своята серия кюлчета Фортуна. Върху тях за пръв път е представено артистично изображение на инвестиционно златно кюлче. Повече за символиката, която представят, можете да научите в свързаната статия.

Вижте повече по темата: Силните дами в света на инвестиционното злато

В тазгодишната класация рафинерията е представена от друг продукт – PAMP Suisse с тегло от една тройунция (31,1 г). На лицето и гърба му са гравирани лъчи, разпространяващи се от центъра на кюлчето. Те пречупват светлината, попадаща върху него, за по-красив ефект. Върху целия ръб на квадрата, представен на гърба им, е гравиран с лазер микронадпис “PAMP Suisse”, четим единствено през силна лупа.

Златно кюлче Argor-Heraeus с тегло от 50 г

Инвестиционно златно кюлче Argor-Heraeus с тегло от една тройунция.

Чистота: 999,9

За разлика от останалите кюлчета в класацията, продуктите на друга от най-големите швейцарски рафинерии Argor-Heraeus са гравирани само от лицевата страна. Както се вижда на снимката (кюлчетата от една тройунция и 50 г имат идентичен дизайн), те представят логото на рафинерията, теглото, надписът „Чисто злато“, чистотата, печат на независимия оценител и серийният номер.

Вижте повече по темата: Как Argor-Heraeus става една от най-големите и реномирани рафинерии за злато

Гърбовете им са изцяло гладки – като златно огледало. Tavex започнахме да доставя златните кюлчета на българския пазар в началото на юни тази година. Представянето им и попадането в класацията е показателно за доверието към и популярността на рафинерията. В България Tavex предлага златни кюлчета Argor-Heraeus с тегла от 1 до 100 г.

Valcambi CombiBar от 50 г

Инвестиционно златно кюлче Valcambi combibar 50g

Чистота: 999,9

На пета позиция е CombiBar, произвеждан отново от Valcambi. Както го описват от рафинерия:

Той е най-доброто многофункционално кюлче на света.

Подобно на шоколадово блокче, той се състои от петдесет еднограмови кюлчета. Всяко от тях носи обичайните реквизити на инвестиционен продукт. Отново по думите на самия производител:

CombiBar дава възможността да се отчупят няколко еднограмови кюлчета или петдесет отделни такива.

Както обикновено, препоръчително е потребителите да не го изваждат от предпазната му опаковка и да не го разчупват, за да запазят инвестиционната стойност на продукта.

Инвестиционни златни монети

Виенска филхармония от една тройунция

Инвестиционна златна монета Виенска филхармония от една тройунция.

Чистота: 999,9

Тегло: една тройунция

Производител: Münze Österreich

Златната Виенска филхармония остава най-търсената инвестиционна монета в България. В последната класация тя също беше на първо място сред монетите и на второ като цяло, след кюлчетата Valcambi. На нея са изобразени символите на музикалното наследство на страната, включително органът в „Златната зала“ на самата виенска филхармония.

От създаването си през 1989 г. тя е и най-популярната европейска монета глобално и нееднократно е обявявана от World Gold Council за най-продаваната инвестиционна златна монета на годината. До момента са произведени над 21 млн. златни виенски филхармонии. Австрийският монетен двор изчислява, че поставени една върху друга, те ще са почти двойно по-високи от вр. Еверест – общата им височина ще е над 15 км.

Австралийско кенгуру

Инвестиционна златна монета Австралийско кенгуру от една тройунция.

Чистота: 999,9

Тегло: една тройунция

Производител: Perth Mint

Присъствието на златното Австралийско кенгуру отново не е изненада. То традиционно присъства в класациите на най-продаваните продукти и глобално, и у нас. Монетата дебютира в оригиналния си вид през 1986 г. Първоначално върху нея е изобразен златен къс, символизиращ добива на метала в Австралия. От 1989 г. дизайнът е променен и представя кенгуруто, което е национален символ на страната. За разлика от другите популярни инвестиционни продукти, неговата визия се променя всяка година.

Британия

Инвестиционна златна монета Британия от една тройунция.

Чистота: 999,9

Тегло: една тройунция

Производител: Royal Mint

Златната монета Британия представя дамата, символизираща Великобритания от векове. Тя е представена в настоящия си вид през 1987 г., а дизайнът е дело на Филип Нейтън. Освен изключително изящното изображение, тя включва четири защитни елемента. От настоящата година всички образци представят крал Чарлз III на лицевата страна. Той гледа наляво, защото традицията е всеки монарх да е изобразен в обратната на предшественика си посока.

Вижте повече по темата: С кои рафинерии и монетни дворове работи Tavex

Британия се произвежда от Royal Mint, който е един от най-старите монетни дворове в света. Исторически, а и днес, той произвежда суверена – монетата, дефинирала класическия златен стандарт по света през XIX в. Той не попада в настоящото издание на класацията, но изключително богатата история на тази значима златна монета можете да научите от тази статия.

Канадски кленов лист

Златна монета Канадски кленов лист

Чистота: 999,9

Тегло: една тройунция

Производител: Royal Canadian Mint

Канадският кленов лист е още един глобално признат и търсен продукт. Той е първата съвременна инвестиционна златна монета от чисто злато.

До момента са произведени над 40 млн. броя Канадски кленов лист, което говори за неговата огромна популярност. Тя е представена за пръв път през 1979 г. с чистота .999. Няколко години по-късно тя е увеличена до 999,9, а в края на XX в. Royal Canadian Mint създава и монети с чистота 99,999%. През последното десетилетие всеки Канадски кленов лист се произвеждат с технологията за защита „Bullion DNA Anti-Counterfeiting“. Чрез нея върху монетите се гравира микроскопичен знак, удостоверяващ автентичността им. Той е част от друга лазерна микрогравюра на кленово листо, намиращо се на гърба на монетата.

20 френски франка Наполеон и Мариана

Френски франк Наполеон III.Златен френски франк Мариана.

Чистота: .900

Тегло на златото в монетата: 5,8 г

Наполеон и Мариана с номинал от 20 франка са единствените представители на историческите монети в класацията ни за първите тримесечия на годината. За тях може да се каже, че са „дядото на еврото“, защото са били фундаментални за златния стандарт в голяма част от континентална Европа и отвъд по време на Латинския паричен съюз.

Франковият стандарт служи като основа и на златните монети, произвеждани в България след Освобождението. Целта е била ясна – да се улесни търговията с повечето страни от Стария континент. Това включва съседните Гърция, Сърбия и Румъния, освен страните от Западна Европа. Нещо повече, оригиналните френски франкове са едни от най-търсените монети от българското население към края на XIX в.

Препоръчваме Ви да прочетете още