Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Силните дами в света на инвестиционното злато

Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN
20 френски франка Мариана златна монета силните дами в света на инвестиционното злато

Текстът на статията можете да чуете като епизод на нашия подкаст. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа! 👇

Златните монети носят изображения на дами откакто изобщо човечеството сече жълтия метал. Най-ранните такива носят лика на тракийска владетелка. Това са октадрахмите (осем драхми), сечени в Древен Египет, на чиято лицева страна виждаме царица Арсиноя II, произвеждани между 270 и 260 г. пр. н.е. По това време тя е съвладетел на своя съпруг (и брат) Птолемей II Филаделф, а по-рано е кралица и на Тракия по силата на първия си брак – с наследника на Александър Велики Лизимах.

Октадрахма на Арсиноя II

Златна монета октадрахма на Арсиноя II

И до днес някои от най-популярните видове инвестиционно злато днес също изобразяват дами. Това не е случайно – в човешката история именно жените се асоциират с някои от най-позитивните човешки качества, ценности и добродетели. В този анализ ще разгледаме точно кои от тях се използват до днес.

Вижте повече по темата: Кои са трите най-популярни златни монети в България

Останалите видове инвестиционно злато, под формата на златни кюлчета и златни монети, можете да видите тук: tavex.bg/zlato. А ето и значението, което носят изображенията на дамите, които красят някои от най-популярните златни монети днес. Те са подредени по азбучен ред, а не по важност, защото второто би било невъзможно.

Британия

Още древноримските монети представят дамата Британия като жена войн с щит, коринтски шлем и копие, а по-късно – и с тризъбец. Към II в. тя ще се превърне в богиня от местния пантеон. С нея те ознаменуват силата на местното население, което римляните заварват и покоряват с усилия на островите. Не трябва да се забравя, че най-яростната съпротива срещу нашествието им е водено точно от дама – царица Будика, която е значим символ в историята на Великобритания и до ден днешен. Интересен факт е, че тя нанася толкова тежко поражение на римляните и съюзниците им, че император Нерон дори обмисля да изостави провинцията Британия изцяло.

Останала като национален символ на страната до днес, дамата Британия се изобразява на монетата от чисто (.9999) инвестиционно злато, произвеждано от Royal Mint, след като монетният двор представи поредицата Britania през 1987 г. На лицето на златната монета, разбира се, стои друга дама – кралица Елизабет II. Исторически Великобритания произвежда и друга изключително популярна златна монета с лика на дама – суверенът с кралица Виктория.

Освен с тегло от една тройунция, златната монета Британия се предлага с тегло от половин, четвърт и една десета тройунция.

Британия на златна монета от една тройунция

Златна монета Британия една тройунция от 2021 година

Основните елементи на дамата Британия остават непроменени в историята. Днес в лявата ѝ ръка виждаме щит със знамето на Великобритания, символизиращ силата на страната, а над него държи маслинова клонка, символизираща мира. В дясната стиска тризъбец, а на главата си носи шлем.

В емисията за 2022 г. златната монета включва четири различни защитни механизма. При промяна на перспективата тризъбецът, символизиращ морската история на Великобритания, започва да изглежда като катинар – препратка към сигурността на монетата. Вълните, изобразени на фона зад Британия, създават илюзията за движението на морето. Под скалата, на която е стъпила, също има защитен текст: „Decus et Tutamen“ („орнамент и защита“).

Така златната монета Британия не просто е изключително сигурна и с гарантиран произход. Тя предлага на инвеститорите награждавания за своето изящество дизайн на Филип Нейтън, съчетаващ хилядолетните символи на страната, за която в пика на силата ѝ са казвали, че „слънцето не залязва“.

Дамата Свобода (Американски златен орел)

Монетите в САЩ изобразяват Дамата Свобода (Lady Liberty) от над 250 години. Конкретно първите златни монети Aмерикански двоен орел, чиито дизайн е дело на Джеймс Лонгакър, са отсечени още през 1849 г. През 1907 г. е представен нов дизайн, авторът на който е Август Сен-Годен.

Вижте повече по темата: Конфискацията от 1933 г. – начало на нарастващата цена на златото

През 1933 г. е забранено на американците да притежават долари и сеченето на двойния орел спира. Те ще получат това право след над пет десетилетия, в резултат на което през 1986 г. започва и производството на американския златен орел. Съвременните му емисии следват дизайна от 1907 г. почти без промени. На гърба на монетите е представена друга емблема на САЩ – белоглавият морски орел.

Златна монета Американски орел, изобразяваща Дамата на свободата, емисия от 2016 г.

Златна монета Американски орел една тройунция от 2016г

Златните монети изобразяват Дамата Свобода, директно заимствана от римската богиня на свободата Либертас, държаща вдигнат факел в дясната си ръка и маслинова клонка в лявата, пристъпяща на фона на слънчеви лъчи. Под нея има дъбови клонки, символ на устойчивостта, а в долния ляв ъгъл е изобразена сградата на Конгреса, позната още като Капитолий (отново директно заимствана от Капитолия в Древен Рим). Върху неговия купол също е изобразена статуя на свободата, виждаща се и на златната монета.

Вижте повече по темата: Златна монета от 1933 г. се продаде за рекордните 18,9 млн. долара

Изборът на Дамата Свобода за американските монети не е изненадващ – отхвърлянето на колониалния статус, Войната за независимост и създаването на собствена конституция са повратни моменти в историята на САЩ. Днес Дамата Свобода, изобразена на Статуята на свободата, която е подарък от Франция, е един от националните символи на страната.

Мариана

Великата френска революция коренно променя устройството на страната, заедно с нейната парична система. Сред значимите за финансовата история решения е възстановяването на френския франк. Със своето масово разпространение в Европа и света и непроменено качество през следващия почти век и половина, той се превръща в „кръвта“ на глобалното стопанство. Неговият път сме описали в свързаната по-долу статия.

Вижте повече по темата: Френски франк – златната монета, движила европейската търговия

Смяната на режима води и до създаването на нови символи. Сред тях е Мариана – дама със събирателен образ, представяща новосъздадената Френска република и принципите на революцията: свободата и разумът. Предполагаемо първият, изобразил Мариана с фригийска шапка, често носена от революционерите в комбинация с трицветни кокарди, е художникът Жан-Мишел Моро, в илюстрация през 1775 г. Нейната популярност и асоциацията с републиката избуяват почти две десетилетия по-късно, когато през 1792 г. Мариана е изобразена на новия държавен печат. След това анонимните ѝ ликове се разпространяват скоростно из цяла Франция. Да разгледаме символите, вплетени в дамата.

Започвайки от името, Мария и Анна са сред най-популярните наименования във Франция. Сливането им може да се тълкува като представяне на „обикновения човек“, борещ се за свободата си срещу монархията. Комбинацията също прави препратка към Дева Мария и майка ѝ Св. Анна, които са силно почитани от жителите на страната. Според най-известния изследовател на революционните символи Морис Аргулон, роялистите са използвали името подигравателно, което е още един повод за асоциирането на Мариана с новата република. Разбира се, съществуват и различни други хипотези за избирането на това наименование за образа на републиката.

Вижте повече по темата: Интернационалните златни монети – първият опит за стандартизиране на парите

В древността всички качества, с които се асоциира Мариана след Великата френска революция, също са представени от дами. Сред тях са мъдростта от Атина Палада (Минерва в Древен Рим), справедливостта от Темида (Юстиция) и свободата Артемида Елеутерия (Либертас). Нещо повече, женската фигура на републиката контрастира с монархията, която се свързва с мъжът крал като стоящ на върха на йерархията.

Предвид разпространението на образа на Мариана, не е учудващо, че той е широко използван на френски монети от XIX в. нататък. Най-популярните днес започват да се секат 1898 г. и имат номинал от 10 (съдържание на чисто злато от 2,9 грама при чистота от 900) и 20 (5,8 грама чисто злато) френски франка. Те се произвеждат до Първата световна война.

20 френски франка Мариана

Златна монета 20 френски франка с лика на Мариана

На лицето им е представена самата Мариана в профил, чиято глава е увенчана с венец от дъбови листа, символ на силата и устойчивостта, и фригийска шапка, символ на свободата. Гърбът им представя още една емблема на Франция – галският петел.

Така златна монета като 20-те френски франка Мариана е натоварена с история и символизъм. Макар тя вече да не е законно платежно средство, ликът на нея носи препратка към настоящето и бъдещето, а профилът на Мариана продължава да краси официалното лого на Франция и да е символът на страната.

Фортуна

PAMP е една от най-големите рафинерии за злато в Швейцария, респективно в света. Тя е иноватор в много направления. PAMP е първата рафинерия, която оцветява своите продукти от злато. Освен това тя е пионер по отношение на сигурността и гарантирането на качеството. Рафинерията първа пуска предпазни опаковки, които същевременно удостоверяват автентичността на продуктите.

Вижте повече по темата: Топ 10 на най-големите рафинерии за злато в света

Едно от най-значимите ѝ нововъведения е, че именно PAMP първа започва да произвежда инвестиционни златни кюлчета с художествен дизайн. Тяхната лицева страна също се краси от една дама – римската богиня на късмета и съдбата Фортуна. Тя е представена в профил, с превръзка на очите, защото късметът е сляп. Край нея са символите на божеството – стръкове пшеница, колелото на късмета (което за пръв път е споменато още от Цицерон) и рогът на изобилието, от който се изливат златни монети.

Към тях е прибавен и ирландският символ на късмета – четирилистната детелина, която е затъкната в качулката на Фортуна. Тя се споменава за пръв път дълго след края на Римската империя. Това се случва през 1620 г. от сър Джон Мелтън, макар че се предполага, че връзката между тези редки (и изкуствени) детелини и късмета датира още от Средновековието.

PAMP Фортуна

Златно кюлче PAMP с богинята Фортуна

Дизайнът дебютира още през 1979 г. и, разбираемо, се превръща в изключително популярен на пазарите и днес е един от най-търсените видове инвестиционно злато. Това не е случайно – той обединява удобството на златно кюлче, позволяващо в много малък физически обем да се съхранява огромна покупателна способност, с артистичен дизайн, който до преди това се наблюдава единствено на златните монети.

PAMP Фортуна се предлага в богата гама от размери – с тегло от 1, 2,5, 5, 10, 20, 31,1 (една тройунцуя), 50, 100, 250, 311 (10 тройунции) и 500 грама и един килограм. Качеството е непроменено – всяка разновидност съдържа 99,99% чисто злато.

Хелветия (Вренели)

През 1850 г. Швейцария се оформя в съвременния си облик на конфедерация, а, заедно с новата конституция, франкът се утвърждава като официалната валута на страната. Базиран на френския франк, с тегло от 5,8 грама чисто злато и чистота от 900 (при монетата с номинал от 20 франка), той е повратен момент в търговските отношения на страната, тъй като до средата на XIX в. в нея циркулират около 8 хил. различни местни валути.

Страната обаче почти не сече собствени златни монети. Причината – през 1865 г. тя става член на Латинския паричен съюз, в който валутите са стандартизирани към френския франк. Тъй като в Швейцария постъпват достатъчно монети заради интензивния стокообмен, тя прилага хитрост, като не произвежда такива сама. Това обаче води до конфликт с Франция, която обвинява Швейцария, че „се възползва“ от разходите, осъществявани от държавите, които отсичат сами своите монети.

Вижте повече по темата: Латинският паричен съюз: дядото на еврозоната

Затова през 1883 г. правителството на алпийската конфедерация може би неохотно създава свои франкове в малки тиражи от монети, носещи лика на римската богиня на свободата Либертас. В средата на следващото десетилетие е въведен нов дизайн на златните монети с номинал от 10, 20 и 100 франка, дело на Фриц Юлисий Ландри. Той изобразява дамата Хелветия, която е националният символ на Швейцария.

20 швейцарски франка Хелветия

Златна монета 20 франка Швейцария Вренели

Тя е представена гледаща наляво, а косата ѝ е сплетена в плитки, символ на съюза между кантоните, съставящи конфедерацията. На раменете си носи гердан от еделвайси, а на фон са изобразени Алпите, като и двете са национални символи на Швейцария.

Различните номинали на златната монета с лика на дамата са сечени до 1936 г., която е и последната година, през която Хелветия е приемана за законно платежно средство. Емисията на монети с номинал от 10 франка е кратка – между 1911 и 1922 г., като през този период са произведени около 3 млн. от тях спрямо почти 60 млн. монети с номинал от 20 франка.

Днес монетите Хелветия са познати и като „Вренели“. Това е разговорното им име, докато формално те са носили названието „Хелветия“.

Отделни кантони в Швейцария използват дамски образи за свои символи още от XVI в., а обединената страна се асоциира с Хелветия от около XVII в. Преди да бъде създаден обединеният образ, „добродетелите“ на държавата са били асоциирани с отделни дами, например изобразяващи нейното плодородие (Абундатия). Първата картина, на която само Хелветия е представена като алегория на Швейцария, е нарисувана около 1678 г. и е наречена Libertas Helvetiae. Името „Хелветия“ идва от галските племена, населявали територията на съвременна швейцария, наречени хелвети.

Заключение

Сила, стабилност, устойчивост, свобода, справедливост, единство – това са част от качествата, които дамите, изобразени върху монетите инвестиционно злато, притежават и предават. Затова може да се каже, че женските образи носят символиката, която има и самото инвестиционно злато. А точно както неговите свойства, наблюдавани в хода на цялата човешка история, дамите са дамите са неразделна част от благородния метал откакто човечеството изобщо го обработва под формата на златни монети.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още