Добавете ценово известие

Златна монета от 1933 г. се продаде за рекордните 18,9 милиона долара

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 10.06.2021
Цена злато (XAU-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN

Златна монета Двоен американски орел беше продадена на аукцион от Sotheby’s в Ню Йорк за рекордната сума от 18,9 млн. долара, става ясно от съобщение на самата къща. Златната монета никога не е влизала в обращение, което я превръща в „на практика уникална“, според описанието ѝ по време на търга. Това е почти двойно по-висока стойност от предишния рекорд за рядка монета.

Той беше поставен при продажбата на сребърна монета с номинал от 1 долар, известен като „Веещата се коса“, през 2013 г. Тя се продаде срещу 10 млн. долара. Името ѝ идва от изображението на Свободата от лицевата страна, на което косата ѝ е развята. На обратната страна е изобразен белоглав орел. Високата цена на сребърната монета се дължеше на факта, че тя е първата, изсечена от United States Mint през октомври 1794 г., заедно с още по-малко от 2 хил. други. Те не са били направени, за да се пуснат в обращение, а са били раздавани от тогавашния директор на United States Mint Дейвид Ритънхаус като сувенири.

Сребърен долар „Вееща се коса“

Изтоник: National Numismatic Collection, National Museum of American History

Златна монета с история

На лицевата страна на Двойния американски орел е изобразена Свободата, а на гърба – орел в полет. Дизайнът ѝ е дело на скулптура Август Сен-Годен. Тя е с номинал от 20 долара и е последната златна монета, изсечена някога, която е била създадена с идеята да бъде пусната в обращение. Както знаем обаче, на 5 април 1933 г. президентът Рузвелт подписва изпълнителна заповед 6102, с което започва конфискацията на цялото злато, притежавано от американците. Те ще имат право да притежават такова едва в средата на 70-те години. Затова и Двойният американски орел на практика никога не вижда бял свят.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 160,00 лв. 145 145,00 160 160,00
Купуваме 145,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

В историята на изключително рядката находка четем:

Две монети, трансферирани от Philadelphia Mint, са получени от Smithsonian Institution (на 11 октомври 1934 г.). Единадесет други, собственост на правителството на САЩ и във владение на United States Mint,… никога не са били пуснати в обращение и официално са категоризирани като „вещи“.

Но Двойният златен орел има и друга характеристика, която превръща златната монета в уникат. Преди почти две десетилетия от самия монетен двор – United States Mint, излизат със следното изявление за него:

Това са единствените златни монети Двоен орел, изсечен през 1933 г., които са монетизирани и емитирани от United States Mint. Това е и единственият екземпляр, който правителството на САЩ някога е разрешавало – или възнамерява да разреши – да бъде притежаван от частни лица.… Всеки друг екземпляр на златната монета, който може да съществува, е собственост на правителството на САЩ, притежанието му от частни лица или институции е незаконно, а монетата подлежи на изземане.

Кражбите и изземанията на уникалната златна монета

През 1937 г. монетите Двоен златен орел се появяват на пазара, с което става ясно, че те са откраднати от Smithsonian Institution. По грешка златната монета дори получава разрешение за износ, с което се озовава в колекцията на египетския крал Фарук. Разследване на тайните служби на САЩ установява кражбата едва през 1944 г.

Все пак Двойният златен орел е продаден на легален аукцион от Sotheby’s през 1954 г. Към този момент министерството на финансите на САЩ успява да си върне уникалната златна монета, само за да бъде изгубена отново до 1966 г. Тогава тя е иззета отново, този път при операция на тайните служби в луксозния хотел Waldorf Astoria в Манхатън.

Това довежда до дело, продължило пет години. В крайна сметка съдът на САЩ постановява, че Двойният златен орел може да бъде притежаван от частно лице. Поради тази причина конкретната златна монета може да бъде продавана на търг. Всички други от изключително ограничената емисия са били конфискувани от властите на САЩ в редките случаи, при които са се появявали за публична продан.

Последният собственик на Двойния златен орел

Преди да бъде продадена на аукцион през тази седмица, Двойният американски орел беше собственост на магната Стюърт Вайцман (основател на едноименната компания за луксозни обувки). Самият той я придобива на търг през 2002 г., проведен отново от Sotheby’s. Цената, която той плаща преди почти две десетилетия, е 7,59 млн. долара.

Състоянието на Двойния златен орел

Разбира се, златна монета на почти век, която не е била оригинално капсулирана от United States Mint, не е в съвършено състояние. В текста на описанието към лота в Sotheby’s четем, че тя има съвсем леки следи от одраскване под лявата ръка на Свободата, драскотина върху някои от лъчите, изтриване на лявото коляно и леки несъвършенства в горната част на факела и в годината, както и на някои от звездите.

Това не е учудващо – тази златна монета е живяла доста динамичен “живот”.

Златото – по-добра инвестиция от борсите

Предварителната прогноза за аукциона е била, че максималната цена, която златната монета ще достигне, ще е от 15 млн. долара. Казано иначе, крайната ѝ стойност е с почти 25% по-висока даже и от най-смелите прогнози.

С номинална стойност от 20 долара, златната монета Двоен американски орел днес носи доходност от впечатляващите 975499900%. За сравнение, ако през 1933 г. човек беше инвестирал 20 долара на фондовата борса, днес щеше да притежава 7055 долара. Това е ръст от само 35175%.

Поредната измежду многото причини да кажем “да” на златото.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още