Добавете ценово известие

8 причини да инвестираме в злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 22.03.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3538 BGN/oz
  
+ 15 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
43 BGN/oz
  
+ 0 BGN

Можете да чуете анализа в подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни коментари.

За химията златото (Au) е елемент с атомен номер 79, то е тежък, мек, блестящ, ковък и дуктилен (пластичен) метал. Но в ежедневието златото се асоциира с власт и уважение, защото то през цялата история е било синоним на богатството.

Използването на златото като пари започва още преди хилядолетия, като едни от първите открити златни монети датират от VIII в. пр. н.е. Лидийският цар Крез е останал като нарицателно за презадоволено материално състояние, но той е и сред първите владетели, секли златни монети.

Но златото не е „варварска реликва“. То и до днес се използва от много култури, включително в Турция, Индия, Китай, но и развитите икономики като средство за дългосрочно съхраняване на стойността и признак на богатство. В тази статия ще разгледаме осем причини защо всеки човек трябва също да помисли за златото като начин за запазване на дългосрочната покупателна способност на парите си.

  1. Златото запазва и увеличава стойността си във времето

За разлика от различните фиатни валути по света или повечето останали финансови активи, златото поддържа своята стойност и въпреки малкото и краткотрайни цикли, през последните три века сме свидетели на покачваща се цена на златото – от 19,3 долара за тройунция през 1792 г. до 1783,3 долара за тройунция в наши дни. Но не е нужно да се връщаме толкова назад – последният половин век също е история на почти постоянен растеж на цената на златото.

Графика 1: Цена на златото от 1973 г.

Източник: Goldprice

Поради своята трайност – в парично изражение и като физически актив, – златото е и изключително добро средство за предаване на наследство, а дори и днес в някои страни е общоприетият начин за осигуряване на зестра при сватба. Което ни насочва към втората причина за избор на златото.

  1. Златото съхранява огромна парична стойност в малко количество метал

Особено предвид историческото поскъпване на златото, все по-малко количество от него носят все по-голяма покупателна способност. Например към средата на март 2021 г. 1 кг от него струва 96,5 хил. лв. Ако я конвертираме в познати активи, то с едно кюлче със същата маса можем да си купим изключително луксозен нов автомобил или почти цял нов апартамент в София.

  1. Обезценяването на фиатните пари и нестабилността на финансовата система

Златото е най-добрият приятел на хората, които искат да спестяват, във времена на валутни колебания като инфлация на фиатните пари. Само че инфлацията е типичното състояние на всички валути по света, защото количеството такива в обращение постоянно се покачва.

Графика 2: Покупателна способност на долара (синя), цена на злато (червена) и пари в обращение М2 (зелена) в САЩ

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Примерът е за САЩ, но обезценяването на фиатните пари се наблюдава по целия свят – Европа, Русия, Китай, Япония и т.н. А тенденцията на спад на тяхната покупателна способност не само няма да се обърне, но даже ще се задълбочава, защото днес централните банки по света печатат пари с исторически рекордни темпове, както се вижда и на графиката по-горе.

Тези политики на централните банки са причината за постоянно повтарящите се цикли на икономически бумове и рецесии, т.е. за кризите (сивите зони на графика 2). Така финансовите регулаторни органи не само не постигат целта, заради която са създадени – поддържането на валутите стабилни, но и на практика нанасят регулярни удари върху функционирането на финансовите системи, тъй като парите днес не са обезпечени с нищо, за разлика от в миналото, когато златото е действало като котва на стабилността им.

  1. Ограниченото предлагане

Въпреки че през последното десетилетие минният добив се покачи от 2,8 до 3,5 хил. т, тъй като много нови проекти вече бяха рентабилни заради нарасналата цена на златото, до Голямата рецесия той се понижаваше. Във всеки случай, за разлика от много други активи, предлагането на златото глобално е ограничено, а нарастванията му са свързани с огромни инвестиции и много време, затова и през последните пет години добивът е почти непроменен.

Очакванията са, че с връщането към нормалния начин на живот търсенето на злато ще нараства, а макроикономическата среда, характеризираща се с ниски или нулеви лихви и висока инфлация, исторически е подпомагала допълнително представянето на метала, показва изследване на Oxford Economics.

  1. Инвестиционното злато е освободено от ДДС

По силата на европейското законодателство, инвестиционното злато, разглеждано като кюлчета или плочки с чистота поне 995 хилядни или златни монети с чистота над 900 хилядни, отсечени след 1800 г., е освободено от данък върху добавената стойност, като списъкът с монетите се обновява ежегодно.

Същевременно почти всички други инвестиционни активи или търговията с тях е обложена с данък. Това е вярно дори за приходите от лихвите върху депозитите, направени в банковата система. Ироничното е, че в развитите икономики и на Балканския полуостров лихвите по депозитите са паднали до почти 0%.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 129 лв. 118 118 129 129
Купуваме 118лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

  1. Златото и геополитическата несигурност

Брекзит, търговската война между САЩ и Китай, протестите в много страни, затварянето на икономиката и забраната за международни пътувания заради пандемията от коронавирус – реалността, в която живеем, подрива допълнително стойността на хартиените пари, защото ежегодно се появяват нови геополитически рискове. А трябва да се има предвид, че цената на златото се покачи леко, поради несигурността от излизането на Великобритания от ЕС.

Затова в подобни ситуации златото блести в пряк и преносен смисъл. Кюлчета и монети са стандартизирани, което означава, че се приемат по цял свят, за разлика от някои фиатни валути. Освен това за златото винаги има референтна цена, което го прави не само спасител на покупателната способност при кризи, но и при геополитически хаос.

Вижте повече по темата: Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Същевременно самите държави, в лицето на централните си банки, не спират да увеличават запасите си от злато. Нещо повече, някои от тях имплицитно изтъкват, че тези политики са насочени именно срещу глобална икономическа, финансова и финансова нестабилност. Такъв например е случаят на Сърбия и Унгария, измежду преките ни съседи.

  1. Увеличаването на търсенето

Златото има много източници на търсене, които не се понижават. Това е вярно даже в години на кризи. През 2020 г., когато огромна част от технологичния сектор спря работа и индустриалното търсене се понижи, търсенето на инвестиционно злато се покачи до стойности, които бяха с почти 50% по-високи стойности от средните за изминалите няколко години.

Но е неправилно търсенето на златото да се разглежда само в рамките на изменения за една или две години. Причината е, че, както и предлагането, търсенето на метала се покачва бавно. Но ако видим дългосрочните тенденции, за последните 25 години то почти се удвоява – от малко над 2,5 хил. тона през 1995 г. до 4,5 хил. тона през 2019 г., преди да спадне като цяло през 2020 г., най-вече заради мерките срещу коронавируса.

Когато икономиката се върне към „нормалното“, прогнозата е липсващите през 2020 г. сегменти в търсенето на златото също да продължат растежа си. А нарастващ растеж при предлагане, постигнало плато, означава само нарастване на цената.

  1. Разнообразяване на инвестиционното портфолио

Легендарният инвеститор сър Джон Темпълтън препоръчва просто: „Диверсифицирайте“. За някои негови колеги професионалисти това е „ключът към посредствеността“, но в крайна сметка Темпълтън със сигурност знае какво говори, а и 99,9% от хората не са професионални инвеститори.

Затова те са податливи на отчаяние, когато видят моментни колебания в един конкретен актив. Например 1970-те години са страхотни за цените на златото, но ужасни за световните запаси. През следващите две десетилетия добивите на златото растат, но това довежда до известен спад в неговата цена.

Правилната стратегия за инвестиране се свежда до това да не залагате всичко на една карта, а винаги да имате резервен вариант.

Златото се е доказало като исторически сигурен актив, който расте по време на кризи, на инфлация и при ниски лихви и със сигурност заслужава място във всяко дългосрочно инвестиционно портфолио.

Коментари

  • Petar преди 1 година

Препоръчваме Ви да прочетете още