Добавете ценово известие

Покупателната способност в Европа се опазва чрез инвестиционно злато – ето защо

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 26.05.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 13,14 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
- 0,29 BGN

Преминаваме през висока инфлация, икономическа несигурност и най-тежкия военен конфликт в Европа от Втората световна война. В тази среда активът инвестиционно злато да запазва покупателната ни способност? Цената на жълтия метал през последните два месеца се понижи, а потребителските цени в България, Румъния и Сърбия е съответно 14,4, 13,8 и 9,6%. Сякаш изглежда, че той вече не е защитник за котва срещу инфлацията. В този анализ ще покажем дали е така.

Присъединете се към отворената дискусионна Facebook група „Приказки за икономиката и златото“, за да научавате последните новини, свързани със стопанството, инвестициите, личните финанси и инфлацията в България.

Може ли едновременно да има спадаща цена на злато, но то да продължава да ни пази от инфлация? Краткият отговор: не може. Но цената на златото не се понижава, а расте.

По правило стойността на благородния метал се измерва в долара за тройунция, затова „по инерция“ гледаме стойността, деноминирана в щатската валута. Обикновено това е и цената, която се разглежда в медиите. Но като потребители на Стария континент важната за нас цена на злато е в евро за тройунция. А през призмата на единната валута, картината е доста по-различна, отколкото когато мерим метала в щатската.

Цена на злато в местната валута

От началото на 2022 г. цената на злато в долари нараства със „само“ 2,8%. Казвам „само“, но металът се представя значително по-добре от рисковите активи. И борсовите индекси (S&P 500: -17,8%, Nasdaq: -28,5%, Dow Jones: -12,7%), и криптовалутите (биткойн: -38,8%, етер: -48,3%) регистрират сериозен спад.

През същия период щатският долар поскъпна спрямо кошница от валути до най-високата си стойност от почти 20 години. Неговата стойност се измерва чрез т.нар. доларов индекс. Цената на златото също се се покачи, въпреки паралелното нарастване на долара. При този растеж на щатската валута, едно евро се разменяше закратко срещу 1,037 долара на 12 май 2022 г. Това е най-ниската цена на еврото спрямо долара също от две десетилетия. В последствие доларът поевтиня леко до 1,07.

Вижте повече по темата: Инвестиране в злато част 1: Инвестиционно злато

Също от началото на 2022 г. цената на златото в евро нарасна с 8,89% (към момента на писане). При физическото инвестиционно злато покачването е по-високо при някои продукти, дължащо се на забавянията при производството и доставките от страна на рафинериите. Темата ще разгледаме по-подробно другаде.

Таблица: Цена на злато за тройунция в съответната местна валута според периода

долар евро йена паунд
от началото на 2022 г. 2,8% 8,89% 12,7% 10,6%
първо тримесечие на 2022 г. 7,5% 9,9% 13,4% 9,6%
от края на април 2021 г. 4,9% 18,7% 21,5% 16,2%

Източник: Tradingview; собствени изчисления

Извън САЩ, където поскъпващият долар действа като спирачка пред благородния метал, инвестиционното злато остава логичният избор за инвеститорите, които искат да защитят своята покупателна способност и да се защитят от рисковете в средата. През последната година, включително от началото на 2022 г., то носи много по-висока доходност от алтернативни инструменти. По-важното за нас в Европа е, че инвестиционното злато защитава успешно инвеститорите от официалната инфлация.

Вижте повече по темата: Търсенето на инвестиционно злато през първото полугодие е най-високо от 2013 г. насам

Затова изобщо не е случайно, че покупките на инвестиционно злато от крайните потребители и институциите продължават да се покачват. Борсово търгуваните фондове например са купили нетно 311 тона злато от началото на годината. Тенденцията и различните сегменти на потребление се засилва през първото тримесечие на годината, както сме коментирали в свързания по-горе анализ.

Инвестиционно злато срещу други инструменти

След като съпоставихме инвестиционното злато срещу инфлацията, да видим как се представя металът в сравнение с алтернативни вложения. В свързаната по-долу статия сме анализирали очакваните динамики на отделните инструменти и фиатните пари при увеличаването на основния лихвен процент.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация – какво се случва при ръст на лихвата

Анализът ни на двигателите зад цената на криптовалутите е достъпен тук, а акциите и връзката им с политиките на Федералния резерв сме коментирали тук. Връщайки се към събитията от последната година, ето как се движи цената на златото по света.

Инфографика: Инвестиционно злато, акции, криптовалути и инфлация – скорошно представяне


Данните недвусмислено показват доброто представяне на инвестиционното злато, особено в Европа. През всеки от разглежданите периоди то изпреварва алтернативните инвестиции и инфлацията.

Заключение

При влагането на средства в инвестиционно злато трябва да се имат предвид и движенията на валутата, в която то е деноминирано. В противен случай инвеститорът не вижда пълната картина.

Вижте повече по темата: Кои активи предпазват покупателната способност при кризи

Поне към момента металът остава котва на покупателната способност при несигурност. А тепърва вероятно европейските икономики се насочват към висока турбулентност под формата на рецесия. Факторите, които действат негативно върху пазари като имотния сектор и стопанството като цяло, може да доведат до нарастване на цената на златото. Когато рисковите активи се обезценяват, има смисъл инвеститорите да потърсят традиционният спасител на покупателната способност.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още