Добавете ценово известие

С кои рафинерии и монетни дворове работи Tavex

Публикувано от Даниел Василев в категория Рафинерии и монетни дворове на 12.10.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4392,96 BGN/oz
  
- 35,36 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,11 BGN/oz
  
- 2,12 BGN

В света на търговията с инвестиционно злато доверието е всичко. Затова Tavex доставя на клиентите си продукти единствено от най-големите и реномирани рафинерии и монетни дворове в света.

Така потребителите разполагат с глобално разпознаваеми продукти, с гарантирано високо качество и точно съдържание на количеството злато или сребро. Те могат да бъдат обменени във всяка страна глобално, обикновено до стойности, близки до спот цената на златото. Благодарение на това, Tavex осигурява достъпна форма на спестявания и огромна гъвкавост.

Ето кои са нашите партньори и как те се превръщат в най-разпознаваемите рафинерии и монетни дворове на пазара на инвестиционно злато.

Valcambi

Основана през 1961 г., днес Valcambi e най-голямата швейцарска рафинерия по обем на обработеното злато. През 2020 г. тя е обработила 1200 тона злато, което е с 50% повече от втората в класирането Metalor Technologies.

Като производител, Valcambi предлага едни от най-разпознаваемите и търсени златни кюлчета глобално. Нещо повече, продуктите ѝ са включват огромно многообразие от златни кюлчета, монети и медальони. Рафинерията представи и първите армиларни монети инвестиционно злато в света. Те представляват поредица от пръстени, въртящи се около обща ос, които с движението си оформят прогресивно нарастващи сфери.

Вижте повече по темата: Историята на швейцарската рафинерия Valcambi

Но Valcambi е и иноватор в социалните отношения. Рафинерията пусна отделна серия продукти от „зелено злато“. То е доставено единствено от мини, покриващи най-високите стандарти за екологичност, отговорност към служителите си и условия на работа.

PAMP

PAMP е още една швейцарска рафинерия, чийто продукти се предлагат от Tavex. Нейният работен капацитет е от 450 тона злато и 600 тона сребро годишно. Като се има предвид, че в Швейцария се рафинират между 65 и 75% от златото глобално, тя все пак е един от най-големите производители на инвестиционно злато глобално.

Сред отличителните характеристики на автентичните златни монети, произведени от реномираните рафинерии или монетни дворове, е качеството на тяхната изработка. PAMP са иновативна компания, която първа въвежда производството на кюлчета с красиви оригинални изражения. Затова не е случайно, че нейните продукти също се радват на голяма популярност глобално.

Може би най-популярното златно кюлче на PAMP носи изображението на богиня на благосъстоянието Фортуна, на което е и кръстено. То има чистота на златото от 99,99% и е първото кюлче глобално, включващо артистична творба.

Златно кюлче PAMP Фортуна

Златно кюлче PAMP с богинята Фортуна

Източник: Tavex

През 2015 г. PAMP стана първата рафинерия в света, получила Responsible Gold Certificate (сертификат за отговорен добив на злато), издаван от London Bullion Market Association. Той удостоверява, че с дейността си компанията не допринася за конфликтите по света, нарушаване на човешките права, подпомагане на терористични организации и че покрива високи стандарти за екологични, социални и управленски политики.

Австралийски монетен двор (Perth Mint)

Perth Mint (представена на заглавната снимка) е основана през 1899 г. като клон на кралския монетен двор, при поредното откритие на злато в Австралия. Макар да не е първата, нейните предшественички Sydney Mint и Melbourne Mint вече не съществуват.

През 1957 г. Австралийският монетен двор пръв постига „най-чистото злато“ на света. Златната плака, произведена от институцията, е била с чистота 99,9999%. Тя е толкова впечатляваща, че някои институции, например британският Кралски монетен двор, поръчват няколко екземпляра, които да използват за сравнение със собствените си златни монети.

Освен постиженията в технологично отношение, Австралийският монетен двор трупа и търговски успехи. През 1987 г. те представят монетата златен къс (която в последствие се превръща в австралийско кенгуру). Тя е моментален хит сред инвеститорите. Само в деня на дебюта ѝ са направени поръчки за монети с общо тегло от 150 хил. тройунции (или 4,8 тона), докато от Perth Mint са очаквали максимално търсене от 130 хил. тройунции за първите три месеца.

Златна монета австралийско кенгуру

Златна монета Австралийско кенгуру една унция от 2019 година

Източник: Tavex

Както останалите рафинерии в списъка, Австралийският монетен двор предлага широко портфолио от инвестиционни и колекционерски златни и сребърни продукти. Сред тях е серията инвестиционни златни монети лунар. Техният дизайн се изменя ежегодно, за да отрази животното, на което е посветена съответната година от китайския календар. В края на 2021 г. например бяха представени златните лунари за годината на тигъра.

Колекционерските монети, отсичани от Perth Mint, през годините са носители на десетки награди за своя дизайн. В монетния двор се произвеждат и австралийските долари.

Австрийски монетен двор (Münze Österreich)

Münze Österreich, както е оригиналното име на Aвстрийския монетен двор, е най-старата институция в портфолиото на Tavex. Нейните корени са свързани с Ричард Лъвското сърце. През 1194 г. той плаща като откуп 12 тона сребро на дук Леополд V, който държи английския крал като пленник за една година. Със среброто австрийският владетел отсича първите сребърни монети във Виена.

През първата половина на XVIII в. в Aвстрийския монетен двор е основана академия по гравюра, която съществува и до днес. Нейните достижения си личат и от златните монети, произвеждани от институцията. Най-популярната от тях е златната монета виенска филхармония. Дебютирала през 1989 г., заради изключителния си дизайн тя веднага печели наградата за „Най-добра златна монета“ на Coin News. Тя е и първото законно платежно средство, отсичано в Австрия, което има съдържание на чисто злато от 99,99%.

Златна монета виенска филхармония

Златна монета Виенска филхармония една унция от 2016 година

Източник: Tavex

С това поредицата от награди за нея тепърва започва. През 1992 г. тя се превръща в най-продаваната златна монета в света. От тогава до днес тя ще спечели това звание още три пъти. Заради огромната си популярност, виенската филхармония се предлага и като сребърна монета (от 2008 г.), и като платинена (от 2016 г.).

Освен виенската филхармония, Aвстрийският монетен двор, който е една от водещите рафинерии глобално, произвежда широко портфолио от инвестиционни и колекционерски кюлчета, монети и дори бижута. Сред тях са и златните монети австрийски дукат, носещи изображението на император Франц Йозеф. От 1988 г. насам той е и единствената институция, произвеждаща валутата, използвана в Австрия.

Китайски монетен двор (China Great Wall Coins Investment)

Китайският монетен двор е дъщерно дружество на притежаваната от Народната банка на Китай China Coin. Компанията произвежда и е единствената, която има лиценз дистрибутира китайски златни монети извън страната.

В първата категория попадат едни от най-известните и търсени златни монети глобално – златната панда. Техният дизайн се изменя ежегодно, откакто производството им стартира през 1982 г. Година по-късно са пуснати и сребърни монети китайска панда.

Златна китайска панда от 2023 г.

Златна монета Китайска панда от 30 грама

Източник: Tavex

Златните китайски панди имат чистота от 99,9 и се предлага с тегло от 1, 3, 8, 15 и 30 грама. Тези мерки са напълно точни. От 2016 г. досега монетите се предлагат не в тройунции, а в грамове, тъй като това е мерната система, използвана в Китай.

Можем ли да вярваме на въпросните рафинерии и монетни дворове?

Въпреки че в случая изброихме само някои от най-големите рафинерии и монетни дворове глобално, въпросът остава: „По какво разбираме, че рафинериите предоставят това, което обещават?“

Тук трябва да се вземат предвид няколко фактора. Първо, в търговията с инвестиционно злато реномето е всичко. Дори само веднъж някоя компания от отрасъла да не достави точно това качество, което посочва,  и тя ще бъде изтласкана извън бизнеса.

Златото има специфична плътност от 19,3 грама на кубичен сантиметър. Така даже с относително прости експерименти може да се установи златното съдържание в една монета или кюлче. Освен тях съществуват много по-научно издържани начини проверка. Манипулация от някоя от тези рафинерии и монетни дворове, при все че техните продукти се купуват от милиони хора годишно, ще се установи много бързо.

Вижте повече по темата: Защо златото е жълт метал

Второ, повечето компании от списъка са собственост на централната банка на съответната страна. В този случай може да се допусне, че подобна институция едва ли в XXI в. би манипулирала количеството злато в продуктите си.

Рафинериите Valcambi и PAMP не са собственост на Швейцарската централна банка. В техния случай обаче има изключително строги правила и внимателен контрол, който да им позволи изобщо да рафинират злато. Не е случайно, че в страната има изискване за поставяне на печат “Essayeur Fondeur” на всички техни златни продукти. Той удостоверява, че златните кюлчета и монети са преминали през независим контрол от сертифициран проверяващ.

Трето, всички рафинерии и монетни дворове са част от международните пазари. Като такива, те трябва да отговарят на изискванията на съответните институции, управляващи съответните пазари. Например търгуващите в Лондон трябва да отговарят на изискванията на London Bullion Market Association. Организацията публикува своя списък с компании за добра доставка, който може да се види тук. Единственият липсващ е Австрийският монетен двор, който обаче е собственост на местната централна банка.

Казано иначе, играчите в света на златото преминават през много тестове, за да бъдат допуснати изобщо на пазара. А за да просперират на него, те трябва постоянно да подобряват услугите и продуктите си. Именно това е фокусът на рафинериите и монетните дворове, чиито златни кюлчета и монети предлагаме в Tavex.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още