Добавете ценово известие

Цената на златото в евро достигна най-високата си стойност в историята

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Златни вести на 26.10.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4335,01 BGN/oz
  
+ 7,78 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,14 BGN/oz
  
- 0,06 BGN
Златно кюлче в статия за цена на злато в евро.

През последните няколко дни цената на златото в евро непрекъснато расте. Но на 26 октомври 2023 г. тя достигна до най-високата си стойност от създаването на единната валута през 1999 г. – 1885,18 евро за тройунция.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се опазва чрез инвестиционно злато – ето защо

Не само еврото губи покупателната си способност. Цената на златото достигна исторически върхове и в други световни валути. Да видим какви са основните причини за това и какво можем да очакваме.

Обезценяването на еврото и забавянето на икономиката

Европа се възстановяваа много трудно след пандемията. Виждаме това по сериозния спад на производството в страни като Германия, Франция и Италия, които заедно формират 55% от икономиката на съюза. Индексът на мениджърските поръчки (PMI) – който измерва очакванията на реалния сектор за представянето на икономиката в бъдеще – е под 50 пункта през последните пет последователни месеца. Всяка стойност по-ниска 50 пункта показва свиване на икономиката.

Повече по темата тук: Германия навлезе в рецесия

Нещо повече, някои страни в Европейския съюз вече са в рецесия. В това число е Германия, която е най-голямата икономика на обединена Европа. Други към момента са регистрирали по едно тримесечие на спад и все още технически не са в такава. Можем обаче да очакваме високите лихви да доведат до криза. Дори и преди тя да е настъпила официално, слабостта на Стария континент е очевидна.

Инфографика: Цена на злато в евро


Същевременно високата инфлация в Европа, причинена от изкуствено ниските лихви и печатането на евро, все още подриват покупателната способност на континента. Измерена през индекса на потребителски цени, тя е над два пъти по-висока от целта на ЕЦБ. Предвид това и анемичния растеж в самия валутен съюз, еврозоната е на прага на стагфлация.

В резултат и на тези динамики, само от юли досега еврото изгуби малко над 6% от стойността си спрямо долара.

Цена на злато в други валути

Но цената на златото не постига рекорд единствено в евро. Жълтият метал отбелязва върхове и в други валути, включително в британски паунд, китайски юан, австралийски долар, японска йена и турска лира. Единственото изключение е щатският долар, поради все още високата му стойност спрямо останалите.

Инфографика 2: Цена на злато в някои световни валути


Измерени в тройунции злато, всички тези валути са напълно обезценени във времето. Например британският паунд загуби повече от 99% от стойността си спрямо златото от 1970 г. насам. Сходната е ситуацията, когато измерим покупателната им способност спрямо метала.

Злато по време на война

След инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., цената на златото във всички основни валути (евро, щатски долар, британски паунд, японска йена и др.) достигна исторически върхове.

Вижте повече по темата: Финансовите санкции над Русия – ефекти в сегашно и бъдеще време

Ситуацията днес е сходна и след началото на конфликта в ивицата Газа. След избухването му на 7 октомври, цената на златото достигна вече споменатите върхове в повечето от водещите валути. Това не е изненадващо. Златото е сигурен актив (safe-haven на английски език) и сериозните конфликти винаги се отразяват върху цената му.

На същото мнение са и от World Gold Council. Според техния старши анализатор Йохан Палмберг:

Златото – вероятно заради потоците от инвестиции – реагира на повишен геополитически риск.

Така в момента все повече фактори влияят по-скоро позитивно върху представянето на цената на златото.

Защо златото блести като сигурен актив?

В контекста на свиващи се икономики и производство и висока инфлация, както и заради и нарастващото геополитическо напрежение, инвестиционното злато е един от най-стабилните инвестиционни инструменти на пазара в момента. Това не е просто допускане. Цената на златото в евро нарасна с 10,8% само от началото на 2023 г. Затова не е случайно, че търсенето му продължава да се увеличава не само глобално, но и в България.

Вижте повече по темата: Най-популярните видове инвестиционно злато у нас за първите девет месеца

През изминалата година инвестиционното злато е втората най-търсена инвестиция за съхраняване на стойност от американците, веднага след недвижимите имоти. Интересното е, че дори милениълите все повече се обръщат към жълтия метал. Тук искам да спомена и тенденцията централните банки също да увеличават запасите си от злато и да ги връщат у дома. През миналата година видяхме рекордни покупки от тях, а те остават стабилни и през настоящата.

Вижте повече по темата: Среброто като щит на покупателната способност

Заедно със златото, среброто също се представя отлично. Неговата цена в евро нарасна с повече от 12% през последната година. Виждаме много интересни тенденции на пазара на белия метал. Неотдавна нашият главен икономист за Югоизточна Европа Даниел Василев ги разгледа в свързаната по-горе статия. А исторически увеличаването на цената на златото действа като лъкът, който изстрелва нагоре и сребърната стрела.

Препоръчваме Ви да прочетете още