Добавете ценово известие

Златото се изкачи до втория любим актив на американците

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 26.05.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 20,39 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
- 0,49 BGN
везни представящи злато срещу недивижими имоти

Над една четвърт от жителите на САЩ са посочили че предпочитат да влагат средствата си в злато, сочи последното проучване на Gallup, публикувано по-рано през май. Според 26% от анкетираните жълтият метал е най-добрата възможна дългосрочна инвестиция. Нещо повече, делът на привържениците на златото почти се удвоява в сравнение с миналогодишното издание на изследването, когато то получи 15% от гласовете.

Така металът се издига до втора позиция сред най-предпочитаните активи, изпреварвайки акциите и взаимните фондове. Базата на техните привърженици се свива леко – от 24% през миналата година до 18% днес. Металът прекара по-голяма част от периода след 2014 г. на трета позиция сред предпочитанията на жителите на САЩ. Възможно обяснение е, че след 2012 г. цената на златото се понижаваше. Тя достигна до своето дъно в доларово изражение за последния цикъл към началото на 2016 г. В същия момент акциите изглеждаха като добро вложение. Динамиките на двата актива можете да видите от свързаната по-долу статия.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация – какво се случва при увеличаване на лихвата

Но през последната година, със значителното увеличаване на икономическата несигурност и предвид високия публичен и потребителски дълг, американците поглеждат към сигурността на златото. Впрочем, същото правят и германците, както коментирахме неотдавна. Това не е учудващо, предвид стабилното представяне на метала по време на кризи. Нарастването на доверието към златото не убягва и на анализаторите от Gallup, които посочват, че:

Златото се облагодетелства, когато доверието в недвижимите имоти и акциите се понижава. Това обикновено се случва по време на икономическа рецесия или спад на доверието, какъвто беше случаят по време на Голямата рецесия и както отново се случва днес.

В двата края на подреждането – най-предпочитани и най-малко предпочитани активи

На първа позиция остават недвижимите имоти. Но значително по-малко хора ги намират за най-добрата инвестиция в дългосрочен план спрямо година по-рано. Делът на „привържениците“ им се свива от 45 до 34% в настоящото изследване.

Инфографика: Коя е най-добрата дългосрочна инвестиция през годините според американците


Спадът е напълно разбираем. В подробен анализ посочихме че през последната година и половина достъпността до имотите се срина, поради комбинацията от:

  • Изстрелването на ипотечните лихви;
  • Високата инфлация;
  • Изключително високата абсолютна цена на жилищата.

Вижте повече по темата: На живо от САЩ – гледаме спукването на имотен балон в реално време

В дъното на класацията на предпочитанията остават дългосрочните сметки и облигациите. През годините те са посочвани средно съответно от около 12 и 6% от анкетираните.

Злато и криптовалута

Дали американците приемат биткойн за „дигитално злато“? Отговорът е по-скоро отрицателен. При провеждането на анкетата половината респонденти получават възможност да отбележат „криптовалути“ като инструмент, на който биха се доверили дългосрочно. Останалите могат да изберат само между конвенционалните видове вложения. Резултатите показват, че когато криптовалутите са включени сред възможните отговори, делът на предпочелите злато се понижава само с 1 процентен пункт. Привържениците на недвижимите имоти и спестовните сметки спадат с по 4 процентни пункта, а акциите и взаимните фондове губят 3 процентни пункта.

Таблица: Как криптовалутите променят дела на предпочитаните активи

Актив С криптовалута Без отговор криптовалута
Недвижими имоти 38 34
Злато 25 26
Акции/взаимни фондове 15 18
Спестовни сметки 9 13
Облигации 7 7
Криптовалута 4

Източник: Gallup

Доверието в критповалутите се понижава. Докато в миналогодишното изследване те получават 8% от отговорите, с което дигиталните активи изпреварват облигациите, през настоящата привържениците им се свиват наполовина, до 4%. Особено силен е спадът във възрастовата група между 18 и 49-годишните – от 13% през 2022 г. до 5% днес.

Препоръчваме Ви да прочетете още