Добавете ценово известие

Германия навлезе в рецесия

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Златни вести на 25.05.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 14,74 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
- 0,41 BGN
рецесия Германия златни монети

Спадът на брутния вътрешен продукт на Германия през първото тримесечие на тази година, след като той вече се понижи през четвъртото тримесечие на 2022 г., официално потвърждава, че страната е в рецесия. В икономиката говорим за такава, когато брутният вътрешен продукт се свие през две последователни тримесечия.

Вижте повече по темата: Еврото се срина отново, а Германия очаква рецесия плюс инфлация

Сезонно и календарно коригираният брутен вътрешен продукт на Германия спада с 0,3% през първото тримесечие на тази година и с 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г., показват данните на Destatis. Потреблението на домакинствата, потискано от високите цени, и публичните разходи се свиват с първото тримесечие на 2023 г., съответно с 1,2% и 4,9%. Това забавя икономическото представяне на страната, тъй като производството остава същото.

Как Германия стигна до рецесия?

След почти десетилетие на инфлация и изкуствено ниски лихвени проценти, налагани от Европейската централна банка с цел „стимулиране на растежа“, не е изненадващо, че покачването им, започнало през юли 2022 г., забавя икономиката. По този начин кредитирането намалява. Заемането на средства вече не е толкова евтино, колкото преди само година.

Повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Това се вижда и от данните. Паричният агрегат M2, включващ всички пари в икономиката, срочните депозити и кредитите със срок до две години, намаляват през третото тримесечие на 2022 г. Това показва, че кредитирането в страната се свива, което винаги се отразява на представянето на цялата икономика. Високата инфлация, в комбинация с растящите лихвени проценти, нанасят двупосочна атака върху бюджета на хората и компаниите.

Инфографика: Инфлацията в Германия


Aнализаторът от DekaBank Андреас Шойрле, каза:

Под тежестта на огромната инфлация, немският потребител подви колене, теглейки със себе си цялата икономика.

За да запазят своята покупателна способност във времето, изправени пред инфлация от 7,2% през април 2023 г., немците се обърнаха към вложения в инвестиционно злато. То достигна исторически пик през 2022 г., увеличавайки се с 14% в търсенето на златни монети и листове спрямо 2021 г.

Вижте повече по темата: Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

Така продължава тенденцията на високо търсене в страната, за която сме писали и преди. Жителите на страната са вторият най-голям купувач на златни кюлчета и монети на глава от населението в Европа, изоставащи единствено от швейцарците, според World Gold Council.

Накъде отива страната

Случващото се в Германия може да предвещава проблеми за икономиките от Европейския съюз като цяло, тъй като тя е най-голямата икономика в блока. През 2021 г. нейният дял от БВП на ЕС беше 24%.

Прогнозите пред икономиките на съюза се потвърждават, тъй като повишените лихвени проценти влияят на растежа с известно времево забавяне (т.нар. времеви лаг). Но крайните цени в обозримо бъдеще вероятно ще продължат да нарастват, поради значителното обезценяване на еврото. По този начин и хората, и компаниите ще се намират в затруднение точно по същите причини, които видяхме при Голямата рецесия 2008 г.

Вижте повече по темата: Безкрайната инфлация – Англия показва какво да очакваме в Европа

Както посочихме преди почти година, Европа се движи към комбинация от рецесия и инфлация. В момента Германия изглежда потвърждава тази перспектива.

Препоръчваме Ви да прочетете още