Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Еврото се срина отново, а Германия очаква рецесия плюс инфлация

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 23.08.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4258,01 BGN/oz
  
- 23,16 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,96 BGN/oz
  
+ 0,12 BGN

Можете да чуете анализа тук. Не забравяйте да се абонирате за подкаста в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни коментари.

 

Еврото се срина до ново дъно спрямо долара в началото на седмицата. Към момента на писане едно евро струва 0,992 долара. В понеделник единната валута поевтиня до 0,9906 долара за евро, което е най-ниската му стойност от ноември 2002 г., т.е. малко след създаването му.

Вижте повече по темата: Как обезценяващото се евро влияе на джоба ни?

Така слабостта на еврото продължава. Преди месец то регистрира предишния си сериозен спад под долара, когато на 14 юли се търгуваше при цена от 0,992 долара за евро. Тя беше предишната рекордно ниска оценка, но очевидно тя вече е „надхвърлена“.

Инфографика 1: Поевтиняването на еврото спрямо долара и ръста на доларовия индекс


Обезценяването на еврото не е добра новина за потребителите в еврозоната, но и в страни като България, Румъния и Сърбия. Първата е във валутен борд, което означава, че левът и еврото се обменят по фиксиран курс. Така спадът на покупателна способност на единната валута се отразява върху цените в страната. Румъния и Сърбия, макар да имат плаващи валути, поддържат почти постоянен курс на леята (4,9 леи за евро през последните дни) и динара (около 117,5 динара за евро) спрямо еврото. Реално и в двете страни евтиното евро въздейства негативно върху покупателната способност. Това важи особено за вносните стоки, деноминирани в долари на световните пазари.

Сред тях е петролът. Цената на бенчмарковият брент спадна до 91,7 долара за барел в средата на август – най-ниската стойност от края на октомври миналата година, – но през последната седмица се върна към растеж. Към момента на писане барел брент се търгува за 97,4 долара, поскъпване от 6,5%.

На какво се дължи спадащото евро?

Няма само една причина за обезценяването на еврото. Промените в една валутна двойка като евро/долар нерядко са следствие в ценови динамики и в двете нейни участнички. Да видим някои от по-важните фактори, които

Най-голямата икономика в Европа се готви за рецесия и инфлация

Сред значимите фактори зад спада на еврото е прогнозата на директора на германската централна банка Йоахим Нагел. Той смята, че задълбочаване на енергийната криза ще увеличи заплахата от рецесия през зимата, а през есента инфлацията в Германия да надхвърли 10%. Ако това се сбъдне, най-голямата икономика в Европа ще е изправена пред най-скоростното изстрелване на цените като през периода след Втората световна война, т.е. от седемдесет години насам.

Инфографика 2: Инфлация в Германия


Само ден след неговия коментар, самата Bundesbank също прогнозира, че развитието през зимата е „все по-мрачно“. Икономическото производство – двигателят на растежа, стагнира през второто тримесечие. Очаква се ситуацията да се запази и през третото, а високите цени да свиват потреблението. От есента проблемите с газа ще се усещат все по-тежко от бизнесите. „Затова икономистите смятат, че вероятността брутният вътрешен продукт да спадне през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първото на 2023 г. е нараснала значително.“

Така най-силната икономика и в Европейския съюз, и в еврозоната, се готви за комбинация от рецесия и инфлация. В началото на август същото заяви и Bank of England за икономиката на Великобритания. Припомням, че тя първа се призна за победена от високата инфлация. Напълно очаквано, индексът на потребителските цени в страната през юли надхвърли 10% за пръв път в историята на индикатора.

Вижте повече по темата: Как ще изглежда следващата рецесия в Европа и как да се предпазим от нея

С прогнозата за рецесия и инфлация на Bundesbank, вече втора значима централна банка посочва нещо, което доскоро се смяташе за невъзможно. Читателите ни и зрителите на подкаста ни ще си спомнят, че от месеци предупреждаваме за такова развитие.

Доларът се върна към растеж

В средата на юли доларът постигна 20-годишен връх спрямо други валути. В последствие останалата висока инфлация наведе инвеститорите на мисълта, Федералният резерв ще продължи да увеличава лихвата. Това донякъде потисна стойността му спрямо други валути и през следващия месец, т.е. до средата на август, той постепенно се върна към спад.

Но през последните две седмици настъпиха събития, които разклатиха доверието в останалите водещи икономики. Както стана ясно, в Европа картинката става по-мрачна. В Китай строителният сектор показва все повече признаци на взривяващ се балон. Неговата нестабилност стана явна през миналата година с фалита на най-големия строителен предприемач – Evergrande. След него фалира и друг предприемач – Fantasia Holdings. Освен проблемите пред недвижимите имоти, икономиката на страната като цяло е изправена пред забавяне, включително и заради продължаващите затваряния на икономиката.

Вижте повече по темата: Кога да очакваме нов взрив на имотен балон?

За да „съживи“ икономиката, Народната банка на Китай понижи основния лихвен процент по едногодишните кредити с 5 базисни пункта (до 3,6%) и с 15 базисни пункта по петгодишните (до 4,3%). Това едва ли ще постигне нужните резултати – свиването на лихвата води до изкуствен растеж, последван от икономическа криза. Но малките стъпки показват, че институцията се опитва да лавира между икономически растеж и покачващата се инфлация в страната. Респективно разкриват слабостта на Китай в момента.

Вижте повече по темата: Как Китай се превърна в световния експортен хегемон

За състоянието на японската икономика е достатъчно да кажем, че властите обмислят кампания за увеличаване на консумацията на алкохол като стимул на икономиката. Oт началото на август йената изгуби над 4% спрямо долара.

Глобалните проблеми тласнаха инвеститорите към долара. Понастоящем той е „най-малко мръсната дреха в коша за пране“. В резултат на това през последните две седмици той постигна нов 20-годишен пик. Но дали не получи твърде силен тласък?

Надценен ли е щатският долар?

Интензивните покупки на долара го тласнаха до състояние, което във финансите се нарича overbought. Има твърде много покупки и цената на актива, в случая – на щатската валута, – е по-висока, отколкото би трябвало да е, т.е. той е надценен. Обикновено дали инструмент е подценен или надценен се вижда от индикатора „индекс на относителната сила“ (relative strength index).

Представен като скала от 0 до 100, той показва темпа на промяна на цената. Обикновено се приема, че когато индексът на относителната сила надхвърли 70, активът е overbought и надценен; под 30 – oversold и подценен. В началото на търговията във вторник измерителят надхвърли 81 пункта, което ни показва прекомерното струпване в щатската валута. Затова можем да очакваме доларовият индекс да започне да слиза от върховете си.

Историческите данни показват същото. Когато индексът на относителната сила на доларовия индекс достигне 70, през последните пет години стойността му търпи корекция надолу. Затова в краткосрочен план има логика да очакваме спад в цената на долара.

Инфографика 3: Загуба на покупателна способност на някои валути


В по-дългосрочен план трябва да имаме предвид, че Европа тепърва се очаква да изпадне в рецесия. Когато това се случи, няма причина местното евро да не постигне нови дъна. При създаването си единната валута струваше 0,93 долара за евро, но това не е ограничение доколко може да спадне тя.

Покупателната способност на всяка една форма на фиатни пари върви само в една посока – надолу. Разликата е в скоростта, с която това се случва. Затова нито щатският долар, нито еврото са сигурно средство за съхранение на стойност. Един от най-добрите инструменти, с които можем да се предпазим от този неизбежен удар по джоба си, е инвестиционното злато.

Препоръчваме Ви да прочетете още