Добавете ценово известие

Bank of England: Следващата икономическа криза започва в края на годината

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 04.08.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4323,85 BGN/oz
  
+ 9,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,21 BGN/oz
  
- 0,05 BGN

Икономиката на Великобритания ще изпадне в икономическа криза в края на годината, която ще продължи през цялата следваща година. Това е новата прогноза, с която излезе Bank of England при оповестяването на увеличаването на основния лихвен процент по-рано днес. Ставката на Острова вече е 1,75%, което е най-високото ѝ равнище от 2008 г.

Ако прогнозата на централната банка се сбъдне и страната не бъде изпреварена от някой член на Европейския съюз, Великобритания ще е втората водеща икономика в рецесия. Първата за тази година е САЩ. Тя се намира в това състояние от началото на 2022 г., след като през първите две тримесечия нейният брутен вътрешен продукт спадна. Рецесията е факт, независимо от твърденията на управляващите, че такава не се наблюдава.

Вижте повече по темата: Идва ли икономическа криза в Европа заради увеличаването на лихвата

Връщайки се към Великобритания, прогнозите за спад на икономиката изобщо не са изненадващи. След над десетилетие на изкуствено потискане на основния лихвен процент от Bank of England, изкривяванията на икономиката са твърде големи. За да се коригират те, страната трябва да премине през икономическа криза. Такава можем да очакваме и в Европа, поради точно същите причини.

Икономическа криза и инфлация?

В случая кризата няма да е сама. Тя ще е придружена от висока инфлация. Да си спомним, че преди по-малко от три месеца именно Bank of England беше първата централна банка, която се обяви за победена от инфлацията и призна, че не може да спре нарастването на цените.

Вижте повече по темата: Bank of England: Не можем да спрем високата инфлация

А сега очакванията са доста завишени. Според институцията към края на годината индексът на потребителските цени ще се покачи до 13%. Това е значително по-висока стойност от прогнозата през юни, когато се очакваше той да е „само“ 9,4%. Даже и подобно равнище обаче ще е най-високото в историята на страната. Растежът на цените не е единствената лоша новина. Другата е, че дори според официалната прогноза на централната банка те ще останат „на много завишени равнища“ през цялата 2023 г.

Вижте повече по темата: Как ще изглежда следващата рецесия в Европа и как да се предпазим от нея

Щом икономиката на страната ще е в рецесия, а инфлацията ще е висока, какво означава това за жителите на Острова? Означава, че не просто ще преминат през криза, но и цените за тях ще продължават да растат. За разлика от 70-те години в САЩ например, когато имаше стагнация, т.е. икономиката нито растеше, нито спадаше, в случая тя ще спада и ще има инфлация.

В случая това е прогнозата на Bank of England. Ако отново направим паралел с Европа, преди месец издигнахме тезата, че на Стария континент ще преминем през комбинацията от депресия и инфлация. Не е нужно да гледаме твърде далеч, за да разберем какво ни очаква в недалечното бъдеще. Отново повтарям, че динамиките във водещите икономики са сходни и поради едни и същи причини.

Признаци на забавяща се икономика

Bank of England разглежда представянето на различни сектори от икономиката в своя доклад, повечето от които не са оптимистични. Те потвърждават тенденция, която също вече сме анализирали: потребителите нямат средства за трайни материални стоки, а купуват основно храни и горива. Това не е маловажно, а защо това е така, можете да видите в свързаната статия.

Вижте повече по темата: Още по-високи цени – Ударът на огромната производствена инфлация започва

От централната банка констатират:

След ръст от 0,5% през първото тримесечие на 2022 г., потреблението на домакинствата се очаква да се забави през второто и още повече през третото тримесечие. Обемът продажби се понижи с 0,1% през юни. Особено голяма е слабостта при продажбите на дрехи, обувки и стоки за бита… Спадът на реалните доходи на домакинствата потиска разходите… Докладите за масово забавяне на продажбите на трайни потребителски стоки може да показват промяна в разходните навици.

Наблюдава се и спад на бизнес инвестициите. Започнал още през първото тримесечие на тази година, той засяга особено тежко секторите на транспортното оборудване и недвижимите имоти. Както знаем, производството е от огромно значение за икономиката. Точно то поражда благоденствие и висок стандарт на живот – колкото и пари да имаш, ако нямаш какво да си купиш или какво да ядеш, на практика си беден. Затова продължаващата тенденция на свиване на инвестициите със сигурност не е добра новина за жителите на Великобритания.

Вижте повече по темата: Как производството движи икономиката и какво се случва с него при кризите

Причини за спад на инвестициите включват: „натиск от високите цени и дефицити… несигурността относно търсенето може да им се отрази негативно в бъдеще.“

Бъдещето може да настъпи много по-бързо, отколкото очакват от Bank of England. В контекста на цялостната икономическа конюнктура и продължаващият растеж на цените можем да си представим колко тежък удар ще получат компаниите, когато потребителите са изправени и пред възможността от безработица, след като те спират покупките на трайни материални стоки още докато са заети и на работа.

Уроците от очакваната икономическа криза във Великобритания

В последните ни анализи често коментираме, че случващото се с икономиките по света е показателно какво можем да очакваме и у нас. Прогнозата на Bank of England не е изключение. За всеки един човек би трябвало да е от особено значение да подготви своя личен бюджет, за да не бъде засегнат тежко от идващата икономическа криза.

Вижте повече по темата: Как да избегнем лична финансова криза

Макар събитията да се развиват бързо, все още не е късно да започнем да инвестираме и спестяваме, за да предпазим джоба си. Добре е да обърнем внимание на очакванията на централните банки. След като първо отричаха, че може да има инфлация, а после над година слушахме, че тя е временна, вече дори те предупреждават, че високите цени ще останат с нас.

Вижте повече по темата: Три причини да инвестираме, вместо да харчим, при висока инфлация

Какво трябва да ни покаже това? Че покупателната способност на парите в джоба ни ще продължи да се свива. Затова е разумно спестяванията ни да са в актив, който не зависи от фиатните пари. Инвестиционното злато и сребро са добри варианти, като жълтият метал традиционно се представя добре по време на кризи. Но дори човек да предпочете друго, добре е да помисли за парите в джоба си и тяхното бъдеще. Не трябва да забравяме проклятието от Далечния Изток:

Пожелавам ти да живееш в интересни времена.

Защото „интересни времена“ се задават като буреносен облак пред икономиките в Европа. Добре е да помислим за начин, който да ни направи устойчиви на стихията.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още