Добавете ценово известие

Как да избегнем лична финансова криза

Публикувано от Даниел Василев в категория Лични финанси на 27.07.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4329,78 BGN/oz
  
+ 2,55 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,17 BGN/oz
  
- 0,03 BGN

Текста на анализа можете да чуете и като епизод на подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа:

 

Наближаващата рецесия е честа тема на последните ни анализи, но в този ще се фокусираме върху избягването на лична финансова криза. Макар случващото се в икономиката да е значимо, по-важно за всеки човек би следвало да е какво става със собствения му джоб.

През последните години станахме свидетели на много непредвидими политически решения (затварянето на икономиките, войната в Украйна, търговските конфликти между САЩ и Европа и САЩ и Китай). Паралелно с тях видяхме увеличаване на печатането на пари (т.е. на инфлацията) и задлъжнялостта както на държавите, така и собствената ни като потребители. Вече на дневен ред са феномени като увеличаването на основния лихвен процент, което може да доведе до нов рунд на дългова и финансова криза. Това са предвидими феномени.

Предвид комбинацията от непредвидими и предвидими феномени, е важно да позиционираме личните си финанси добре. Тук ще разгледаме някои теми за размисъл как.

Защо сме слепи за рисковете и защо това не е добре

Пред нашия личен бюджет има редица заплахи. Но докато времената са добри, хората сме склонни да не мислим за тях. Статията „Три причини защо подценяваш риска“ от Harvard Business Review посочва следните причини за тази „слепота“:

 • Наградите замъгляват риска

„Наградата“ може да е растяща заплата и бонуси, увеличаване на стойността на жилището или други подобрения в живота. Фокусирани върху хубавото, пропускаме заплахите. На готино парти мозъкът ни по-скоро ще ни подтикне да изпием следващата бира, за да ни стане още по-приятно, отколкото да ни предупреди за последиците от консумацията на другата сутрин.

 • Потъналите разходи

Склонни сме да избягваме анализа на загубите, например на лоши инвестиции или харчене на пари за излишни продукти, както и загуба на работа. Загърбването на възможните рискове прави представата за бъдещето ни по-розова, което се отразява и на финансовите ни решения.

 • Избягването на бъдещето

Бъдещето е непредвидимо и не може да се тества. Хората имаме кратка памет, склонна да помни позитивното. Изхождайки от скорошния си опит допускаме, че бъдещето също ще е „добро“. Например след години растеж хората очакват имотите да поскъпват, забравяйки за случилото се през 2008 г. Но въпреки кратката памет, скоро може да изпитаме ново спукване на имотен балон.

Пренебрегването на заплахите и твърде оптимистичните очаквания могат да ни подтикнат към неправилно управление на личните финанси и да ни оставят неподготвени за шоковете. Според изследването „Макроикономическите последици от прекомерния оптимизъм“:

„Настъпването на рецесия, финансови проблеми и затрудненията пред платежния баланс са по-вероятни в икономики, в които прогнозите за растежа са били твърде оптимистични. Механизмът, който превръща прекаления оптимизъм във финансова криза, е натрупването на дълг: хората и компаниите „празнуват“ позитивните новини за светлото бъдеще, като теглят повече кредит. Но ако очакваният растеж не се сбъдне, равнището на дълга се оказва непосилно и води до негативни динамики.“

Какво е финансова криза

Комбинацията от свръхоптимизма и изкуствено ниския основен лихвен процент доведе до ново покачване на потребителския дълг и в действителност. На Балканския полуостров имаме най-високата стойност на дълга в историята. В еврозоната количеството кредити, отпуснати на домакинствата, възлизат на почти 100% от техния брутен разполагаем доход. Същото е състоянието и на държавите в еврозоната.

Вижте повече по темата: Уроци от растящия потребителски дълг и какво да правим с парите си

Финансовата криза представлява общ спад на икономическата активност, обикновено придружен от обезценяване на активите. Тя протича с фалити на компании и обикновено се причинява от невъзможност за изплащане на дълговете. Финансовата криза започва, когато централните банки изкуствено понижат основния лихвен процент.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Ниските лихви стимулират кредитирането. Чрез тях във времето изглежда, че икономиката расте, а безработицата спада. В този процес става ясно, че активите са надценени, а предприемачите масово са допуснали грешка. Растежът и оптимизмът приключват, когато лихвите започнат да нарастват, а компаниите – да фалират. В Европа се намираме точно на прага на този преломен момент. Европейската централна банка увеличи основния лихвен процент за пръв път от 11 години досега.

Вижте повече по темата: Идва ли икономическа криза в Европа заради увеличаването на лихвата

Лична финансова криза също включва невъзможност за обслужване на задълженията. Задлъжнялостта и обезценяването на парите и активите се влошават, ако останем без работа, респективно без доходи. След Голямата рецесия от 2008 г. броят на безработните нарасна двойно. В България достигна почти половин милион души, в Румъния 725 хил., а в Сърбия – почти 800 хил., преди да спадне до съответно 171, 459 и 359 хил. души през 2021 г. За да избегнем лична финансова криза по време на една икономическа криза, трябва да подготвим своите лични финанси.

Как да избегнем личната финансова криза

След като разгледахме какво е финансова криза и механизма зад нея, ето някои рискове пред личните финанси в момента:

 • Високият потребителски дълг;
 • Обезценяване на трайните потребителски активи – имоти, автомобили и други;
 • Загубата на покупателна способност на валутата (инфлация) – високата производствена инфлация и рискът енергийните продукти през зимата да поскъпнат още ще оказват отражение върху потребителските цени и в бъдеще;
 • Навлизането на икономиката в рецесия и шансът доходите ни да пострадат при безработица, включително при нови локдауни.

Вече коментирали, че при инфлация е смислено да инвестираме средствата си, вместо да увеличаваме разходите, за да поддържаме стандарта си на живот. Не бива да забравяме, че тя може да расте тепърва.

Вижте повече по темата: Три причини да инвестираме, вместо да харчим, при висока инфлация

Едва ли ще наблюдаваме описаните рискове поотделно, а по всяка вероятност ще има комбинация от тях. Също така трябва да мислим дългосрочно, защото циклите на висока инфлация и икономически кризи се повтарят все по-често. Не е достатъчно да се предпазим днес, а трябва да сме устойчиви в дългосрочен план и на различни заплахи.

Вижте повече по темата: Как ще изглежда следващата рецесия в Европа и как да се предпазим от нея

Да видим някои насоки за размисъл за управлението на личните финанси, които могат да ни помогнат да избегнем посочените проблеми. Казвам „насоки за размисъл“, защото няма как да се представи универсално решение за всички хора в една статия. Личните финанси са като храненето – те изискват човек да се образова и да подобри хранителните и двигателните си навици. Ако го прави, шансовете са, че ще се радва дълго на високо качество на живот. Ако не го прави, с времето рисковете се натрупват. Във финансово отношение вече сме жертва на някои от тях.

Първо: Анализирайте своите лични финанси

Когато времената са добри, хората са склонни да харчат повече и да изтеглят повече дълг. Но е разумно да следите за какво харчите пари. Имате ли ненужни разходи? Плащате ли за абонаменти, от които не се нуждаете? Пропускате ли да постигнете нещо, което бихте желали? Какво получавате срещу парите си? Както казва Уорън Бъфет:

Цената е това, което плащаш; стойността е това, което получаваш.

Целта на анализа не е да се подготвите за спартански живот. Идеите са няколко:

 • Трябва да познавате приходите и разходите си добре, за да ги управлявате ефективно;
 • Анализ на разходите във времето може да разкрие модели, от които да се освободите – огромна част от пазаруването е „по навик“. Навиците трудно се разрушават и лошите от тях вредят на нашите лични финанси дългосрочно;
 • Ще виждате по-добре къде търпите най-голям удар от инфлацията и евентуално ще можете да заместите стоките и услугите от тези сектори с алтернативи.

Така ще елиминирате ненужните разходи и няма да ги допускате в бъдеще. Разбира се, добре е да се премислят и навици като употребата на алкохол и тютюневи изделия, които са едни от най-големите рискови фактори и за физическото, и за финансовото здраве. Проучване във Великобритания показа, че стотици хиляди домакинства се класифицират като „относително бедни“, когато от доходите им се извадят разходите за алкохолни и тютюневи изделия.

Проследяването на разходите позволява добър контрол над средствата.

Второ: Съставете личен бюджет

Защо ми е да следя приходите и разходите си и да контролирам средствата си? За да съставите план как да ги управлявате. Този план се нарича личен бюджет. Добре е в него да започнете със средствата, които ще спестявате и инвестирате всеки месец. Какъв дял трябва да са те? Колкото се може по-висок, но минимум 10-20% от доходите ви. Не използвайте тези средства за цели, различни спестявания и инвестиции, независимо в какви инструменти ще ги влагате.

Вижте повече по темата: Как да спестяваме правилно

Тук е моментът да помислите внимателно какво искате да постигнете с парите си. Каква доходност искате да получавате? Какъв дял от средствата за спестяване сте готови да вложите в по-рискови инвестиции и изобщо искате ли да притежавате такива? Колко спестявания искате да насочите за старини? Колко от спестените средства да са ви достъпни веднага, в случай на нужда? Колко можете „да заключите“ в по-малко ликвидни вложения, т.е. такива, които не могат да се превърнат в пари на момента?

В личния бюджет направете разбивка на постоянни разходи и „спонтанни разходи“ и се придържайте към ограниченията, които си налагате. Ако смятате, че изобщо ви трябват заеми, планирайте ги разходната част на личния си бюджет. Като цяло избягването на финансова криза и изграждане на стабилно бъдеще се състои в немалка степен в ограничаване на спонтанните ни желания, премахване на непредвидените разходи и силна самодисциплина.

Водещият по CNBC Джим Креймър казва:

Всеки път, когато си помислите, че нямате пари, си ме представете как като млад живеех на задната седалка на моя Ford Fairmont. Спях с бутилка Jack Daniel’s, брадва и пистолет за самоотбрана, но инвестирах всеки един месец. Това ме направи милионер.

Трето: Започнете да спестявате и инвестирате

Често обсъждаме значението на спестяванията и вложенията. Това не е случайно – те са от решаващо значение за всеки човек, а и за икономиката изобщо. Без тях нямаше да има производство, а без него стандартът на живот щеше да е неописуемо по-нисък.

Важният въпрос е в какво да спестяваме. Да разчитаме на фиатните пари в джоба си не е дългосрочно решение. Ако спестяваме само във валута, покупателната ни способност се изпарява скоростно. Това е особено вярно през последните години.

Инфографика: Спад на покупателната способност във времето


Това означава, че не е препоръчително да държите спестяванията си във валута, независимо коя е тя, ли поне да не ги държите само във валута. В дългосрочен план много добра алтернатива е инвестиционното злато. Жълтият метал се справят по-добре и от водещите борсови индекси при предпазването на покупателната способност, може бързо да се обмени срещу валута при нужда и да се продаде навсякъде.

Вижте повече по темата: Какво е инвестиционно злато

Инвестиционното злато е и инструмент, който служи като средство за диверсифициране на портфолиото. Идеята е, че ако друга част от активите ви се обезценяват, златото може да се покачва и да ви задържи над водата.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се опазва чрез инвестиционно злато – ето защо

Как е добре да се инвестира в злато? Ежемесечно, вместо да си купите едно златно кюлче или златна монета годишно и да се надявате, че сте улучили най-добрия момент. Същото е вярно и за влагането в други активи. Не забравяйте – да сме последователни в спестяванията си е решаващо. Както и при всеки инструмент, запознайте се предварително с инвестиционното злато, разберете кой точно вид е най-подходящ за вас и знайте, че неговата цена също може да пада, което в дългосрочен план не е особено страшно.

Вижте повече по темата: Инвестиране в злато, част 1: Инвестиционно злато

Какъв дял от средствата ми трябва да е в злато? Това определяте вие и зависи каква част от спестяванията си ориентирате в дългосрочен план, но искате да можете да обмените срещу пари на момента. Във всеки случай не трябва да забравяме съвета на милиардера, инвеститор и автор Рей Далио:

Ако човек не притежава злато, той не познава нито историята, нито икономиката.

Инвестиционното злато обаче не носи дивидент, т.е. не предоставя пасивен доход. Затова освен златото е трябва да се запознаете и с инструменти като акции, фондове, земя, криптовалути и други. Ето някои моменти за размисъл:

 • Преди да инвестирате в нещо, научете как работи и инвестирайте в активи, които познавате.
 • Колкото по-висока доходност носи един актив, толкова по-рисков е той.
 • Преди да влагате средства във високорискови инструменти, създайте си стабилни спестявания.
 • Инвестирайте хладнокръвно, а не емоционално.
 • Влагайте в инструменти, задоволяващи целите на вашето лично портфолио.
 • Диверсифицирайте портфолиото си, а не слагайте „всички яйца в една кошница“.
 • В света на финансите, ако нещо звучи твърде добро, за да е истина, то по всяка вероятност е точно такова.

Четвърто: Помислете за задлъжнялостта

Обърнете огромно внимание на дълга си. В еврозоната кредитът на домакинствата е над 96% от техния брутен разполагаем доход. Вече сме цитирали статистиката, според която почти половината на Балканския полуостров нямат никакви спестявания, а други 30% нямат спестявания за три месеца напред. Това е най-лошата възможна комбинация. Колкото по-задлъжнял е човек, толкова по-неустойчив е бюджетът му при потенциална финансова криза.

Европейската централна банка започна да увеличава основния лихвен процент. Рефинансирането на дълга при все още изключително ниските лихви може да не е лоша идея. Не знаем колко ще се увеличат лихвите по потребителските задължения в Европа и колко дълго ще останат високи.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация – какво става при увеличаване на лихвата

Избягвайте теглене на нов кредит за покриване на вноските по предишни задължения. Това състояние е познато като дългова спирала и показва сериозен проблем на личния бюджет и по-конкретно твърде високи разходи спрямо приходите, които следва да се преосмислят. Смислено правило е: не харчете повече, отколкото изкарвате.

Даже някога да ви се наложи да теглите заем, това трябва да е калкулирано, предвидено и съобразено с вашия личен бюджет, а не извънредно действие. Идеята на спестяванията е да се посрещнат непредвидените разходи. Ако това се случва на кредит, рискувате обслужването на плащанията ви да се оскъпи.

Кога да започна да подготвям личните си финанси?

Никога не е късно да променим философията на управление на парите си, за да се предпазим от финансова криза. Казвайки това, по-добре е да започнем да го правим преди да ни е достигнала такава, за да можем да я избегнем изобщо, отколкото тепърва да се спасяваме, когато тя е ударила.

Можем да се поучим от историята на „Титаник“. След потъването му има оцелели хора, защото производителят е сложил лодки, преди корабът да отплава. Те обаче са твърде малко – едва 706 от общо 2240 души екипаж и пасажери (31%), защото количеството лодки не е сметнато добре. Ако хората трябваше да импровизират с подръчни средства след началото на бедствието, вероятно щяха да потънат абсолютно всички на борда. Ако корабът беше управляван добре, сигурно всички щяха да оцелеят.

Същото важи за парите. Ако ги управляваме разумно и предвидливо, можем не просто да избегнем кризите, а да ги превърнем във възможност. За целта е добре да изграждаме и увеличаваме финансовата си грамотност, вместо да разчитаме на случайността. Но даже и да допуснем грешка и да се окажем засегнати от финансова криза, по-добре е да имаме „спасителен пояс“ от спестявания, които да ни задържат над водата. Разумно е той да е в достатъчен размер, за да ни свърши работа докато ни е нужно, и да е от активи, които не потъват като другите инструменти при рецесия. Добър пример за спасителен пояс в дългосрочен план са инвестиционното злато и сребро, които исторически пазят добре от кризи и инфлация.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Но даже човек да избере друго, разумно е всеки да помисли за начини, по които да управлява разумно парите си, вместо да губи все повече покупателна способност до момента, в който не бъде ударен от айсберга на следващата финансова криза – лична или общоикономическа.

Заключение

В заключение, ако анализирате приходите и разходите си, имате план и лични финансови цели и спестявате и инвестирате в стабилни активи системно част от дохода си, шансовете са, че ще сте по-добре позиционирани от повечето хора при финансова криза. Анализирайте активите и влагайте в такива, които отговарят на собствената ви толерантност към риска и носят доходност, каквато вие самите искате. Смислено е част от вложенията ви да са в инвестиционно злато, което в дългосрочен план предпазва успешно от рисковете, пред които сме изправени днес.

Помислете също за бъдещето. Инфлацията изпреварва доходността на пенсионните фондове в много страни. Сигурни ли са спестяванията за старините ни?

Предпазването срещу лична финансова криза не е трудно или непостижимо, но изисква постоянни усилия и образование. Но в дългосрочен план те си струват и определено са по-добри от алтернативата, която е се сринем финансово и/или активите ни да изгубят стойността си.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още