Добавете ценово известие

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 02.06.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4334,60 BGN/oz
  
+ 7,37 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,16 BGN/oz
  
- 0,04 BGN

Според предварителната прогноза на статистическият институт на Германия DeStatis, през май се наблюдава инфлация от 7,9% на годишна основа. Тя отново е по-висока от очакванията и почти достига стойността си от петролната криза през декември 1973 г. – 7,91%. Притеснението обаче е, че ако предварителната оценка на националната статистика се окаже подценена, предишният ѝ връх е малко след Втората световна война – 11,5% през октомври 1951 г.

Вижте повече по темата: Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

Измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, през май прогнозата е тя да е още по-висока – 8,7%. В светлината на това, не е изненадващо, че търсенето на злато в страната расте все повече. През първото тримесечие индивидите са закупили 49 тона злато, показват данните на World Gold Council. Това е най-високото потребление от единадесет години насам.

Инфографика 1: Инфлация в Германия


Според последните данни от преди две годни, германците притежават гигантски резерви от злато, оценявани тогава на над 9 хил. тона. Това е почти три пъти повече от собствената им централна банка, която притежава 3,3 хил. тона към май тази година, и над размера на запасите на световния лидер САЩ (8,1 хил. тона). За сравнение, към същата запасите от злато на турците се оценяваха на над 5 хил. тона.

Растящата инфлация, както можем да се досетим, не се наблюдава единствено в Германия. Нека разгледаме какво се случва на Стария континент като цяло.

Ситуацията в Европа: инфлация по страни

Еврозоната постигна най-високата инфлация в историята си през май – 8,1% на годишна основа. Но това не е новина – всеки следващ месец, с изключение на април, тя постига нов рекорд. В периферията на еврозоната се наблюдават и най-високите стойности на инфлация за целия Европейски съюз.

Инфографика 2: Инфлация и загуба на покупателната способност


Лидер по поскъпване на крайните стоки през април е Естония (18,8%), а Литва не изостава много назад (16,8%). Поне според официалните данни, първата изпреварва дори воюващите Русия (17,8%) и Украйна (16,4%). България, Румъния и Сърбия не са твърде далеч назад  – 14,4, 13,8 и 9,6%. Приблизително същият темп на поскъпване се наблюдава и в другите централноевропейски страни.

При хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат за май картинката не е по-различна, с тази разлика, че там резултатите са още по-високи, съответно 20,1 и 18,5%. През миналия месец към тях се включва и Латвия с 16,4%. В двата края на спектъра за Европа са страни извън еврозоната и ЕС: Турция (70%) и Швейцария (2,5%).

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

В силните икономики от ЕС и еврозоната, макар да се наблюдава растеж, темпът на инфлация е относително по-нисък. Както знаем от свързаната по-горе статия, един от феномените на инфлацията е преразпределението от последните получатели на новосъздадените пари към първите такива. Дали не наблюдаваме този феномен в Европа, особено в еврозоната?

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още