Добавете ценово известие

Трябва ли да приемем, че сме по-бедни заради високата инфлация?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 05.05.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4323,85 BGN/oz
  
+ 0,63 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,21 BGN/oz
  
- 0,15 BGN
Златна монета британски суверен, британски паунд

Можете да чуете анализа и като епизод на подкаста. Не забравяйте да се абонирате за него в удобната за вас платформа:

По-рано през седмицата главният икономист на Bank of England Хю Пил направи много озадачаващ коментар пред подкаста на Училището по право към Columbia University. По думите му:

Ако цените на стоките, които купувате, са се увеличили в сравнение със стойността, на която продавате, ще бъдете по-зле. Затова някак си във Великобритания хората трябва да приемат, че са бедни и да престанат опитите да поддържат реалната си покупателна способност като увеличават цените си, независимо дали говорим за по-високи заплати, или под формата на прехвърляне на разходите за по-скъпата енергия върху клиентите си.

Изказването му е изпълнено със съдържание и си струва да му се обърне внимание. От една страна, централният банкер обвинява останалите, че искат да запазят своя стандарт на живот. Второ, той прехвърля върху хората и компаниите отговорността за високите цени. Трето, коментарът идва от „публичен служител“, чиято обща годишна заплата е около 190 хил. британски паунда. Според официалната статистика, медианната заплата в Лондон през 2022 г. е 41,8 хил. паунда, а в Североизточна Англия – само 29,5 хил. паунда. Хю Пил сочи с пръст своите сънародници, повечето от които имат над пет пъти по-ниски доходи от него.

Да видим кой действително е виновен за унищожаването на покупателната способност на британския паунд и дали представителя на Bank of Engalnd има моралното право да вини останалите.

Кой причинява инфлация във Великобритания?

Да си представим, че Пил е прав и стоките поскъпват, защото хората просто искат повече пари. Ако това беше истинският „проблем“, елегантното решение просто щеше да е остави пазарът да работи, чрез понижаване на бариерите за навлизане на новиб изнеси. Повече конкуренция, при равни други условия, води до повишаване на качеството на стоките и услугите и понижаване на цените.

Нещо повече, ако ситуацията беше подобна, конкретна категория стоки или услуги щеше да поскъпва, но други щяха да поевтиняват. Представете си, че цените на кафето и чая се изстрелят заради лоша реколта. При условие, че населението иска да продължи да консумира същите количества от тях, то ще трябва да харчи много повече британски паундове, отколкото преди. На тях ще им останат по-малко средства за други стоки и услуги, чието търсене ще спадне, което би довело до понижаване на цените.

Вижте повече по темата: Законът за търсене и предлагане

Но причинителят на проблемите не е „пазарът“ или „алчността“ на британците. В случая изглежда, че цените на всички стоки се повишават. Казвам „изглежда“, защото в действителност не стоките поскъпват спрямо паунда, а паундът се обезценява в сравнение със стоките и услугите. Наблюдаваме този феномен с всяка валута особено интензивно през последните две години. Обезценяването на фиатните пари e пряко следствие от инфлацията.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Причинителят на въпросната инфлация е местната централна банка – Bank of England. Тя подрива покупателната способност на валутата чрез интензивно печатане и потискане на основния лихвен процент, което подпомога кредитната експанзия.

Инфографика 1: Парично предлагане М2 и покупателна способност на 100 британски паунда


Обезценяването на местната валута не е приключило. Според Силвана Тенрейро, представител на комитета по паричните въпроси на Bank of England, централната банка „може би трябва да понижи основния лихвен процент рано и бързо“. Когато централната банка неминуемо се върне към потискане на основния лихвен процент, ефектът върху стойността на паунда ще е в посока надолу, а върху цените – в посока към растеж. Когато ефектите от следващата криза се усетят, останалите водещи централни банки ще действат по същия начин.

Фалитите на компании не правят хората по-богати

Изправени пред обезценяваща се валута, която тласка цените на входните ресурси за бизнеса и разходите за живот на домакинствата, нормално е британците да искат увеличение на доходите или на цените. Това е особено вярно, като се има предвид, че ситуацията е създадена от Bank of England.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се предпазва чрез инвестиционно злато

Какъв избор имат те? Ако разходите на една компания нараснат толкова, че тя не може да ги покрива, тя ще фалира. Англичаните няма да са в по-изгодна ситуация, ако бизнесът на Острова започне да освобождава хора и спре своето производство. Впрочем, в този сценарий Bank of England ще е принудена да печата паундове отново, защото още преди криза да е настъпила бюджетът вече е на рекорден дефицит. Ако компаниите спрат работа и увеличават броя на безработните, приходите на хазната ще спаднат още повече, а разходите ѝ ще се увеличат. Подобна политика е про инфлационна.

Алтернативи пред обезценяващият се британски паунд

Хю Пил е прав, че обезценяването на британския паунд прави хората по-бедни във времето. В краткосрочен план англичаните може да нямат много опции, освен да искат ръст на заплатите и цените, за да се предпазят от обезценяването на паунда. Но те в никой случай не са длъжни да „приемат, че са по-бедни“, особено що се отнася до дългосрочното запазване на стойността на средствата си. В този аспект имат различни алтернативи. Една от доказалите се във времето е да предпазят покупателната способност на спестяванията си чрез инвестиционното злато.

Вижте повече по темата: Британски суверен – златна монета, над която слънцето не залязва

Само за половин век, откакто светът е без златния стандарт и валутите като цяло са свободно плаващи една спрямо друга, британският паунд изгуби почти цялата си стойност спрямо жълтия метал. Каквото беше останало от нея до периода след Голямата рецесия от 2008 г., се изпари напълно, особено след печатането на пари по време на пандемията. Това е иронично, като се вземе предвид, че в миналото златният британски суверен е толкова стабилна монета, че не просто се превръща в нарицателно за златния стандарт по света, но и гарантира най-голямото реално увеличаване на стандарта на живот на местното население.

Инфографика 2: Стойност на британския паунд, измерена в злато


Златото продължава да блести като надеждно средство за съхранение на покупателната способност на британците и днес. Само от средата на 2007 г., т.е. от периода преди Голямата рецесия, цената на златото в британски паунд се увеличава с над 370%. Според World Gold Council през миналата година жителите на Великобритания са закупили почти пет пъти по-малко инвестиционно злато на глава от населението от германците и почти десет пъти по-малко от швейцарците.

Вижте повече по темата: Bank of England: Не можем да спрем високата инфлация

Данните до момента са категорични, че ако следват техния пример и включват метала в портфейла си от спестявания, британците ще имат инструмент, защитаващ тяхната покупателна способност. Дори без спекулации за бъдещата цена на златото, паундът гарантирано ще продължи да се обезценява.

Какво е важното за моите пари?

Коментарът на Хю Пил граничи с арогантността. Той идва от държавен служител с много висока заплата, работещ на висш пост точно в институцията, която е пряко отговорна за това британците да са по-бедни. Изказването му не е прецедент за представител на Bank of England. В началото на 2022 г. гуверньорът на централната банка Андрю Бейли също призова служителите да не настояват за увеличение на заплатите.

Последният коментар е добър повод да припомним защо британците изпитват висока инфлация. Причините за обезценяването на паунда на практика се наблюдават и в други части на света – от САЩ, през еврозоната, до Балканите. Затова си струва да помислим за стабилни активи като инвестиционното злато за спестяванията си.

Вижте повече по темата: Три причини да инвестираме, вместо да харчим, при висока инфлация

А ако желаете да слушате подкаст, от който може да разберете как може да бъдете финансово по-добре, вместо по-зле, не забравяйте да се абонирате за Tavex новини & анализи в удобната за вас платформа.

Препоръчваме Ви да прочетете още