Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Милениълите се обръщат към златото, за да защитят доходите си

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Златни вести на 04.08.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN
Спестяване при инвестиция в злато

Изглежда, че милениълите (хората, родени между 1981 и 1996 г.) са по-предпазливи към средствата си, отколкото са по-възрастните хора. Хората между 27 и 42-годишна възраст залагат на златото като най-сигурното вложение за своето бъдеще, става ясно от доклад на State Street Global Advisors. Компанията е четвъртият най-голям фонд за управление на активи в света и отговаря за портфолио от 4,14 трлн. долара.

Нека разгледаме представянето им спрямо други възрастови групи и защо младите хора избират златото като сигурна инвестиция в днешната финансова система.

Доколко милениълите разчитат на златото?

Докладът показва, че всеки пети вложител в САЩ притежава злато в инвестиционния си портфейл, като средният дял на метала е 14%. Това е в унисон с други скорошния проучвания. В статия от края на май коментирах, че инвестиционното злато става все по-популярно сред населението на САЩ, като изпреварва акциите и взаимните фондове.

Вижте повече по темата: Златото се изкачи до втория любим актив на американците

Същевременно милениълите се доверяват на жълтия метал повече от по-старите поколения, тъй като средният дял на златото в личния им портфейл е 17%. За сравнение, поколението Х (родени между 1961 и 1980 г.) и бейби бумърите (родени между 1946 и 1970 г.) държат 10% от инвестиционния си портфейл в злато.

Защо милениълите се доверяват на златото?

Джордж Милинг-Стенли, главен стратег по златото в State Street Global Advisors, в интервю за Kitco посочва:

Следя благородния метал от половин век и годишното увеличение на цената на златото по време на рецесия е 20%.

Но златото не се представя добре само във времена на висока несигурност. Според Милинг-Стенли по време на такива епизоди то се представя “много добре”, но във времена на финансова стабилност златото също се представя “добре”.

Това отново показва, че златото е подходящо средство не само във времена, когато икономиките се сриват или преминават през висока инфлация, но и през периоди на икономически растеж. Но това не е единствената причина, поради която милениълите, а и американците като цяло, се доверяват на златото. Ето някои от другите, откроени в проучването.

Разочароващи инвестиции в миналото

Друга причина, поради която милениълите се обръщат към златото, е, че те са поколението, което е най-засегнато от срива на криптопазара. Припомням, че през 2022 г. той загуби 66% от стойността си само за няколко седмици.

Все пак от началото на годината цената на биткойн се увеличи със 76%. Подобна възвръщаемост звучи примамливо, но криптовалутата премина през много епизоди на ценови колебания. Точно това остава един от големите проблеми на криптовалутите: те са силно волатилни и не поддържат цената си в дългосрочен план.

Вижте повече по темата тук: Биткойн срещу златото 2: Двигателите зад цената

Нарастващата привлекателност на златото като вложение е продиктувана и от срива на FTX, и регулирането на борсите за криптовалути от Конгреса на САЩ и в много други държави по света. Сред тях са Китай (който забрани търговията с криптовалути през 2021 г.), Япония, Канада, Великобритания, Австралия, Индия и др.

Спестяването в злато е по-лесно

Златото е един от най-лесните активи за хората, които искат да съхраняват средствата си. На тях не са им необходими подробни познания за него, за разлика от други финансови инструменти като облигациите, акциите, фючърсите, опциите.

Златото също така представя два метода за инвестиране: физически (при покупка на инвестиционно злато от дилър като Tavex), или дигитално, посредством различни платформи. Докладът на State Street Global Advisors показва, че 47% от инвеститорите в злато избират да влагат в борсово търгуван фонд (ETF), например в GLD или в GLDM.

GLD е най-големият в света златен борсово търгуван фонд в света. Милениълите не странят от търгуването на неговите акции, като всяка от тях представлява еквивалента на 1/10 от тройунция –  и към момента на писане струва 180,45 долара.

Повече по темата тук: Може ли да се доверим на един златен борсово търгуван фонд

От 2018 г., когато е създаден ETF SPDR Gold MiniShares (GLDM), индивидуалните вложители в злато могат да инвестират и в частични златни акции със суми, започващи от 40 щатски долара.

Злато, инфлация и финансова нестабилност

При сегашното състояние на световната финансова система инфлацията все още е значителен проблем, дългът непрекъснато се трупа, а с повишаването на лихвените проценти кредитите стават все по-скъпи. Да не говорим за банковата криза, която засегна САЩ в началото на тази година, и за други геополитически събития. Тази поредица от негативни за личните финанси феномени също е сред причините, подтикващи хората да се обърнат към златото, сочи проучването.

Заключение

Златото отново и отново се доказва като сигурно вложение при несигурност. Във времена на финансова, геополитическа или природна криза жълтият метал обикновено предлага по-висока възвръщаемост от другите популярни активи.

Повече по темата тук: Инвестиционното злато блести в текущата финансова криза в САЩ

В настоящата ситуация не само американците се обръщат към златото. Централните банки по света купиха рекордни количества злато през 2022 г., според World Gold Council.

Препоръчваме Ви да прочетете още