Добавете ценово известие

Топ 5 най-популярни вида инвестиционно злато в България през 2022 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Златен вестник, Златни вести на 13.01.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4393,39 BGN/oz
  
- 36,24 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,08 BGN/oz
  
- 2,13 BGN
инвестиционно злато - златно кюлче Valcambi

Търсенето на инвестиционно злато в България нарасна значително през последните години, според данните на Tavex. Покачването му се наблюдаваше и през 2022 г. както у нас, така и глобално. Централните банки останаха нетни купувачи. През третото тримесечие те увеличиха запасите си с почти 400 тона – най-голямото им покачване от времената, в които светът беше на златен стандарт. В ретроспекция виждаме, че това беше правилен момент, защото между септември и ноември жълтият метал достигна най-ниската си стойност в доларово изражение за годината.

Вижте повече по темата: Централните банки се възползваха от ниската цена на златото и купиха рекордни количества

Потребителският интерес също беше много висок. Златната Виенска филхармония, която е най-популярната Европейска монета, се радваше на рекордно търсене, според данните на производителя ѝ Münze Österreich. Подобни динамики се наблюдаваха и при други златни монети, например Американски орел. Неговите продажби се повишиха с 620% глобално.

Защо има висок интерес към инвестиционно злато

Тенденцията има поне няколко двигателя. От една страна, финансовата грамотност у нас расте прогресивно, затова все повече хората се насочват към инструменти, защитаващи успешно покупателната способност на спестяванията в дългосрочен план. Инвестиционното злато се е доказало като изключително добър инструмент в това отношение, особено по време на криза.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

От друга, дори според официалните данни на Националния статистически институт инфлацията почти достигна 20% на годишна основа. Конкретни стоки, поскъпват със значително по-висок темп. Това подрива на покупателната способност както на текущите доходи от възнаграждения, които растат с по-бавен темп от инфлацията, така и на вече спестените средства. Изправени пред тази реалност, още повече съграждани се насочиха и към инвестиционно злато.

Глобалните събития също дадоха отражение върху търсенето. Геополитическата несигурност при началото на войната в Украйна също подтикна към жълтия метал. На 8 март огромният риск, породен от нея, повиши цената му закратко до най-високата цена на златото в историята – 2047 долара. Кончината на кралица Елизабет III доведе до завишен интерес към монети от Кралския монетен двор (Royal Mint) като златния суверен и Британия.

Дори и да изключим временните тенденции, като цяло в България се наблюдаваше много висок интерес към инвестиционни златни монети и кюлчета с различни тегловни стойности. Това говори за покупки от хора на различни възрасти, професии и намиращи се на различен кариерен етап. Силното търсене на продукти с малки тегловни стойности, като абонаментното еднограмово златно кюлче Tavex, които са изключително достъпни (което към момента на писане цената му е 126 лв.) вероятно показва, че немалко хора за пръв път се обръщат към инвестиционно злато.

Годината беше наситена със събития и по отношение на производството. Много рафинерии, особено в Европа, все още страдаха от нарушени вериги на доставките или не оперираха на пълен капацитет. Причините бяха въведените здравни мерки (в първата половина от годината) или поради ограничения достъп до газ в някои части от Европа (през есента и зимата). Това доведе до забавяния от тяхна страна, които започнаха да се разрешават едва след първото тримесечие. Затова някои продукти бяха слабо налични на глобално равнище, което се отрази и у нас.

Почетно споменаване – продукти инвестиционно злато извън челната петица

Преди да се запознаем с подреждането, струва си да се споменат почетно някои популярни в България продукти, които останаха извън класацията. Сред тях са историческите монети, включително френските Наполеон, Вренели, Мариана с номинали от по 10 и 20 франка и Гениус с номинал от 20 франка, както и австрийските дукати с номинал по един и четири дуката. Те имат по-малко тегло и по-ниска чистота от съвременните монети, тъй като са били използвани като законно платежно средство. Но не просто носят усещане за отминали времена и класическия златен стандарт, но и са много достъпно вложение.

Вижте повече по темата: Френски франк – златната монета, движила европейската търговия

Малко извън челната петица остават глобално много популярните южноафрикански Кругерранд и Американски златен орел, въпреки вече споменатия впечатляващ ръст на продажбите му глобално.

А ето как изглежда подреждането на най-популярните златни продукти на изминалата година:

1. Златни кюлчета Valcambi (тегло от 31,1, 50 и 100 г)

В Швейцария се обработва около 70% от златото глобално, а 90% от него преминава през само шест рафинерии. Най-голямата сред тях, а и на света, е Valcambi, а малко след нея e PAMP, произвеждащ други популярни кюлчета – Фортуна. Инвестиционните златни кюлчета, които произвежда тя са, сред най-популярните и търсените. Репутацията на местните компании е атестат за високото качество на продуктите им.

Златни кюлчета Valcambi с тегло от 50 и 100 грама и 1 тройунция

Но освен него всички златни кюлчета, произвеждани в Швейцария, носят печата “ESSAYEUR FOUNDEUR”. Той се поставя от независим оценител и е гаранция за чистотата на златото. Кюлчето се доставя в прозрачна запечатана опаковка, която го предпазва от фалшификации. В нея е и сертификатът за автентичност, описващ уникалния сериен номер, теглото, чистотата на златото и печата на контролния орган.

Вижте повече по темата: История на швейцарскара рафинерия Valcambi

Производител: Valcambi
Тегло: 100 г, 50 г, 31,1 г (една тройунция)
Чистота 999,9

2. Виенска филхармония (една тройунция)

Виенската филхармония е може би най-популярната златна монета както по света, така и в България. Носеща символите на едно от най-красивите изкуства и ария от златното културно минало и настояще на Австрия, където са творили композитори като Моцарт, Щраус, Бетовен и много други, от дебюта си през 1989 г. тя неколкократно е обявявана за най-продаваната златна монета глобално от World Gold Council. Изминаваща година затвърди нейния статут на търсено средство за съхранение на покупателната способност.

Златна монета Виенска филхармония с тегло от една тройунция.

Много фактори допринасят за популярността на произвежданата от чисто злато (чистотата 999,9) Виенска филхармония. Тя се произвежда от Австрийския монетен двор (Muenze Oesterreich), който е един от най-старите на света. Награждаваният за изящество дизайн на главния гравьор на Австрия Томас Песендорфер ни показва на лицевата страна символът на Виенската филхармония – органът в Златната зала, а на гърба са изобразени осем музикални инструмента: четири цигулки, виолончело, виенска валдхорна, басон и арфа. Не на последно място, Виенската филхармония е първата златна монета законно платежно средство, чиято номинална стойност е в евро.

Производител Münze Österreich
Тегло: 31,1 грама
Чистота: 999,9
Диаметър 37 мм

3. Австралийско кенгуру (една тройунция)

За третата позиция по популярност в България отскачаме към Австралия. Най-емблематичната монета от чисто злато от континента (чистота 999,9), произвеждана от Монетния двор на Пърт (Perth Mint), представя и едно от най-уникалните животни на света, което е и местен национален символ – кенгуруто. За разлика от други популярни варианти като Виенската филхармония и Американския орел, изображението на кенгуруто се сменя ежегодно. Това я превръща в добър избор за колекционери, а монетата е отлично средство за дългосрочно съхранение на стойност, тъй като се купува и продава много близо до спот цената на златото.

златна монета Австралийско кенгуру с тегло от една тройунция.

Въпреки че монетата се произвежда от 1986 г., първият образ на кенгуру върху нея се появява паралелно с представянето на Виенската филхармония – през 1989 г. През първите три години на нея е представен златен къс. Той символизира традициите в златодобива и преработването на Австралия. Именно там е открит е и най-големият златен къс в историята – „Желаният непознат“. Той тежи впечатляващите 72 кг чисто злато или 2135 тройунции.

Производител: Perth Mint
Тегло: 31,1 грама
Чистота: 999,9
Диаметър: 32,1 мм

4. Канадски кленов лист (една тройунция)

Златната монета Канадски кленов лист, която също изобразява национален символ, е представена за пръв път от Кралският монетен двор на Канада (Royal Canadian Mint) през 1979 г. и променя инвестиционното злато завинаги. Тя е първото законно платежно средство, произвеждано от чисто злато (днес чистота ѝ е 999,9). През цялата човешка история те винаги са били произвеждани от сплави, тъй като златото е мек метал и при ежедневна употреба може да се нарани или износи лесно. Идеята зад Канадския кленов лист е, че той по-скоро ще се използва за дългосрочно спестяване. Допускането се е оказало правилно и съвременните инвестиционни златни монети също се произвеждат с много висока чистота.

Златна монета Канадски кленов лист от 2022 г. с тегло от една тройунция.

По-горе посочих, че днес Канадският кленов лист се сече с чистота от 999,9. Първите три години тя е произвеждана с малко по-ниската чистота от 99,9, но след успеха на монетата тя е увеличена. През 2005 г. монетният двор отива още една стъпка по-далеч и представя монета Канадски кленов лист от най-чистото възможно злато – проба 9999,9, която също се предлага от Tavex.

Производител: Royal Canadian Mint
Тегло: 31,1 грама
Чистота: 999,9
Диаметър: 30 мм

5. Абонаментно еднограмово кюлче Tavex

Абонаментното еднограмово кюлче Tavex е най-достъпният начин да влезете в света на физическото инвестиционно злато. То е и най-евтиното инвестиционно злато на грам в Европа и се произвежда от акредитирана по стандарта „добра доставка“ на London Bullion Market Association рафинерия. Представяме го на потребителите у нас, защото вярваме, че най-добрият начин човек да се запознае с вложението в злато е като реално започне да го прави, като посредством регулярни покупки вложителят по-лесно постига осреднена цена в рамките на една година.

Един грам абонаментно златно кюлче Tavex

Но защо говорим за абонамент? Защото при покупка на кюлче всеки месец в продължение на дванадесет последователни месеца, получавате тринадесето подарък! Програмата важи за до пет кюлчета месечно.

Кюлчето Tavex също идва със сертификат за автентичност. На него са посочени теглото, чистота и уникалният сериен номер, както и печатът на независимия оценител на качеството.

Производител: Nadir 
Тегло: 1 грам
Чистота: 999,9

Препоръчваме Ви да прочетете още