Обратно

20 франка френски Гениус

6.45 гр.
21,6 карата
Франция


Монетата е част от емблематичните френски златни франкове, стандартизирани и узаконени от Наполеон Бонапарт. През своята над 100-годишна история те демонстрират перфектна еднородност и точност по отношение на златното съдържание, финансират европейската и световна търговия и стават основата на първия паричен съюз в Европа.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 20 френски франка
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1848 – 1849 г., 1871 – 1898 г. и 1899 – 1906 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: ангел, френската конституция, петел, текст “REPUBLIQUE FRANCAISE”, fasces lictoriae (ръката на правосъдието), подпис на главния гравьор “DUPRÉ”.

Обратната страна на монетата изобразява: венец, текст “LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Свобода, равенство, братство), номинална стойност, година на изсичане, знак на монетния двор.

По ръба на монетата има напдис: “DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Боже, пази Франция).

История

Наполеон Бонапaрт узаконява стандартизирането и създаването на златния френски франк през 1803 г. През XIX в. Франция контролира голяма част от Европа и достига до своята колониална мощ в началото на XX в. Златните франкове улесняват търговията и инвестициите между всички нейни територии. Монетите се превръщат в предпочитан избор заради стабилното си качество и надеждност. Златният франк става основата на първия голям европейски паричен съюз – Латински валутен съюз.

Оригиналният дизайн на обратната страна на златните 20 франка с ангел е създаден през 1791 г. от известния френски гравьор Огустин Дюпре. Когато управляващата аристократична династия е свалена от власт по време на Френската революция през 1789 г., се е появява необходимостта от нова монета, която да прокламира новия ред. Това дава повече творческа свобода на художниците и гравьорите, защото предишните монети са изобразявали предимно образите на управляващи владетели. Дюпре, чиято работа е вдъхновена от символизма на античността, печели конкурса за дизайн на новата валута. 

Изобразеният “ангел” понякога е наричан “ангел на късмета”, “гений на свободата” или пък “Гениус, ангел-пазител на Франция”. Причина за многото имена е богата фолклорна история на златната монетата с този дизайн. Някои вярват, че мотивът, създаден от Дюпре е “гений” (гениус) – античен римски символ на божествеността, който олицетворява духа на Френската революция. Наименованието “ангел” възниква, когато история, свързана със самия Огустин Дюпре, става популярна. По време на режима на терора (период на насилие след Френската революция), той се оттървал от екзекуция, защото “ангелските монети”, които имал в джоба си предотвратили падането на острието на гилотината. Тази история създава легендата за “добрия късмет”, който носят тези франкове. Твърди се, че Наполеон Бонапарт загубва битката при Ватерло, защото изгубил своята “ангелска монета”, която носел за късмет в джоба си по време на военните си кампании.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката