20 франка френски Гениус

Франция · Чистота: 21,6 карата · ⌀ 21 мм

Монетата е част от емблематичните френски златни франкове, стандартизирани и узаконени от Наполеон Бонапарт. През своята над 100-годишна история те демонстрират перфектна еднородност и точност по отношение на златното съдържание, финансират европейската и световна търговия и стават основата на първия паричен съюз в Европа.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 20 френски франка
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1848 – 1849 г., 1871 – 1898 г. и 1899 – 1906 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: ангел, френската конституция, петел, текст “REPUBLIQUE FRANCAISE”, fasces lictoriae (ръката на правосъдието), подпис на главния гравьор “DUPRÉ”.

Обратната страна на монетата изобразява: венец, текст “LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Свобода, равенство, братство), номинална стойност, година на изсичане, знак на монетния двор.

По ръба на монетата има напдис: “DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Боже, пази Франция).

История

Наполеон Бонапaрт узаконява стандартизирането и създаването на златния френски франк през 1803 г. През XIX в. Франция контролира голяма част от Европа и достига до своята колониална мощ в началото на XX в. Златните франкове улесняват търговията и инвестициите между всички нейни територии. Монетите се превръщат в предпочитан избор заради стабилното си качество и надеждност. Златният франк става основата на първия голям европейски паричен съюз – Латински валутен съюз.

Оригиналният дизайн на обратната страна на златните 20 франка с ангел е създаден през 1791 г. от известния френски гравьор Огустин Дюпре. Когато управляващата аристократична династия е свалена от власт по време на Френската революция през 1789 г., се е появява необходимостта от нова монета, която да прокламира новия ред. Това дава повече творческа свобода на художниците и гравьорите, защото предишните монети са изобразявали предимно образите на управляващи владетели. Дюпре, чиято работа е вдъхновена от символизма на античността, печели конкурса за дизайн на новата валута. 

Изобразеният “ангел” понякога е наричан “ангел на късмета”, “гений на свободата” или пък “Гениус, ангел-пазител на Франция”. Причина за многото имена е богата фолклорна история на златната монетата с този дизайн. Някои вярват, че мотивът, създаден от Дюпре е “гений” (гениус) – античен римски символ на божествеността, който олицетворява духа на Френската революция. Наименованието “ангел” възниква, когато история, свързана със самия Огустин Дюпре, става популярна. По време на режима на терора (период на насилие след Френската революция), той се оттървал от екзекуция, защото “ангелските монети”, които имал в джоба си предотвратили падането на острието на гилотината. Тази история създава легендата за “добрия късмет”, който носят тези франкове. Твърди се, че Наполеон Бонапарт загубва битката при Ватерло, защото изгубил своята “ангелска монета”, която носел за късмет в джоба си по време на военните си кампании.

20 франка френски Гениус Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
6.45 гр. 20 франка 21 21,6 карата 6.4516 5.80644

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 франка френски Гениус

Франция · Чистота: 21,6 карата · ⌀ 21 мм

429 лв.Продайте: 395 лв.
0 ПРОДУКТ