Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Продажбите на американски златен орел растат с 620%

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 16.06.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Покупките на инвестиционно злато глобално през първото тримесечие регистрираха четиригодишен връх, а тенденцията се отрази и на златната монета американски орел. Данните на американския монетен двор (US Mint) показват, че от началото на годината до края на май са продадени над 1,1 млн. златни монети с общо тегло от 661,5 хил. тройунции. Това е ръст от над 40% спрямо същия период на 2021 г. Конкретно през май са продадени 147 хил. тройунции от американски орел с различни деноминации – покачване от впечатляващите почти 620%.

В сравнение със средните продажби през май за изминалите пет години преди разразяването на пандемията ръстът също е значителен – 400%. Разбивката показва, че тази стойност се дължи изцяло от покупките на монети с тегло от една тройунция.

Американският монетен двор не е единствената институция, която показва изключително силни продажби на инвестиционно злато. По-рано Perth Mint разкри, че миналата година е била най-добрата за последното десетилетие.

Вижте повече по темата: Какво е инвестиционно злато

Глобално търсенето на инвестиционно злато, макар много високо през първото тримесечие, остана под върховата си стойност от същия период на миналата година, когато беше регистриран многогодишен рекорд на продажбите. Данните на World Gold Council показват, че покупките на златни монети и кюлчета възлизат на 281,9 тона спрямо 351,8 тона година по-рано. Сред причините за това вероятно е затварянето на икономиката в различни части на Китай. Според институцията:

Пазарът в САЩ и Европа беше много силен, но Китай е ключът, обясняващ спада на годишна основа. Отслабването на валутите в Турция и Япония доведе до рекордни цени на местните пазари и стимулира продажбите на злато.

Какво показват покупките на американски орел?

Растящият интерес към инвестиционното злато не е случаен. При рекордни равнища на инфлация, потребителите търсят бягство към сигурна стойност. През историята златото се е доказал като активът, който съхранява най-добре покупателната способност при кризи.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Увеличаването на основните лихвени проценти от централните банки водят до допълнително нарастване на разходите за живот и до спад на активи като акциите и облигациите. Обратнотопропорционалната зависимост между лихвата и акциите се е наблюдавала винаги в историята. Предвид продължаващото ѝ покачване, пазарите имат още потенциал за спад. Това може да означава, че жълтият метал тепърва ще блести все по-силно като защитник на покупателната способност.

Инфографика: Индекс на потребителското доверие на University of Michigan

 


Ръстът на лихвата процент ще доведе и до икономическа криза. Потребителите в развитите икономики разбират това, съдейки по последните данни на индекса на потребителското доверие на University of Michigan. През май той се срина до най-ниската си стойност в историята. Затова индивидите опитват да създадат спасителен пояс на своите лични финанси, преди да е станало твърде късно. Не трябва да забравяме, че при висока инфлация има смисъл да спестяваме, особено ако се задава рецесия на хоризонта.

Преди дни същото каза инвеститорът, автор и водещ на предаването Mad Money по CNBC Джим Креймър. Той посочи, че 5% от портфолиото му е в благородния метал. Неговият съвет:

Купете злато, ако искате някаква защита срещу инфлацията или срещу хаоса в икономиката като цяло.

Високото търсене и рекордите на американския орел

Американският двоен златен орел е най-скъпо продадената монета в историята. Интересната съдба на екземпляра рекордьор можете да научите по-долу.

Вижте повече по темата: Златна монета от 1933 г. се продаде за рекордните 18,9 милиона долара

Златната монета американски орел е една от най-популярните глобално, даже и без да взимаме под внимание последните данни за търсенето му. Тъй като US Mint напоследък не може да навакса на поръчките, пазарната премия на монетата често е по-висока, отколкото е тази на алтернативни продукти с идентично съдържание на чисто злато като австрийската филхармония, австралийското кенгуру или канадския кленов лист. Повече за начина на ценообразуване на инвестиционните златни продукти можете да разберете в свързаната статия.

Вижте повече по темата: Инвестиране в злато част 1: Инвестиционно злато

Също така, американският златен орел изобразява един от символите на САЩ – Дамата свобода. Повече за нея и историята на монетата, както и за други дами в света на инвестиционното злато, сме представили в тази статия: „Силните дами в света на инвестиционното злато“.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още