Добавете ценово известие

Златната Виенска филхармония регистрира рекордно търсене през 2022 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 20.12.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4342,45 BGN/oz
  
+ 64,79 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
56,54 BGN/oz
  
+ 3,31 BGN
Златна монета

Монетата Виенска филхармония е сред най-популярните видове инвестиционно злато у нас, както показват резултатите от последната ни класация. Нещо повече, данните на Австрийския монетен двор (Münze Österreich) показват, че тя е най-купуваната монета в цяла Европа и Япония, а от дебюта си през 1989 г. тя неколкократно е обявявана за най-продаваната златна монета глобално от World Gold Council. Нейният статут се затвърждава през 2022 г., през която производителят ѝ e изправен пред безпрецедентно висок интерес към инвестиционно злато.

Вижте повече по темата: Инвестиране в злато, част 1: Инвестиционно злато

Пред Reuters главният изпълнителен директор на институцията Герхард Старсих коментира:

Търсенето на злато никога не е било толкова високо, колкото е през тази година. В момента всяка златна монета, която произвеждаме, вече е продадена. Понастоящем можем да продаваме три пъти по-големи количества, отколкото е производственият ни капацитет.

Този силен интерес доведе до постоянни опашки пред магазина на монетния двор през последните месеци. По-рано през 2022 г. имаше такива при производството на австрийски дукат, отново заради високото търсене. Такова се наблюдаваше и при други рафинерии като швейцарската Valcambi.

Капацитетът на Австрийския монетен двор – продажби на златната Виенска филхармония

За да поставя изказването на директора на институцията в контекст, трябва да знаем, че Австрийският монетен двор има значителен производствен капацитет от 350 милиона монети годишно. През 2021 г. са продадени общо 1,6 млн. златни монети Виенска филхармония с различни номинали и с общо тегло от почти 900 хил. тройунции, равняващи се на почти 28 тона злато. Отделно от тях, Münze Österreich е продал над 63 хил. тройунции (1,9 тона) рестрайкове, основно на австрийски дукат, но и на талерите с образа на Мария Тереза, както и 627 хил. тройунции (19,5 тона) златни кюлчета. Така общият капацитет за производство на злато е над 50 тона, като данните не включват колекционерските монети.

Отново за да добием представа за мащабите, трябва да вземем предвид и темповете на растеж на производството и продажбите през изминалите три години. Те също са впечатляващи, особено като се има предвид, че от 2019 г. до днес е продадено повече инвестиционно злато, отколкото през целия период между 2013 и 2018 г. През първите единадесет месеца на настоящата година продажбите надхвърлят 1,8 млн. тройунции злато. Ако тенденцията остане силна и през декември, какъвто обикновено е случаят, тъй като тогава има търсене на инвестиционно злато и като подарък, Австрийският монетен двор може да надхвърли рекордната 2009 г., когато продаде 2 млн. тройунции.

Таблица: Продажби на Münze Österreich в тегло и приходи в евро във времето

Година Виенска филхармония Aвстрийски дукат и талер Мария Тереза Златни кюлчета
хил. тройунции тонове млн. евро хил. тройунции хил. тройунции тонове млн. евро
2019 210,6 5,9 259,4 101 2,8 127
2020 839,5 23,7 1255,4 18 472 13,3 729
2021 899,6 27,9 1392 63,1 627 17,7 965

Източник: Счетоводен отчет на Австрийския монетен двор за 2021 г.

Конкретно по отношение на Виенската филхармония виждаме, че търсенето е нараснало със 7% през последните две пълни години и с впечатляващите 330% между 2019 и 2021 г. През тази година ще видим нов абсолютен рекорд в производството и продажбите, който обаче няма да е достатъчен, за да задоволи интереса на пазара.

Представянето на австрийския дукат

Австрийският дукат e друга изключително популярен продукт у нас. За разлика от Виенската филхармония, той исторически се е използвал като разплащателно средство в Австро-Унгария до Първата световна война, по време която е демонетизиран. Но заради интереса към него, Münze Österreich подновява сеченето, използвайки последните матрици, носещи годината 1915. По тази причина всички дукати, произведени след Голямата война, продължават да представят тази година, нищо, че производството им продължава до днес.

Вижте повече по темата: Австрийски дукат – историята на една от най-популярните златни монети в света

Както и в случая на Виенската филхармония, световното му търсене се изстрелва – през последните две пълни години растежът е от 250%. Така монетите от един и четири дуката са още едни спестовни инструменти, с които монетният двор трудно наваксва с доставките.

Защо се купува инвестиционно злато и Виенската филхармония в частност?

Според директорът на Münze Österreich, силният интересът към инвестиционните им златни продукти започва да се увеличава със затварянето на икономиките. А, по думите на Старсих, от тогава до днес феномените единствено го увеличават:

Това е каскада. Тя започна с коронакризата и пандемията, когато хората станаха неспокойни. След това през февруари Русия нападна Украйна, което отново увеличи продажбите. Растящата инфлация през лятото и есента оказа допълнителен лек тласък.

Казано иначе, златото продължава да се разглежда като стабилно средство по време на геополитическа несигурност и спасителен актив при инфлация. Жълтият метал традиционно съхранява успешно покупателната способност по време на кризи. Затова търсенето му, което през първото тримесечие постигна най-високата си стойност от четири години, вероятно ще се задържи високо и когато навлезем в следващата рецесия. Както съм коментирал в тази статия, очаквам те да е съпроводена с продължаваща висока инфлация.

Австрийският монетен двор не е единственият производител, който отчита рекордни продажби през 2022 г. През първото полугодие видяхме изключително висок темп на нарастване на търсенето на златен американски орел. Само през май те бяха с 400% по-високи, отколкото средното за изминалите пет години преди пандемията.

Вижте повече по темата: Продажбите на американски златен орел растат с 620%

Монетният двор на Пърт (Perth Mint) през 2021 г. отчете най-силните си продажби на инвестиционно злато за изминалото десетилетие. Вероятно настоящата година ще бъде още по-добра за институцията. Причината – тя регистрира продължаващо покачване на търсенето, а октомври беше най-добрият месец по продажби на злато в 123-годишната ѝ история.

Препоръчваме Ви да прочетете още