Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Polymetal инвестира 450 млн. долара в добив на злато от мина със запаси от 125 тона

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 09.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4276,96 BGN/oz
  
+ 33,66 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,53 BGN/oz
  
+ 0,55 BGN

Polymetal е втората най-голяма компания по добив на злато в Русия. По-рано тази седмица тя е получила разрешение от борда на директорите си да инвестира 447 млн. долара за разработването на находището Ведуга, посочи самата тя.

Витали Несис, главният изпълнителен директор на Polymetal, коментира одобрението на инвестицията по следния начин:

Голямата база с високо съдържание на злато, стабилната икономика и ясният път за постигане на значителни парични потоци предопределиха решението на борда да одобри разработването на Ведуга. Мениджмънтът в момента планира пълна консолидация на активите през първото полугодие на 2022 г.

Вижте повече по темата: Големите компании увеличават добива на злато с 13,5% през второто полугодие

След обявяването на новината, акциите на групата, търгуващи се на Лондонската фондова борса, поскъпнаха с 0,65% до 1403 паунда за акция към момента на писането. Прогнозата е изграждането на инфраструктурата във Ведуга да започне след година, а първият добив на злато да се осъществи до средата на 2025 г.

Как се представя Polymetal по добив на злато в Русия

През 2020 г. Polymetal увеличи добива си на злато до 36,9 тона, оставайки далеч зад лидера Polyus (86 тона), но и солидно пред третия Petropavlovsk (17 тона).

Инфографика: Кой кой е в руския златодобив


Все пак трябва да се има предвид, че добивът на основаната през 1998 г. Polymetal расте устойчиво през годините – от 209 хил. тройунции злато през първото полугодие на 2010 г. до 635 хил. тройунции през същия период на 2021 г.

Същото е вярно и за мините, които компанията оперира. От пет преди десетилетие днес те са единадесет (включително Ведуга). Най-големият проект сред тях е Кизил, намиращ се в Североизточен Казахстан. Доказаните запаси от злато на мината са 10,1 млн. тройунции или 312,5 млн. тона при среден добив на 3,7 грама злато от тон руда.

Вижте повече по темата: Кои са най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация в света

Един от най-големите проекти на Polymetal е хъбът за оксидация под налягане (POX) в Амурск. Това е първата мощност за обработване на злато по този способ в страната. В него се включват две находища на злато – Албазино и Майское, два концентратора за злато, носещи същите имена, и Амурският хидрометалургичен комбинат, използващ въпросната технология POX.

Тя позволява да се извлича злато от пиритни и арсенопиритни руди. При нея в автоклав (Polymetal разполага с най-големия такъв в света), под високо налягане и температура, рудите се обработват с кислород, което позволява следващите стъпки за добив на злато.

Новото находище на Polymetal

Проектът Ведуга се намира богатия на злато пояс край река Енисей, пресичаща сибирския регион Красноярск. Резултатите от последните проучвания бяха оповестени през февруари 2021 г. Те показаха, че находището съдържа с 50% повече злато в сравнение с предишните анализи, проведени през 2019 г., макар че очакваният добив на злато от тон руда се понижи леко – от 4,5 до 3,9 грама за тон.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Така общото количество на запасите от жълтия метал, което Polymetal изчислява, че ще добие, е 4 млн. тройунции, равняващи се на 125,2 тона злато. Една трета от тях ще се добиват чрез открит способ, а останалите – чрез минен добив. До 2031 г. ще се експлоатират откритите запаси, а в периода до 2041 г. – подземните.

Оперативните разходи на Polymetal ще са между 725 и 775 долара за тройунция, а общите устойчиви разходи (AISC) – между 800 и 850 долара за тройунция. Така те са значително по-ниски от средните общи устойчиви разходи глобално. През второто тримесечие на 2021 г. те нараснаха с 10% на годишна основа до 1067 долара за тройунция.

Вижте повече по темата: Пътят на златото 2 – разходите и циклите при златодобива

За сравнение, общите устойчиви разходи при добив на злато в България са още по-ниски. Според финансовия отчет на Dundee Precious Metals за второто тримесечие на 2021 г., за цялата година те се очаква да възлизат на между 685 и 755 долара за тройунция в Челопеч и между 560 и 630 долара за тройунция в Ада тепе.

Към момента Polymetal притежава 59,4% от проекта Ведуга, като останалите са собственост на банката ВТБ. Компанията обаче може да упражни кол опция, с която да увеличи собствеността си до 100%.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още