Добавете ценово известие

Прогноза: Големите компании увеличават добива на злато с 13,5% през второто полугодие

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 06.10.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4252,66 BGN/oz
  
+ 12,63 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
53,87 BGN/oz
  
- 0,11 BGN

Водещите компании за добив на злато ще увеличат производството с 13,5% през второто полугодие спрямо първото, става ясно от нова прогноза на британската GlobalData. Тя се основава на очакванията за добива, посочени от самите най-големи играчи в отрасъла.

Вижте повече по темата: Кои са най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация в света

Така общият добив на злато се очаква да възлиза на почти 15 млн. тройунции в периода юли – декември. Те се равняват на 465,6 тона. За сравнение, между януари и юни тази година той беше малко над 13 млн. унции (409,3 тона).

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Важно е да се има предвид, че тези данни включват само десетте най-големи златодобивни компании. Като цяло предлагането на злато до края на второто тримесечие изглежда по следния начин:

Инфографика: Предлагането на злато


 

Динамиките в златодобива от началото на 2021 г.

През първото полугодие световният добив на злато от десетте най-големи играчи се понижи с 1,1% на годишна основа. В резултат на това, увеличаването на предлагането от тях през вторите шест месеца ще компенсира изоставането, но годишното им производство ще е приблизително равно на това през 2020 г. От GlobalData очакват, че за 2021 г. лидерите в отрасъла ще добавят към предлагането общо между 27 и 28 млн. тройунции (между 840 и 875 тона).

Вижте повече по темата: Историята на швейцарската рафинерия Valcambi

През първото полугодие лидерите по добив на злато претърпяха различни динамики. Докато наскоро обявилата сливането си с Kirkland Angico Eagle изстреля добива с малко над 40%, втората най-голяма компания Barrick Gold претърпя спад.

Вижте повече по темата: Мегасделка за $11 милиарда създаде третия най-голям производител на злато в света

Причините за това са различни. Сред тях са понижаването на количествата злато в рудите в някои региони глобално, продажбите на някои активи и забавеното възстановяване на добива

Таблица: Промени в добива на злато през първото полугодие на 2021 г. спрямо първото на 2020 г.

Компания Изменение в производството спрямо първото полугодие на 2020 г.
Angico Eagle 41%
Newmont 6%
Kirkland 3,5%
Gold Fields 2%
Polymetal International -1,5%
Polyus -2%
Kinross -4%
Newcrest -6%
Barrick Gold -11%
AngloGold Ashanti -18,5%

Източник: GlobalData

Как се представят водещите страни по добив на злато

Разбивката показва, че водещите страни по добив на злато ще продължават експанзията си и през 2021 г. Сред тях са Китай, Австралия, Русия, САЩ и Канада. От GlobalData прогнозират, че производството на злато там ще нарасне с 5,7% през цялата година до почти 51 млн. тройунции или 1587,5 тона.

Вижте повече по темата: Австралия вещае спад на добива и ръст на търсенето на злато глобално

Винет Бажаж от анализаторската компания посочва, че:

След като производството на злато в Китай достигна исторически връх през 2014 г., то следва тенденция за понижение, но през 2021 г. се очаква да нарасне с 4%. Страната е изправена пред проблеми, свързани с честите промени на политиките и понижаването на рудните запаси. Пандемията се превърна в допълнителна трудност през 2020 г.

Извън челната петица, очакванията са ръста на златодобива в Индонезия да е най-високо – 13,7% спрямо 2020 г. Причината е експанзията на миналата Грасберг, която е сред петте най-големи в света. То беше започнато още през 2019 г. и включваше разширяване на подземните дейности.

Други страни, в които тази година се наблюдава нарастващ добив на злато, включват Канада и региона на Западна Африка, посочват от GlobalData.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още