Добавете ценово известие

Сърбия планира да увеличи запасите си от злато с 40%

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 06.07.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4366,37 BGN/oz
  
- 31,43 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,99 BGN/oz
  
- 0,86 BGN

Президентът на Сърбия Александър Вучич оповести, че централната банка на страната трябва да увеличи запасите си от злато до 50 тона. Когато това се случи, те ще нараснат с почти 40% спрямо настоящото си равнище. Към началото на юли запасите от злато на Сърбия възлизат на 35,65 тона, сочат данните на World Gold Council.

Същевременно ако Националната банка изпълни желанието на президента, нейните запаси от злато ще изпреварят тези на България. Те ще възлизат и на почти половината от резервите на Румъния. От страните в региона малко над 50 тона са запасите от злато на Беларус.

Графика 1: Запаси от злато към края на юни 2021 г.

Източник: World Gold Couicil

Самата покупка на злато трябва да бъде одобрена от борда на директорите на Националната банка на Сърбия. Това се случва чрез промяна на Стратегията за управление на чуждестранни обменни резерви. Те се управляват от Изпълнителния комитет на централната банка.

Сърбия и ръста на запасите от злато

Интересът към инвестиционното злато не е новост за Сърбия. През октомври 2019 г., отново по настояване на Вучич, Националната банка придоби 9 тона злато само в един транш. Същото се случи и през ноември 2020 г., макар и в по-малки размери. Тогава балканската страна закупи наведнъж 3,2 тона злато.

Графика 2: Месечни покупки на злато от Сърбия

Източник: World Gold Council

Извън тези по-обемни покупки обаче, страната е редовен купувач на пазара на злато. През последните години тя купува средно по 100 кг всеки месец, а понякога и малко повече. Същевременно последния месец, в който Сърбия е продавала злато, беше декември 2006 г., макар и в ограничено количество.

С тези покупки на злато, неговият дял в общите резерви на страната се удвои за последните единадесет години и надхвърли 12%. За сравнение, в България той е почти 9%. Приблизително толкова е и в Латвия, Литва и Полша. В Румъния и Унгария е по 12%. Все пак така почти всички източноевропейски държави остават под средното за света от 14%.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 161,00 лв. 145 145,00 161 161,00
Купуваме 145,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Казано иначе, даже и без драматично увеличаване на запасите от злато, балканската държава хронично увеличава запасите си от жълтия метал. Нещо повече, тя тепърва трябва да купува още повече злато, за да достигне средното за света.

Защо Сърбия увеличава запасите от злато

За да разберем причините за покупките на злато от страна на централната банка, можем да се обърнем към самата институция. В изявление нейни представители заявиха, че:

В дългосрочен план, златото е най-значителният защитник и гарант срещу инфлационните и други финансови рискове.

Подобна позиция не е изненадваща – в някои страни по света, включително в САЩ, инфлацията вече е тук. Всъщност американският долар се обезценява с най-бързото си темпо от 2008 г. досега. При други валути, например при турската лира, антирекордите продължават да се „постигат“.

Вижте повече по темата: Ендшпилът на фиатните пари: Как централните банки постигнаха рекордна инфлация в коронакризата

Такова е мнението и на самия Вучич. Непосредствено след най-голямата покупка в историята на Националната банка през 2019 г. той оповести:

Смятам, че трябва да продължим да правим това, тъй като виждаме в каква посока се развива кризата по света.

Затова президентът акцентира, че страната му трябва да продължи с покупките даже и след като централната банка беше финализирала рекордната покупка на 9 тона злато.

Сърбия: Поредната страна, купуваща злато

От началото на годините централните банки по целия свят правят заявка, че ще увеличат изкупуването на злато. Това важи за институции от Боливия, през Полша и Унгария, до Русия. Глобалното проучване Central Bank Gold Reserves Study, проведено от World Gold Council, също показа, че тенденцията на увеличено търсене на злато ще продължи да се наблюдава до края на годината.

Вижте повече по темата: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Така се стига до интересен парадокс. От една страна, централните банки печатат повече пари, за да посрещнат безпрецедентните в мирно време разходи и дефицити на правителствата. С този си ход те увеличават инфлацията. От друга страна, самите централни банки купуват все повече злато, за да се предпазят от ефектите на същата тази инфлация.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още