Добавете ценово известие

Защо наблюдавахме спад в цената на златото

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 09.08.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3886,59 BGN/oz
  
+ 30,85 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,17 BGN/oz
  
+ 0,23 BGN

От петък миналата седмицата цената на златото започна да се понижава от върха от 1830 долара за тройунция. Най-тежкият ден за жълтия метал беше неделя, когато в рамките на два часа той изгуби 2,2% от стойността си или 40 долара, преди да възстанови 0,22% до настоящата си цена от 1763,69 долара за тройунция.

Означава ли това начало на мечешкия пазар за златото, което достигна до най-ниската си цена от средата на април досега? Да разгледаме причините за поевтиняването му.

Ръстът на заетостта в САЩ

В петък Bureau of Labor Statistics оповести, че през юли броят на заетите извън сектора на земеделието е нараснал с 943 хил. души. Стойността им надвиши очакванията от ръст на заетите от 845 хил. души, според панел от икономисти, интервюирани от Dow Jones. Така коефициентът на безработицата се понижи до 5,4%, въпреки че остава доста над нивото си от преди пандемията (3,5% през февруари 2020 г.).

Основната причина, поради която заетостта нарасна, беше фактът, че в много щати спряха изплащането на допълнителните обезщетения за безработица, възлизащи на 300 долара седмично. Хората, останали без работа, получаваха тази сума отделно от конвенционалните обезщетения за безработица. Така мнозина започнаха да получават повече средства като безработни, отколкото като работещи. Затова е съвсем нормално, че когато „безплатните“ пари секнат, хората ще се върнат на пазара на труда. Това не е знак за стабилна икономика, а за това, че когато хората спрат да получават обезщетения, те ще имат по-силен стимул да се върнат на работа.

Броят на безработните се понижи със 782 хил. души до 8,7 млн. души. Въпреки лекия спад на месечна база обаче, делът на хората, които не са част от трудовата сила остава значително над този от преди кризата – 6,5 млн. души биха искали да работят, но не търсят активно работа. През февруари 2020 г. техният брой възлизаше на 4 млн. души. Други почти 2 млн. са „маргинално свързани с трудовата сила“ (с 435 хил. повече от преди пандемията). В тази категория попадат хора, които са работили или са търсили работа през последните 12 месеца, но от над 1 месеца не са правили нито едното от двете.

Графика 1: Заети, безработни и коефициент на икономическа активност в САЩ

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Броят на временно съкратените служители остава изключително висок – 1,2 млн. души през юли, въпреки спада си от 572 хил. души на месечна основа. През февруари 2020 г. той беше 489 хил. души. Трайно освободените от работа са 2,9 млн. души (спрямо 1,6 млн. души през февруари 2020 г.). Почти половината от всички хора извън работа са трайно безработни.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 142,00 лв. 130 130,00 142 142,00
Купуваме 130,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Същевременно 221 хил. души от общо 943-те хил. новоназначени са в сферата на държавното образование. Това е значително над пълзящата средна стойност за последните дванадесет месеца, която е от -2 хил. служители. Все пак през юни отново една пета от новоназначените е от правителството.

Така докато „на повърхността“ данните за пазара на труда в САЩ изглеждат позитивни, на него продължават да се наблюдават подводни камъни. По-долу ще видим защо пазарите са склонни да загърбят въпросните камъни, както и останалите далеч не толкова положителни данни, идващи от икономиката, и да придадат непропорционално голяма тежест единствено върху данните за заетостта.

До какво доведоха новините за заетостта

Въпреки всички проблеми със заетостта и макар че през второто тримесечие икономическият растеж беше значително по-нисък от очакванията (покачването беше от 6,5% на годишна база спрямо прогноза от 8,5%), пазарите възприеха доклада като изключително позитивна новина за икономиката.

Оптимизмът и алгоритмите, както ще видим по-долу, доведоха до следните ефекти:

  • Щатският долар поскъпна

Доларовият индекс нарасна с 92,24 пункта в четвъртък до 92,84 пункта в понеделник. Това е най-високата му стойност от 23 юли тази година. Спрямо еврото, щатската валута регистрира ръст от 0,7% до 0,8505 евро за долар. Поскъпването му се дължи и на това, че инфлационната цел на Федералния резерв е надвишена.

  • Номиналната лихва по бенчмарковите 10-годишни ДЦК на САЩ нарасна леко

Номиналната лихва по 10-годишните съкровищни бонове се покачи от 1,184% в сряда до 1,303% в петък, преди да падне отново в понеделник. Разбира се, в реално изражение тя е в отрицателна територия.

Както сме посочвали и другаде, лихвата по държавните ценни книжа на САЩ е в обратнопропорционална зависимост с цената на златото. Причината е, че когато инвеститорите получават ниска доходност или гарантирана загуба, какъвто е случаят в настоящата икономическа конюнктура, те се обръщат към златото.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за купуване на злато

  • Пазарите очакват свиване на програмата за количествени улеснения по-рано от очакваното

Вълната от оптимизъм доведе до очакването, че програмата за количествени улеснения може да бъде съкратена по-рано от очакваното. Също така Федералният резерв може да започне да увеличава лихвения процент, смятат инвеститорите. Според настоящия времеви хоризонт, това се очаква да започне да се случва едва около 2023 г., при това – ако „инфлацията“ постигне целта на централната банка, заетостта се възстанови, а икономиката е обратно към растеж.

Вижте повече по темата: Новата целева инфлация на ЕЦБ и ускореният крах на покупателната ни способност

Федералният резерв на САЩ и ЕЦБ опитват да постигнат сходен резултат за инфлацията. Тя може да се определи като „гъвкава целева средна инфлация“, според описанието на самата централна банка. В статията по-горе сме описали към какво се стремят централните банкери и защо това означава, че печатането на пари и потискането на основните лихвени проценти всъщност ще продължи по-дълго от очакваното.

Търговия без фундаменти

Ако погледнем към случващото се, ще станем свидетели на парадокс. Идеята, че инфлацията ще нарасне, т.е. доларът ще изгуби покупателна способност, се разглежда като положителна новина долара и неговата цена се покачва.

Да разгледаме как точно се случи разпродаването на злато срещу долари, което, изхождайки единствено от данните за заетостта, изглежда нелогично мащабно. Търговията всъщност в по-голямата си степен не се извършва от живи хора, а от алгоритми и компютри. Когато в тях постъпят позитивни данни за икономиката, те продават злато и купуват долари. Същото важи ако стане дума за свиване на количествените улеснения.

Алгоритмите обаче не „виждат“ цялата картинка. Те пропускат фундаментите зад цената, което довежда до странни ситуации, като масираното разпродаване заради една позитивна новина в морето от вредни за икономиката като цяло решения на Федералния резерв и по-слаби данни от очакваното в други сфери.

Реакцията на фондовите пазари

Положителните новини за икономиката напоследък не са добри новини за фондовите борси. Причината е, че ако централната банка спре да печата пари и да потиска лихвите, партито на Wall Street ще свърши. И Федералният резерв знае това, както сме посочвали нееднократно.

Вижте повече по темата: Кои активи предпазват най-добре покупателната способност при кризи

Затова докато очакванията за добро представяне на стопанството и свиване на програмата за количествени улеснения въобще не доведоха до еуфория на фондовите пазари.

Таблица: Динамика на основните борсови индекси между 06.VIII и 08.VIII

Идекс Промяна
Dow Jones Industrial Average +0,38%
S&P 500 +0,17%
Nasdaq -0,39%

Източник: S&P 500; Nasdaq; Dow Jones

Всъщност S&P 500 остава без промяна, индустриалният Dow Jones нарасна леко, а технологичният индекс Nasdaq се сви. Историческият пример показва същото. Когато основният лихвен процент беше повишен до малко над 2% към 2018 г., фондовите пазари тръгнаха рязко надолу.

Графика 2: Представяне на фондовите пазари по време на корекцията от 2018 г.

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Причината да не падат още повече е, че Федералният резерв започна да инжектира средства в тях, а през 2019 г. основният лихвен процент беше понижен три пъти. Така, поддържани на изкуствено дишане, фондовите пазари посрещнаха пандемията, когато лихвата беше свалена още повече, а печатането на долари – изстреляно до безпрецедентни в мирно време стойности.

Вижте повече по темата: Как централните банки постигнаха рекордна инфлация в коронакризата

Много слабо вероятно е Федералният резерв да пожертва представянето на борсите, които се разглеждат като прокси за икономиката като цяло, и да отстрани факторите, които допринасят за техния растеж. Затова сме силно скептични, че очакванията на пазарите за прекратяване на количествените улеснения и повишаване на лихвите ще се материализират скоро.

Някои важни индикатори зад цената на златото

Ударът, който понесе златото между петък миналата седмица и понеделник, беше тежък. Някои индикации обаче показват, че това едва ли е „краят“ на благородния метал. Тяхното представяне ще си струва следенето, защото може да покажат съвземане на стойността му.

Акциите на златодобивните компании

Общият спад на цената на златото от връх до дъно (в понеделник тя се възстанови с 1,5%) беше 4%. Но индексът GDX, измерващ акциите на златодобивните компании спадна по-умерено – с 3,6% от връх до дъно между четвъртък и понеделник.

Казано иначе, те понасят удар, но не толкова силен. Това навежда на мисълта, че инвеститорите им не виждат удара като твърде силен. Поведението им до края на седмицата несъмнено ще си струва следенето.

Борсово търгуваните фондове

За много инвеститори понижаването на цената на златото е повод за увеличаване на покупките. Пример за това са борсово търгуваните фондове, които през второто тримесечие увеличиха притежанията на злато.

Юни 2021 г. се превърна в най-слабия месец за златото от 2016 г. досега. Точно през него борсово търгуваните фондове се възползваха от възможността, за да увеличат покупките си.

Вижте повече по темата: Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

Към момента на писане е рано да се каже дали те отново са увеличили експозицията си към златото, но също ще е интересно да се проследи развитието им.

Таванът на дълга

Преди две години президентът Доналд Тръмп елиминира тавана на дълга. Това е стойност, определяща колко средства може да заеме правителството на САЩ чрез емитиране и плащане на облигации. Тоест тя не определя колко властите могат да похарчат, а колко могат да платят. По този начин страната си позволи изплащането на краткосрочните си облигации, чрез които се увеличиха разходите през последната година. От 31 юли тази година обаче таванът на дълга отново е в сила.

Графика 3: Представяне на цената на златото по време на дебатите относно тавана на дълга от 2011 г.

Източник: Собствени изчисления

Преди точно десетилетие, по време на яростните дебати относно тавана на дълга след Голямата рецесия, възможността САЩ да продължи да харчи изстреля цената на златото до най-високата му стойност дотогава. Сега президентът Байдън очевидно е отдаден на увеличаване на разходната част на бюджета.

Вижте повече по темата: Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

Представителите на неговата Демократическа партия в Сената и Конгреса от месеци преговарят с републиканците за размера на разходите. Досега компромисът между двете страни не беше сред най-лесните неща за постигане неща. Конфликт между двете партии може да означава, че разходните планове на Байдън може да бъдат подринати, а златото да получи нов силен тласък.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още