Добавете ценово известие

Защо злато на Венецуела за милиард долара зависи от Върховния съд на Великобритания

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 20.07.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4389,84 BGN/oz
  
+ 30,88 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,64 BGN/oz
  
+ 1,01 BGN

Съдбата на запаси от злато на Венецуела, възлизащи на над 1 млрд. долара, зависи от Върховния съд на Англия. Това е поредният епизод от сагата между двете страни, при която централната банка в Каракас се опитва да получи резервите си от Bank of England. Великобритания обаче не го предоставя на Мадуро.

Началото на съдебната битка за златото на Венецуела

Страната е под ембарго, заради политическата несигурност, причинена от наследника на Уго Чавес – Никола Мадуро. Затова е много трудно тя да търгува с външния свят, срещу което да получава конвертируема валута. Същевременно, благодарение на социалистическите политики на самия Мадуро, Венецуела днес е на трето място по най-продължителна криза. Хиперинфлацията срина местната валута, както винаги се случва. Затова властите в Каракас се опитват да изхарчат каквито резерви могат.

Вижте повече по темата: Колапсът на Венецуела

По последна официална информация, датираща от юли 2018 г. (след това централната банка спря да оповестява такава), гигантска част от резервите на Венецуела са в злато.

Таблица: Запаси от злато на Венецуела (по последни официални данни)

  Запаси от злато (в тона) Дял от общите запаси
Венецуела 161,2 83,6%

Източник: World Gold Council

Както много държави по света, тя не съхранява запасите си от злато в собствената си централна банка. Вместо това плаща на Bank of England, за да държи резервите си там. Към края на миналата година в трезорите в Лондон се съхраняват 400 хил. златни кюлчета на стойност над 200 млрд. паунда. Така тя е вторият най-голям трезор в света. Единствено Форт Нокс в САЩ съхранява повече злато.

Вижте повече по темата: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Разбира се, през последните години Венецуела похарчи всяко злато, което можеше. Затова резервите ѝ се сринаха драматично в периода след Голямата рецесия.

Графика: Запаси от злато на Венецуела през годините

запаси от злато на Венецуела

Източник: Национална банка на страната

Проблемът за Мадуро е, че външното министерство на Великобритания – Форин офис, не го признава за легитимен президент, а разпознава опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Когато централната банка на Венецуела, контролирана от Мадуро, опита в началото на миналата година да вземе златото си от Лондон, Bank of England отказа транзакцията. Затова между двете започна съдебна битка.

Злато на Венецуела? Съдебните решения до момента

През юни 2020 г. търговският съдия Джъстис Тиър реши, че вярната на Мадуро централна банка не може да получи запасите си от злато, съхранявани в Bank of England. В становището си той посочи:

Правителството на Нейно величество разпознава Гуайдо за конституционен временен президент на Венецуела и от това следва, че то не разпознава Мадуро за конституционен временен президент на Венецуела.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 162,00 лв. 146 146,00 162 162,00
Купуваме 146,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Но през октомври миналата година апелативният съд на Великобритания отмени решението на по-долната инстанция. Той постанови, че търговският съд, получавайки информация от Форин офис, трябва да установи дали:

(1) Правителството на Великобритания признава Гуайдо за президент на Венецуела за всички цели и следователно не признава Мадуро за президент в нито едно качество. Или (2) правителството на Нейно величество признава Гуайдо за имащ правото да бъде президент на Венецуела и респективно имащ правото да упражнява всички правомощия на президентската институция, но също признава Мадуро за личност, която в действителност упражнява всички правомощия на президента на Венецуела.

До това решение се стигна, тъй като Лондон на практика не е прекъснал дипломатически отношения с Каракас. Мисията на Великобритания в страната е във фактически контакт с администрацията на Мадуро и освен това Венецуела има дипломатическа мисия в Лондон.

В последствие се намеси външният министър на Великобритания Доминик Рааб, който изтъкна, че от 2019 г. страната принзава Гуайдо за президент. Респективно той „отхвърли“ решението на съда, което така или иначе не беше обвързващо за Форин офис.

Какво трябва да определи върховният съд на Великобритания

Все пак външният министър на страната не може да отмени решение на съда и така делото достигна до Върховния съд на Великобритания, където в началото на тази седмица започва четиридневно изслушване. Целта му е да изясни дали на теория Форин офис не признава Мадуро, но на практика поддържа отношения с неговата администрация.

Ако се установи, че на практика страната поддържа отношения с Мадуро, Bank of England ще бъде принудена да изпрати златото на Венецуела.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още