Защо злато на Венецуела за милиард долара зависи от Върховния съд на Великобритания

Споделете тази статия

Съдбата на запаси от злато на Венецуела, възлизащи на над 1 млрд. долара, зависи от Върховния съд на Англия. Това е поредният епизод от сагата между двете страни, при която централната банка в Каракас се опитва да получи резервите си от Bank of England. Великобритания обаче не го предоставя на Мадуро.

Началото на съдебната битка за златото на Венецуела

Страната е под ембарго, заради политическата несигурност, причинена от наследника на Уго Чавес – Никола Мадуро. Затова е много трудно тя да търгува с външния свят, срещу което да получава конвертируема валута. Същевременно, благодарение на социалистическите политики на самия Мадуро, Венецуела днес е на трето място по най-продължителна криза. Хиперинфлацията срина местната валута, както винаги се случва. Затова властите в Каракас се опитват да изхарчат каквито резерви могат.

Вижте повече по темата: Колапсът на Венецуела

По последна официална информация, датираща от юли 2018 г. (след това централната банка спря да оповестява такава), гигантска част от резервите на Венецуела са в злато.

Таблица: Запаси от злато на Венецуела (по последни официални данни)

  Запаси от злато (в тона) Дял от общите запаси
Венецуела 161,2 83,6%

Източник: World Gold Council

Както много държави по света, тя не съхранява запасите си от злато в собствената си централна банка. Вместо това плаща на Bank of England, за да държи резервите си там. Към края на миналата година в трезорите в Лондон се съхраняват 400 хил. златни кюлчета на стойност над 200 млрд. паунда. Така тя е вторият най-голям трезор в света. Единствено Форт Нокс в САЩ съхранява повече злато.

Вижте повече по темата: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Разбира се, през последните години Венецуела похарчи всяко злато, което можеше. Затова резервите ѝ се сринаха драматично в периода след Голямата рецесия.

Графика: Запаси от злато на Венецуела през годините

запаси от злато на Венецуела

Източник: Национална банка на страната

Проблемът за Мадуро е, че външното министерство на Великобритания – Форин офис, не го признава за легитимен президент, а разпознава опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Когато централната банка на Венецуела, контролирана от Мадуро, опита в началото на миналата година да вземе златото си от Лондон, Bank of England отказа транзакцията. Затова между двете започна съдебна битка.

Злато на Венецуела? Съдебните решения до момента

През юни 2020 г. търговският съдия Джъстис Тиър реши, че вярната на Мадуро централна банка не може да получи запасите си от злато, съхранявани в Bank of England. В становището си той посочи:

Правителството на Нейно величество разпознава Гуайдо за конституционен временен президент на Венецуела и от това следва, че то не разпознава Мадуро за конституционен временен президент на Венецуела.

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

- · Чистота: 24 карата · ⌀ - мм

106 лв.Продайте: 98 лв.

Но през октомври миналата година апелативният съд на Великобритания отмени решението на по-долната инстанция. Той постанови, че търговският съд, получавайки информация от Форин офис, трябва да установи дали:

(1) Правителството на Великобритания признава Гуайдо за президент на Венецуела за всички цели и следователно не признава Мадуро за президент в нито едно качество. Или (2) правителството на Нейно величество признава Гуайдо за имащ правото да бъде президент на Венецуела и респективно имащ правото да упражнява всички правомощия на президентската институция, но също признава Мадуро за личност, която в действителност упражнява всички правомощия на президента на Венецуела.

До това решение се стигна, тъй като Лондон на практика не е прекъснал дипломатически отношения с Каракас. Мисията на Великобритания в страната е във фактически контакт с администрацията на Мадуро и освен това Венецуела има дипломатическа мисия в Лондон.

В последствие се намеси външният министър на Великобритания Доминик Рааб, който изтъкна, че от 2019 г. страната принзава Гуайдо за президент. Респективно той „отхвърли“ решението на съда, което така или иначе не беше обвързващо за Форин офис.

Какво трябва да определи върховният съд на Великобритания

Все пак външният министър на страната не може да отмени решение на съда и така делото достигна до Върховния съд на Великобритания, където в началото на тази седмица започва четиридневно изслушване. Целта му е да изясни дали на теория Форин офис не признава Мадуро, но на практика поддържа отношения с неговата администрация.

Ако се установи, че на практика страната поддържа отношения с Мадуро, Bank of England ще бъде принудена да изпрати златото на Венецуела.

Интересувате се от инвестиционно злато

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
0.00 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
0.0000 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Колапсът на Венецуела
10.08.2021, 10:10

[…] […]

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
0.00 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
0.0000 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да кажем да на златото

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Смятате, че може да пишете за блога на
Tavex?

Станете автор
0 ПРОДУКТ