Добавете ценово известие

Тенеси се приближава към създаването на трезор и изкупуване на злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 03.06.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4308,80 BGN/oz
  
- 18,26 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,35 BGN/oz
  
- 0,52 BGN

Губернаторът на Тенеси Бил Лий подписа закон, с който ще се създаде специална комисия, проучваща възможностите за създаване на депозитар – т.е. щатски трезор – за злато. Ходът на администрацията идва пет години, след като предишният губернатор на щата – Бил Хаслъм, подписа резолюзиця за създаването на трезор. Ако Тенеси наистина създаде такава институция, това ще е едва вторият щат след Тексас в САЩ.

Процесът вероятно ще отнеме време, защото резултатите от работата на комисията ще са ясни едва към началото на 2022 г. Но повтарянето на прецедента, създаден от Тексас, може да се отрази както на покупателната способност на долара, така и върху търсенето на злато.

Какво е трезор за злато?

Трезорите са сигурна алтернатива на банките и съхраняването на злато у дома, като те не е задължително да са държавни или щатски (какъвто е случаят на Тексас и, евентуално, Тенеси). Най-известният такъв в света е „Форт Нокс“. Това е прозвище на Депозитарят за кюлчета на САЩ, тъй като трезорът се намира непосредствено до военната база със същото име.

„Форт Нокс“ е най-големият трезор в системата на

Графика 1: Къде се съхранява златото на хазната на САЩ към април 2021 г.

Източник: Бюрото за фискални услуги

Отделно от златото, притежавано от министерството на финансите, което притежава 261,4 млн. тройунции на стойност над 11 млрд. долара, Федералният резерв също има известно количество злато. Той е собственик на 13,4 млн. тройунции на стойност 568 млн. долара. Почти всички от тях се съхраняват в трезора на Федералния резерв на Ню Йорк.

Защо Тенеси иска собствен трезор за злато?

Първата причина за подобен ход е понижаване на зависимостта на щата от федералното правителство и Федералния резерв. Това беше и причината Тексас да създаде собствен трезор за злато през 2015 г. Тогава губернаторът Грег Абът, който заема позицията и днес, каза:

Депозитарят за златни кюлчета на Тексас ще стане първата такава институция в страната. Той ще увеличи сигурността и стабилността на нашите златни резерви и ще спомогне парите на данъкоплатците да не напускат Тексас под формата на такси за съхранение на резервите ни от злато извън щата.

На същото мнение е и професорът по политически науки към Университета в Хюстън Брандън Ротингхаус:

Това е още една стъпка, която да направи Тексас по-самостоятелен и по-малко обвързан към федералното правителство. Финансовият аспект на изграждането на трезор е малък, но политическият е значим. Много хора в щата се интересуват от връщане към златния стандарт.

Усилията за изграждане на щатски трезор може да са и поредната стъпка на Тенеси към изкупуването на злато. Засега щатът не съхранява никакви средства под формата на злато или сребро. Но това скоро може да се промени. Причината е реформата HB 0777. Ако тя бъде приета, 40% от щатските спестявания на Тенеси ще трябва да се съхраняват под формата на злато и сребро.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 158,00 лв. 143 143,00 158 158,00
Купуваме 143,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

В края на изминалата календарна година спестовният фонд на щата възлиза на 1,2 млрд. долара. Предвид ежегодното му нарастване, от щатската администрация прогнозират към края на 2022 г. той да достигне 1,5 млрд. долара. Ако 40% от него трябва да бъдат под формата на злато, това означава, че само щата изведнъж ще създаде ново търсене на благородния метал в размер на 600 млн. долара. При сегашните цени, с тази сума могат да се закупят над 314 хил. тройунции.

Графика 2: Средства във Фонда за спестявания на Тенеси

Източник: Transparent Tennessee

Как работи трезорът за злато

Гражданите на САЩ могат да отварят сметки в злато към Депозитаря за благородни метали в Тексас и да ги използват точно като конвенционална банкова сметка. Разликата е, че по този начин те на практика използват форма на златен резерв. Институцията осигурява 100% защита на депозитите, направени при нея. В бъдеще плановете ѝ са тя да се свърже с борсата COMEX, за да стане част от високоликвидния пазар на злато.

Освен индивиди, средства в нея могат да влагат и корпорации, както и самият щат. Депозитарят работи си партнира и със златодобивните компании в региона, за които осигурява съхранение на злато.

По всичко личи, че този в Тенеси ще копира същия modus operandi.

Ефектите от трезора за злато

Първият потенциален ефект е свързан с идеите на Тенеси да започне да съхранява резервите си в злато. В този случай, създаването на щатски депозитар ще понижи разходите по обслужването им за местната власт.

Другите ефекти са свързани пряко с финансовата стабилност. Изглежда последните двама губернатори се опасяват от сриването на фиатните долари и рекордната инфлация, която се наблюдава от началото на коронакризата. Не е случайно, че след петгодишна пауза усилията за създаване на собствен трезор се подновяват в момента. Ако щатът превърне 40% или повече от спестяванията си в злато, той ще осигури защита за тях от активът, който най-добре съхранява покупателната способност при кризи.

Не на последно място, по този начин Тенеси ще даде възможност на жителите си да откриват сметки, в които парите им няма да се изпаряват заради ефектите от инфлацията.

Тенеси и Тексас не са единствените, насочили се към златото. През последните месеци цяла вълна от страни се обръщат към него, за да спасят активите си от обезценяване. Сред тях са Полша, Сърбия и Унгария, в региона на Централна и Източна Европа, Русия, в лицето на суверенния си фонд, и Китай.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още