Добавете ценово известие

Какво се случва с пазара на инвестиционно злато

Публикувано от Tavex в категория Некатегоризирани на 18.07.2017
Цена злато (XAU-BGN)
3678,71 BGN/oz
  
+ 18,14 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
41,48 BGN/oz
  
+ 0,31 BGN

Инфлацията и работните места

След неочаквано лоши данни за инфлацията в САЩ, златото поскъпна с около $10 и в момента се търгува за $1230 за една тройунция. Инфлацията в най-голямата икономика за юни е 1.6%, под очакваните 1.7%. Също така се запазва тенеденцията от месец Февруари насам инфлацията да спада (фигура 1).

източник: tradingeconomics.com

Новината не е добре дошла за Федералния резерв и намеренията му да повишава лихвените нива и да изтегля ликвидност от пазара, като постепенно започне да намалява баланса си. Самият пазар в момента калкулира още едно повишение на лихвата през декември с вероятност между 40-50% (фигура 2).

Няколко са вариантите, които могат да попречат на Фед да „нормализира“ баланса си.

Първо, лоши данни за заетостта и безработицата. Най-важният индикатор тук е non-farm payrolls  (откритите нови работни места извън селскостопанския сектор). Въпреки че, за юни САЩ добави 222 хил. работни места(очаквани 179 хил.), този индикатор често бива ревизиран, в случая четения под 150 хил. със сигурност не са добре дошли.

Второ, понижаваща се инфлация. Освен че, Федералният резерв има цел от 2% годишна инфлация, спадащата инфлация е най-големият бич за централните банкери, които се страхуват от навлизането в т.н. дефлационна спирала. В последно време месечните четения на инфлацията не кореспондират с намеренията на Фед.

Трето, корекция на фондовите пазари(с повече от 15-20%). Въпреки че,  официално Фед няма поставена цел да поддържа възходящ трен на фондовите пазари, на практика паричната политика на банката прави точно това, като вкарва ликвидност във финансовите пазари. За Фед здравето на пазарите на акции е от особена важност, евентуален крах там може лесно да се прехвърли върху реалната икономика.

Интересното е, че по нищо не личи пазара да „калкулира“ намеренията на Фед да „нормализира“ баланса си.
Първо, лихивите по 10-годишните ДЦК на САЩ по никакъв начин не са се променили от избора на Доналд Тръм за президент (фигура 3). Както видяхме дори очакванията на пазара са само около 40% за повишение на лихвата през декември.
Второ, ппазара на акции е в „ненормално“ възходящ тренд имайки предвид, че Фед изтегля ликвидност от пазара и имайки предвид, че икономиката на САЩ не се намира в по-добро състояние спремо 2014-15 година. Въпреки това след срещата на Фед през месец юни цената на златото претърпя корекция от близо $80 или приблизително 7%. Как е възможно това?


източник: tradingeconomics.com

Хартиеното и физическото

Не е тайна, че COMEX пазара има „огромно“ влияние върху цената на златото. Всеки петък CFTC (US Commodity Futures Trading Commission) публикува доклад за дългите и късите позиции на търговците на фючърс пазара за изминалия вторник, в него могат да се видят нагласите на пазара за конкретен актив. В доклада за златото най-общо казано търговците са разделени на два типа- спекуланти и неспекуланти(търговци). Втората група включва всички производители на злато(мини, рафинерии, големи дилъри на физическо злато, бижутери), както и големите банки или т.н. суап дилъри на злато. Последните имат информационно предимство пред останалите играчи на пазара, зашото могат да видят структурата на поръчките и позициите на останалите участници.

Спекулантите на COMEX имат несъразмерно голямо влияние на фона на средствата, с които оперират. Тъй като фючърс пазара им предоставя възможност да работят с ливъридж, те нерядко заемат позиции до десет (x10) пъти по-големи от собствените им средства. Този механизъм генерира особено големи ценови движения в краткосрочен план (около месец), постигнати с относително малко собствени средства. Когато спекулантите са заели екстремни къси или дълги позиции и нямат фундаментална подкрепа от пазара (разбирайте физическо търсене или предлагане на злато) те стават лесна плячка са суап дилърите, които са наясно с разпределението на техните поръчки. Суап дилърите разполагат с достатъчно средства, за да пробият дадено ниво на подкрепа или съпротива, с което да активират т.н. стоп поръчки на останалите участници на пазара. Ако си в екстремна позиция, разполагаш с ограничени средства и пазара не е в твоята посока, най-уммното нещо, което може да направиш е да затвориш позиция, за да не изгубиш ограничените си средства. Това се случва често на пазара на злато и е причина за т.н. flash crashes (внезапни спадове) в цената на метала.

Гръб на 1 унция златна монета Австралийско кенгуру В наличност

1 унция златна монета Австралийско кенгуру

Продаваме 3803,00 лв. 3757 3757,00 3803 3803,00
Купуваме 3757,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Преди последното заседание на Федералния резерв през юни цената на злаото бе непосредствено под $1300. В голяма степен ценовото движение бе в резилтат на увеличаващи се нетни дълги позиции на спекулантите на COMEX (фигура 4). Моментът бе подходящ да се „оберат“ екстремните позиции на пазара. От тогава насам само за четири седмици спекулантите на COMEX пазара нетно са разпродали над 400 тона злато. Всъщност общите къси позиции на спекулантите не са били такива от началото на 2016г. насам, когато ако си спомняте започна възходящ тренд на метала с около 20% само за четири месеца. Ситуацията в момента е подобна. Спекуланите отново са заели екстремна позиция, този път екстремно къса и в скоро време може да станем свидетели на корекция на тази позиция.

Но какво се случва с „фундаменталното“ физическо търсене. Няколко са важните индикатори там, за които може да намерим достъпна информация, имайки предив че самият пазар на физическо злато е до голяма степен OTC (over the counter). Първо, нивото на злато в ETF-те. Най-верояно няма по-добър индикатор, който да показва нагласите на „големите“ инвеститори. Цената на златото и нетните приливи и отливи на злато от ETF-те имат перфектна положитлна корелация. На всеки три месеца WGC(World Gold Council) публикува информация за това колко злато се съхранява за ETF-те по света. Оказва се, че от началото на годината има нетен прилив на злато в ETF-те в Северна Америка и Европа. Може би по-интресна е тенденцията от началото на 2016г. европейските ETF-и да трупат злато, като до момента нетно са увеличили позицията си с около 300 тона злато. Може да сравните тези 300 тона за година и половина и 400-те тона на COMEX споменати по-горе, за да направите равносметка колко трдуно се изгражда позиция с физически метал в сравнение с фючърс контракт. (фигури 5 и 6)

Вторият фактор, който е относитлено достъпен са премиите на физическия пазар на златото в Индия и Китай. Колкото по-високи са те над цената в Лондон, толкова по-яростно е търсенето от тяхна страна. На фигура 7 може да видите прмията за 1 тройунция злато преизчислена от контракта за 1кг. злато на борсата MCX в Индия над London PM fix.

Червената лния представлява средното мито по вноса на физическо злато в Индия за една тройунция злато възлизаща на близо $120 за периода. Това което се вижда е завръщане в началото на 2017г. на търсенето в Индия след колапса през ноември 2016г., в резултат на изтеглянето от обращение на банкнотите от INR500 и INR1000(86% от банкнотите в страната).

С голяма доза уверенсот може да кажам, че на физическия пазар на злато настроенията клонят ако не към положителни, то поне към неутрални относно метала, т.е. последното низходящо движение в цената на златото може до голяма степен да намери обяснение в случващото се на COMEX пазара.

Димо Стефанов, Tavex
статията е публикувана в Капитал нa 17.07.2017г.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още