Добавете ценово известие

Краткосрочните рискове за златото са повече от дългосрочните

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 30.10.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4305,61 BGN/oz
  
- 28,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,43 BGN/oz
  
- 0,49 BGN

Цената на златото скочи с близо 1% до $1275 за тройунция в края на миналата седмица, след като регионалния парламент в Каталуния взе решение за отделяне на областта от Испания и обявяване на независимост. Въпреки това, за втора поредна седмица ценният метал загуби спрямо щатския долар.

По време на петъчната търговия спот цената на метала достигна нива от $1262 за тройунция, след като бяха публикувани по-доби от очакваните данни за БВП за третото тримесечие на САЩ (3% срещу 2.5%).

Конфликтът в Каталуня ще бъде подкрепа за цената на метала в краткосрочен план. В голяма степен обаче (поне за момента) подкрепата идва от спекулации на COMEX пазара, отколкото реално фиическо търсене на метала. Ситуцията е аналогична на конфликта между САЩ и Северна Корея. Краткосрочни ескалации могат да предизвикат ценово движение нагоре, но поне на този етап не могат да предизвикат дългосрочно покачване на цената на златото.

Всъщност краткосрочните рискове за цената са повече. В средата на септември бяхме свидетели на своеобразен връх в цената на метала (нива малко над $1250 за тройунция). Комбинацията на няколко фактора бяха причина за това. Първо, относително високите нива на спекулативни позиции на COMEX на годишна база (графика 1). Второ, конфликтът между САЩ и Северна Корея, който изстреля спекулативните позиции на COMEX на още по-високи нива. Трето, физическото търсене от страна на Индия, в подготовка за празника Дивали (19 октомври 2017) и началото на сватбения сезон в страната.

От тогава насам наблюдаваме низходящ тренд в цената на метала. На практика до месец преди началото на Китайската нова година (18 февруари 2018) няма изглед за „сигурно“ търсене на физическо злато. Златото в основните ETF-и е на нива от преди един месец и няма особени движения (графика 2). От друга страна спекулативните позиции на COMEX продължават да бъдат относително високи на годишна база, въпреки разпродадените почти 200 тона злато от средата на септември. Това носи риск от още нетни продажби на златни фючърси.

Може да видим нова вълна от купувачи на злато (физическо и деривати) до края на годината единствено, ако станем свидетели на сериозни сътресения във финансовия свят. Поне за момента обаче изглежда, че централните банки успяват да управляват очакванията на пазара и да смекчат последствията от забавяне, прекратяване или намаляване на ликвидната подкрепа за икономиките.  В момента пазара калкулира повече от 90% вероятност Федералният резерв да повиши лихвите през Декември (графика 3). Срив във фондовия пазар или ниски данни за инфлацията биха разклатили тази позиция. Въпроса е – възможно ли е такова стечение на обстоятелствата до края на годината?

През седмицата ЕЦБ обяви, че възнамерява да намали на половина (от 60 на 30 млрд. евро) програмта си за количествени улеснения от януари 2018 до септември 2018, а ако е нужно да я продължи и след това. ЕЦБ ще продължи да налива ликвидност във финансовата ситема. Решението веднага предизвика спад на еврото спрямо долара и останалите основни валути. Въпреки това, през тази година ЕЦБ ще налее 720 млрд. евро във финасовата система, а през 2018 са гарнатирани само 270 млрд. евро или 450 млрд. евро (65%) спад в стимулите за икономиката.

В момента 450 млрд. евро се равняват на приблизително $530 млрд. Ако прибавим към това и програмата на Федералния резерв, която за 2018 трябва да изтелги $420 млрд. ликвидност от икономиката на САЩ, това прави $950 млрд. унищожена ликвидност за пазарите. Това няма как да не се усети от финансовия свят.

Лице на 1 унция златна монета Канадски кленов лист В наличност

1 унция златна монета Канадски кленов лист

Продаваме 4472,00 лв. 4405 4405,00 4472 4472,00
Купуваме 4405,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

В последните години свръх-ликвидността от предоставяна от централните банки, пренасочи инвеститорите от пазара на облигации да търсят възвръщаемост в пазара на акциии.  Също така ниските лихви накараха мнозина компании да взимат заеми, с цел да изкупуват собствените си акции, като по този начин да подобрят отношението на печалба/капитал. Основното гориво за този финансов инжинеринг очевидно привършва.

 

  Анализ на Димо Стефанов за в-к Капитал

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още