Добавете ценово известие

Заради хиперинфлация: Във Венецуела отново използват златото като пари

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 26.10.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4393,19 BGN/oz
  
- 34,45 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,17 BGN/oz
  
- 1,98 BGN

Социалистическите политики във Венецуела доведоха до галопираща, а в последствие и до хиперинфлация в страната. Затова в страната се случва логичното – населението загърбва местната валута боливар и бяга към активи, носещи сигурна стойност. Така местното население се върна към златото като платежно средство.

Тук ще разгледаме последните динамики на хиперинфлацията във Венецуела, паричната политика в страната и защо жителите ѝ отново използват злато в ежедневните си разплащания.

Защо се наблюдава хиперинфлация във Венецуела

Както посочва Милтън Фридман:

Инфлацията винаги и навсякъде е паричен феномен.

Венецуела не е изключение от това правило. Като се има предвид, че инфлация означава „увеличаване на паричното предлагане“, хиперинфлацията във Венецуела се дължи на печатането на пари от Banco Central de Venezuela. Данните показват, че само между началото на 2020 и септември 2021 г. агрегатът М2 (включват парите в обращение, безсрочните и срочните депозити) нараства над 20 пъти. Към края на август тази година той достига впечатляващите 214 7800 530 милион боливара.

Вижте повече по темата: Колапсът на Венецуела

Информация на Thomson Reuters показва, че увеличаването на паричното предлагане, т.е. инфлацията на годишна основа от 2010 г. досега никога не се е понижавала под 50% за всеки един отделен месец.

В опит да увеличи доверието във валутата, през септември централната банка обяви, че ще извърши деноминация. С нея ще бъдат премахнати шест нули от боливарите. В процеса най-високата купюра в обращение – тази от 1 млн. боливара, се замени с банкнота от 100 боливара, която се равнява на приблизително 25 долара. Официалният курс на Banco Central de Venezuela е 1 долар = 4,2728 боливара, а 1 евро се търгува за 4,96089 боливара.

Инфографика: Хиперинфлацията във Венецуела


Разбира се, номерът няма как да проработи. Причината е, че покупателната способност на боливара продължава да се срива, тъй като централната банка не спира с печатането му. Единствената разлика е, че на банкнотите вече има с шест нули по-малко. Вероятно е въпрос на време те отново да се върнат върху боливара.

Населението на Венецуела се насочва към злато

За да избегне хиперинфлацията във Венецуела, местното население вече използва късчета злато. Жълтият метал се приема масово в по-малките населени места като източния град Тумеремо, сочи нов доклад на Financial Post.

Вижте повече по темата: Защо злато на Венецуела за милиард долара зависи от Върховния съд на Великобритания

Според местните, със злато може да се купи всичко – от храна в супермаркетите, до вечеря в ресторант. Цените са, както следва:

Таблица: Цени в злато във Венецуела

Услуга Цена в злато (гр)
Престой в хотел (ден) 0,5
Вечеря за двама 0,25
Фризура 0,12
Пакет наденици в супермаркет 1,55

Източник: Financial Post

Поради пълния крах на боливара, заплатите в региона също се изплащат в злато. Това отново не бива да ни учудва – за населението използването на злато е единственият начин да запазят покупателната си способност и да избегнат пълната бедност. Това се вижда от обезценяването на боливара спрямо златото. Данните на bullion rates показват, че от началото на 2020 до 1 октомври 2021 г. местната валута е изгубила почти 10 000% в сравнение с благородния метал.

Вижте повече по темата: #10yearchallenge Венецуела – от 2007 до 2018 година

Това не е първият път, в който използването на злато като глобална валута буквално спасява животи. Пред Forbes главният изпълнителен директор на US Global Investors Франк Холмс припомня падането на Сайгон, завзет от северновиетнамската армия през 1975 г. Много хора се спасяват от бедствието, купувайки си места на отплаващите лодки срещу злато. Цената е била между 8 и 10 таела (1 таел = 50 гр; 1 тройунция = 31,1 гр) за възрастен и 4 или 5 таела за дете.

Благодарение на златото, десетки хиляди виетнамци, станали известни с прозвището „корабни хора“, започват нови животи в САЩ, Канада, Австралия и други страни.

Нещо подобно се наблюдава и днес във Венецуела, където златото спасява хората в някои провинции от бедността и от хиперинфлацията.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още