Добавете ценово известие

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 22.07.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4344,17 BGN/oz
  
- 53,19 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,33 BGN/oz
  
- 1,34 BGN

На 15 април 2021 г. криптовалутата постигна най-високата цена в относително кратката си история – 61,9 хил. долара за койн, след което биткойн се срина. Поевтиняването му продължи до сряда тази седмица, когато спадна до 29,6 хил. долара (за пръв път от 22 юни), преди да поскъпне леко до 31,7 хил. долара. Това означава, че за малко над три месеца стойността му е спаднала с почти 53%.

Срив с такъв магнитуд не е чужд за криптовалутата. Ето как изглеждат най-тежките периоди за биткойн и златото. В таблицата по-долу се използват стандартните тримесечия (януари – март; април – юни и т.н.), а не произволни тримесечни периоди. Данните в нея измерват спад на цената в края на разглеждания отрязък от време спрямо цената в края на предходния месец или тримесечие.

Таблица 1: Най-драстични спадове в цената на златото и биткойн

Най-тежки тримесечия за биткойн Най-тежки месеци за биткойн Най-тежки тримесечия за златото
Период Спад Период Спад Период Спад
Q1 2018 г. -50% юни 2011 г. -99% Q2 2013 г. -24,9%
Q4 2018 г. -44,1% декември 2017 г. -84% Q1 1982 г. -19,8%
Q2 2021 г. -40,5% април 2013 г. -83% Q3 1973 г. -18,8%
Q3 2019 г. -22,9% август 2012 г. -56% Q2 1981 г. -18%
Q4 2019 г. -13,8% май 2021 г. -53% Q3 1975 г. -16,7%
Q3 2015 г. -10,1% март 2020 г. и декември 2013 г. -50% Q2 1974 г. -15,2%

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис; Coinmarketcap

Третият най-тежък бичи пазар на биткойн

Даже и в най-тежките си периоди златото е в пъти по-малко волатилно от биткойн. Понякога криптовалутата губи почти цялата си стойност не за три, а само за един месец. Както сме посочвали и по-рано, през най-тежкият месечен спад на златото е от 21,4% през март 1980 г.

Вижте повече по темата: Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

За да поставим представянето на биткойн в още по-добра перспектива, трябва да разгледаме и още една метрика. Ако извадим криптовалутата от рамките на месеците и тримесечията, днес сме свидетели на третия (засега) най-тежък спад на биткойн. Най-дългият бичи пазар на биткойн продължи от средата на декември 2017 г. до средата на декември 2018 г. Тогава биткойн от върха до дъното се срина с почти 85%.

Графика 1: Спад в цената на биткойн по време на циклите му от връх до дъно

Графика за спада в цената на биткойн по време на циклите му

Източник: Koyfin

Освен него, между 2014 и 2015 г. криптовалутата губи над 60% от стойността си за много кратък период от време. Затова той не влиза в статистиката по-горе. Както стана ясно, при настоящия цикъл биткойн вече се срина с почти 53%.

Защо биткойн се срина

Фундаментално причината, поради която биткойн се срива, е продължаващото му разпродаване от инвеститорите, което вкара криптовалутата в бичи пазар. Това състояние на пазара се дължи на поне няколко фактора.

Китай продължава офанзивата срещу биткойн

От месеци Китай налага регулации върху биткойн. Това на практика подрина „копаенето“ му в страната и доведе до отлив на инвеститорите. Поредната стъпка в това отношение беше затварянето на софтуерна компания в страната от Народната банка по обвинения, че е извършвала транзакции с криптовалутата. Както писахме по-рано, атаките от централните банки срещу дигиталните финансови инструменти са значителен риск за тяхното съществуване в бъдеще.

Вижте повече по темата: Биткойн срещу златото

Политиката на Китай по отношение на златото е коренно различна. Търговските банки в страната имат наложени лимити колко злато могат да внасят. По-рано тази година тези лимити бяха вдигнати. Така частните институции в прозорец от време можеха да внасят неограничено количество злато.

Вижте повече по темата: Китай иска цялото злато и банките ѝ вече могат да го имат

Паричната политика и регулациите в САЩ

Загатването, че Федералният резерв обмисля да свие паричното предлагане, също нанесе удар върху биткойн. На първо четене, тук може да изглежда, че той следва сходна динамика като златото. Но това не е пълната картина.

Освен намеците на централната банка, биткойн се сблъска и с регулаторни проблеми. Те не се ограничават само до Китай. Главният прокурор на Ню Джързи издаде заповед, според която местната компания BlockFi няма право да предлага сметки в биткойн, носещи лихва. Така криптовалутата претърпя двоен удар и в САЩ.

По-важното е, че разпродажбите на биткойн станаха още по-масирани, след като възстановяването на икономиките беше поставено под въпрос. Изниква въпросът: ако биткойн поевтинява, когато се очаква забавяне на икономиката, той може ли да е средство за защита на покупателната способност. Отговорът е очевиден.

Новите динамики при биткойн

Биткойн в контекста на другите рискови активи

Исторически обикновено биткойн следва динамика, подобна на тази на другите рискови активи като акциите. В случая, даже въпреки лекия растеж на биткойн в сряда, нерядко биткойн поевтинява, въпреки че борсите поскъпват. Да разгледаме представянето му спрямо Dow Jones, с който има относителна корелация.

Графика 2: Биткойн и Dow Jones [лява скала, в проценти: дневна динамика в биткойн (зелена крива) и Dow Jones (червена крива); дясна скала: Dow Jones (индекс, синя крива) и биткойн (долари, лилава крива)]

Графика показваща биткойн и Dow Jones

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Разминаването между двете категории рискови активи е видно и през седмицата, започнала на 19 юли. В понеделник биткойн и акциите бяха разпродавани от инвеститорите и тяхната цена се понижи. Във вторник ценните книги се върнаха към растеж, но биткойн се срина още повече.

Динамиката, заедно с посочените по-горе причини за поевтиняването на биткойн, показват няколко неща. Първо, биткойн, макар по замисъл да е децентрализиран финансов актив, е все по-силно зависим от действията на регулаторите. Второ, те и пазарните феномени довеждат до ценови движения, с които биткойн, а паралелно с него и останалите криптовалути, се представят по-слабо от останалите рискови активи.

Така регулаторите са още един източник на несигурност пред цената, освен лидерите на мнение. Последните регулярно напомпват стойността зад биткойн, за да продават при пиковете. Действия като това се наблюдават системно. Прекрасен пример беше разпродажбата при рекордната стойност на биткойн тази година, в резултат на което започна и настоящият мечи пазар.

Поредно изкуствено напомпване?

Това състояние на пазара може да се обърне, но едва ли в полза на малките инвеститори. Към началото на юли броят на китовете нарасна с над 80 хил. и достигна най-високата си стойност за последните над два месеца по данни на Glassnode. Китовете са сметки, които притежават между хиляда и 10 хил. биткойна. Ако си спомним динамиките от началото на годината, именно те разпродаваха масирано при високата цена на биткойн.

Вижте повече по темата: Биткойн срещу златото 2: Двигателите зад цената

Тяхното връщане на пазарите може да означава, че криптовалутата отново ще премине през pump-and-dump схема. При нея цената на един актив се напомпва, за да достигне висока стойност, след което инвеститорите разпродават. Китовете играят голяма роля и в двете посоки, тъй като притежават (респективно купуват и продават) голям обем биткойн, с което могат да оказват значително въздействие върху цената.

Такива схеми лесно могат да се наблюдават при актив с относително малка пазарна капитализация като биткойн (макар че той има най-голямата пазарна капитализация измежду криптовалутите).

Таблица 2: Активи с най-голяма пазарна капитализация към 20.VII.2021 г.

Актив Пазарна капитализация Цена (в долара)
Злато 11,454 трлн. долара 1803
Apple 2,426 трлн. долара 145,4
Microsoft 2,119 трлн. долара 281,4
Saudi Aramco 1,861 трлн. долара 9,31
Amazon 1,808 трлн. долара 3585
Alphabet 1,742 трлн. долара 2652
Сребро 1,379 трлн. долара 25,24
Facebook 981,72 млрд. долара 346,23
Tencent 677,84 млрд. долара 69,89
Berkshire Hathaway 638,14 млрд. долара 420 055
Tesla 631,26 млрд. долара 655,29
TSMC 611,27 млрд. долара 117,87
Биткойн 603,07 млрд. долара 32 140
Alibaba 572,55 млрд. долара 211,08
Visa 536,14 млрд. долара 243,66

Източник: Собствени изчисления

Невъзможно е подобно нещо да се наблюдава при златото. Тъй като пазарната капитализация на жълтия метал е огромна, нито една институция не може сама да повлияе върху цената му. Даже намеренията на централните банкери не се отразяват толкова солидно върху златото, колкото върху рисковите активи като биткойн. Затова когато говорим за динамиките при благородния метал, анализираме различни аспекти на пазара: централните банки, индивидуалното потребление, златните борсово търгувани фондове и други.

Може ли биткойн да е средство за съхраняване на стойността?

Фактът, че биткойн се срина толкова зрелищно, показва, че волатилността му расте. Криптовалутата, която по принцип е подвластна на туитове на отделни личности, е все по-зависима и от решенията на регулаторите глобално. Те в такава степен внасят несигурност и водят до разпродажби на биткойн, че връзката между него и други рискови активи се разруши. Въпреки покачването на борсите например, биткойн продължи да спада (до сряда тази седмица).

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 160,00 лв. 145 145,00 160 160,00
Купуваме 145,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Пробивайки под очакваната си подкрепа, биткойн привлече отново големите инвеститори. Съдейки по предишната история на криптовалутата, това може да е поредната схема на напомпване и срив на цената. Подобно представяне е всичко друго, но не и сигурна стойност. Транзакциите с биткойн продължават да се понижават. Както посочихме и в предишната статия по темата, това обуславя представянето му като спекулативен актив, а не като валута, била тя и крипто.

Същевременно биткойн продължава да не отразява нито лихвите по щатските облигации, нито инфлацията, нито очакваната инфлация. Това са фактори, които оказват въздействие върху цената на златото, защото са пряко свързани с покупателната способност и богатството.

Сравненията със златото не са случайни. Златото се представя много добре по време на кризи. Факторите, обуславящи представянето на биткойн, показват, че засега той е далеч от подобен статус.

Интересувате се от запазване на покупателната си способност? Запишете се за консултация с наш дилър.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още