Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

1 унция Кругерранд Южна Африка

В наличност
Ако търсите добре позната инвестиционна златна монета, която ще устои на времето, която е с несравнима ликвидност ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
4484,00 лв.
4368,00 лв. 2.59%
до офис на Еконт - БЕЗПЛАТНО
до адрес - БЕЗПЛАТНО
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
С възможност за безплатна доставка!
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Ако търсите добре позната инвестиционна златна монета, която ще устои на времето, която е с несравнима ликвидност и е достъпна на ниска премия над спот цената на златото, тогава Южноафриканският Кругерранд би могъл да е инвестицията, която търсите. Представен от Южноафриканският монетен двор през 1967 година, Кругеррандът придобива славата си като първата монета, която е със златно съдържание от една унция. Към днешна дата, инвеститори са закупили над 48 милиона унции чисто злато, които се съдържат в над 60 милиона монети, установявайки Кругерранда като най-популярната и активно търгувана монета на XXI век. Чрез придобиване на собственост над една такава монета, Вие печелите абсолютна гаранция за това, че тя ще бъде призната от дилъри на инвестиционно злато по цял свят, финансови институции, както и инвеститори.

Защо да купите?

 • Златните монети кругерранд са ликвидни. Това произтича от факта, че те са признати и търгуеми в световен мащаб от търговци на монети, инвеститори и банки. Винаги има пазар за златните монети кругерранд.
 • Кругерранд следва цената на златото. Стойността на тези монети се определя основно от тяхното съдържание на чисто злато, което е обвързано с преобладаващата цена на златото.
 • Кругеррандите са пари. Златните монети кругерранд са законно платежно средство в Южна Африка и се приемат и обменят като такива по целия свят.
 • Златните монети кругерранд са трайни. Те са изсечени от златна сплав с проба 91,67% (22 карата). Останалата част от сплавта съдържа мед, който укрепва повърхността и подобрява издръжливостта на монетата, като я прави подходяща за боравене.
 • Златните кругерранди са еквивалент на спестявания. Златните кругерранди са идеален избор за всеки, който търси възможност за дългосрочни спестявания и който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети, които са законно платежно средство.
 • Златните кругерранди са отличен начин да разнообразите портфейла си. Ниската корелация на златото с други финансови активи дава възможност на златните монети да служат като хеджиращ инструмент срещу пазарния риск.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  4484,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  4368,00 лв.
 • Вашият риск сега
  116,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 127.39% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4333,32 BGN/oz.

История

На двете страни на кругерранда не е посочена номинална стойност. Причината за това необичайно решение е намерението стойността на кругерранда да зависи от златното му съдържание, посочено на гърба на монетата, обвързано с преобладаващата пазарна цена на златото.

Златната монета кругерранд, продукт на южноафриканската златодобивна индустрия 

Южна Африка е най-голямата златодобиваща нация през средата на 20-ти век, допринасяща с почти 50% от годишния световен добив. За да улесни продажбата на този богат запас от злато, южноафриканската златодобивна индустрия пуска в циркулация златна монета, която съдържа само злато от южноафриканските мини. Идеята е подкрепена от Централната банка на Южна Африка, която оторизира създаването на златната монета кругерранд - законно платежно средство. Златната монета кругерранд е изсечена за първи път в началото на 1970-те години от Южноафриканския монетен двор и се доказва като най-успешната златна монета, издадена някога от Република Южна Африка.

 

Златните монети кругерранд носят портрета на президента Крюгер 

Гърбът на златната монета кругерранд изобразява Стефанус Йоханес Паулус Крюгер, бивш президент на Република Трансваал. Крюгер добива международна слава като ръководител на бурската съпротива срещу британските сили в края на 19-ти век. Бурите, предимно холандски-говорящи заселници от Европа, които живеят в Южна Африка, уморени от управлението на Британската империя, решават да създадат своя собствена независима държава под името Трансваал. Паул Крюгер, който също е потомък на бурите, става водеща фигура в борбата им за автономност в рамките на контролираната от британците Южна Африка. 

Крюгер е с просто потекло, роден във ферма през 1825 г. в Южна Африка и без формално образование, въпреки че уменията му да ловува и язди ще се окажат от полза по време на военната му служба в армията на Трансваал. Той напредва бързо в армейските редици и от началото на 40-те години вече е повишен в командващ на силите на Трансваал. Освен военните умения, Крюгер притежава добър дипломатически нюх. През 1877 г., когато се сблъскват за първи път с Великобритания, Крюгер осигурява победата на бурите по дипломатически път. Това повишава популярността му и в резултат три години по-късно той е избран за президент на Трансваалската република.    

 

Южноафриканският кругерранд съдържа злато от най-богатия златен залеж на Земята  

За съжаление, мирът между бурите и британците не продължава дълго, тъй като са открити големи златни залежи на територията на Трансваалската република в район, наречен Витватерсранд. Дори и до днес, районът Витватерсранд е дом на някои от най-богатите златни залежи на Земята. Смята се, че почти 45% от световното злато са дошли от този богат регион в Южна Африка. Британците, решени да си осигурят контрола над тези огромни богатства, изпращат многобройна войска, по някои оценки над 400 хиляди души, да се бият срещу бурите. Бурите, числено превъзхождани от британските сили, губят войната, а Трансваал отново е погълнат от Британската империя през 1902 г. Президентът Крюгер, който успява да избяга в Европа, никога повече не се завръща в Африка и умира в изгнание в Швейцария на 14 юли 1904 г.

Южна Африка е най-голямата златодобивна нация през средата на 20-ти век, допринасяща с почти 50% от годишния световен добив. За да улесни продажбата на този богат запас от злато, южноафриканската златодобивна индустрия пуска в циркулация златна монета, която съдържа само злато от южноафриканските мини. Идеята е подкрепена от Централната банка на Южна Африка, която оторизира създаването на златната монета Крюгерранд - законно платежно средство. Златната монета Кругерранд е изсечена за първи път в началото на 70-те години от Южноафриканския монетен двор и се доказва като най-успешната златна монета, издадена някога от Република Южна Африка.  

Тегло на продукта (g)
33.95576
Инвестиционно злато тегло в грамове
31.10347
Проба
916.7
Инвестиционно злато тегло в тройунции
1
Диаметър (mm)
32.7
Дебелина (mm)
-
Номинал
1 унция злато
Производител
The South African Mint, Южна Африка

Лицева страна

Лицевата страна на монетата показва: Пол Крюгер, бивш президент на Република Южна Африка, текст “SUD-AFRIKA”, текст “SOUTH AFRICA”.

Гръб

Обратната страна на монетата изобразява: газела, текст “KRUGERRAND”, текст “FYNGOUD” (Чисто злато), тегло на монетата, година на отсичане.

Опаковка

Всяка монета е индивидуално опакована в твърда пластмасова капсула.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.