Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

20 лири Умберто I Италия

В наличност
Ако искате да притежавате частица от Италия от 19ти век, период, белязан от забележителни културни промени и ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
832,00 лв.
808,00 лв. 2.88%
до офис на Еконт - 3,50 лв.
до адрес - 5,25 лв.
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
Безплатна доставка с Еконт при поръчки със злато над 1000 лв.
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Ако искате да притежавате частица от Италия от 19ти век, период, белязан от забележителни културни промени и интересни смени във властта, то Tavex има удоволствието да ви представи наистина интригуващ образец - златната монета от 20 лири “Умберто I”. Тази монета олицетворява историята на династията на Савой, едно от най-старите кралски семейства в света, и техния стремеж да завладеят и обединят под едно управление разпокъсания италиански полуостров. Тези монети, освен че разказват завладяващата история на трансформирането на Италия в обединено кралство, също така отбелязват и първото консолидиране на монетната система в страната след повече от 300 години. Видно е, че златните 20 лири “Умберто I” са много подходящи за всякакви колекции, и въпреки че са сравнително рядки, те са на благоприятни цени, което ги прави идеални за инвеститори, желаещи да притежават ценни исторически златни монети.

Защо да купите?

 • Златните монети 20 лири Умберто I са подходящи за колекции. Относително малкият им тираж и фактът, че са късче от богатата и интересна история на Италия, правят златните монети 20 лири популярни сред колекционерите и нумизматите.
 • Златните монети 20 лири Умберто I са пари. Те са освободени от данък добавена стойност и се приемат в цяла Европа, както от търговци на кюлчета, така и от инвеститори.
 • Златните монети 20 лири Умберто I са част от първия европейски монетен съюз. Златните монети 20 лири са италианският монетен символ на стабилност, еднородност и доверие и неделима част от Латинския валутен съюз - първият европейски паричен съюз.
 • Златните монети 20 лири Умберто I са отличен начин да разнообразите портфейла си. Ниската корелация на златото с други финансови активи дава възможност на златните италиански 20 лири да служат като хеджиращ инструмент срещу пазарния риск.
 • Златните монети 20 лити Умберто I са еквивалент на спестявания. Златните италиански монети 20 лири са идеален избор за всеки, който търси възможност за дългосрочни спестявания и който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  832,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  808,00 лв.
 • Вашият риск сега
  24,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 122.39% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,98 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4208,34 BGN/oz.

История

Савойската династия и италианската златна монета 20 лири

Създаването на италианската златна монета 20 лири може да се отнесе към едно от най-старите кралски семейства в света, а именно Савойската династия. Историята на Савойската династия започва преди почти хилядолетие в малка алпийска територия между Швейцария, Франция и Италия. От особен интерес е, че през следващите векове династията не разширява териториите си по традиционния начин - завладявайки с груба сила, а по-скоро чрез изгодни бракове и създаване на съюзи. Въпреки че династията губи свои територии няколко пъти от по-големи регионални играчи, като например Наполеон Бонапарт, тя винаги успява да си върне земите и дори да ги увеличи.

В началото на 19-ти век Италия е част от Френската империя, но след поражението на Наполеон в решителната битка при Ватерло империята пада, а френското управление над Италия е отхвърлено. Италия е разделена на региони и много от тях стават сателитни държави на Австрия като награда за австрийското участие в Наполеоновите войни. Савойската династия е печеливша от разпадането на Италия, тъй като получава автономна власт над остров Сардиния и северозападната част на Италия, граничеща с Франция. Новият регион е наречен Кралство Сардиния и става един от трите най-големи региона в Италия.

Разединената Италия няма централно правителство или силна армия, което позволява на Австрия по-лесно да управлява големи части от италианските територии. Не е изненадващо, че в средата на 19-ти век се заражда силно революционно движение на националистите, които желаят да обединят Италия. След няколко бунта срещу австрийската власт в големите северноиталиански градове, в желанието си да разшири териториите си Кралство Сардиния обявява Първата война за италианска независимост срещу австрийците. За съжаление на революционерите, краят настъпва бързо след няколко решителни поражения от австрийските сили. 

Победено, но не и съкрушено, Кралство Сардиния начело с Виктор Емануил II (баща на Умберто) прави втори опит десетилетие по-късно, като обявява Втората война за италианска независимост срещу австрийците през 1859 г. Тази кампания се оказа по-успешна, отчасти благодарение на военната подкрепа, предоставена от Наполеон III от Франция и по-силното и по-организирано националистическо движение, ръководено от легендарния италиански революционер Джузепе Гарибалди. След две кръвопролитни години, Виктор Емануил II успява да отвоюва всички части на Италия, с изключение на Рим и венецианския регион на североизток. Впоследствие, през 1861 г. е провъзгласено Кралство Италия с пълновластен крал Виктор Емануил II. Като възпоменание на почти петте десетилетия стремеж към обединение на Италия е въведена златната лира с образа на победителя, крал Виктор Емануил II и Савойския династичен герб. Мнозина смятат крал Виктор Емануил за Баща на Отечеството заради ролята, която той играе в италианското обединение. Въпреки че не е единственият човек, отговорен за обединението на Италия, той със сигурност се доказва като изключителен дипломат и военен стратег. Крал Виктор Емануил II управлява Италия до смъртта си през 1878 г., когато тронът е наследен от сина му Умберто I.

Златните лири обединяват монетите на Италия

Савойската династия обединява не само Италия, но и монетосеченето на страната. Преди обединението, всеки по-голям регион сече свои собствени циркулиращи монети. Например Папските държави, части от Италия управлявани от папата, използват скудос, Кралство Неапол търгува с пиастри, Ломбардия-Венеция сече флорини, а Кралство Сардиния - лири. Новите златни лири са продължение на валутата, използвана от Кралство Сардиния. Причината за избора на сардинската лира е фактът, че тя вече е уеднаквена през 1816 г. с френския златен франк по отношение на чистота и тегло. Това позволява на лирата да циркулира във Франция при паритет с франка, както франкът в Кралство Сардиния, което улеснява търговията и обмена на стоки. Освен това, по времето на уеднаквяването на монетосеченето в Италия, френският златен франк е основна регионална валута и така решението лирата да бъде базирана на френския франк има още по-голям смисъл. Стандартизирането на златната лира насърчава вътрешната търговия на Италия и допринася за превръщането на Италия в една от основателките на първия голям паричен съюз на Европа - Латинския валутен съюз.

Италианската златна монета 20 лири е част от европейския златен стандарт

През 1865 г. Италия, Франция, Белгия и Швейцария основават първия голям валутен съюз на Европа под името Латински валутен съюз. Този съюз е опит за обединение на парите на тези държави в единна валута. Основателките на съюза се споразумяват за еднакви чистота и тегло на монетите си, които трябва да се равняват на френския сребърен и златен франк, както Кралство Сардиния прави 50 години по-рано, и договарят взаимозаменяемост на златните и сребърните монети при паритет, дори при различен дизайн, изображение или име. Съотношението на двата благородни метала е стандартизирано, като 4,5 грама сребро е равно на .290322 грама злато, т.е. съотношение 15,5 към 1. Тази стандартизация улеснява и опростява търговията между страните-членки и е притегателна за други европейски държави, които се присъединят към съюза. Въпреки че съюзът има много недостатъци, като например това, че отделните правителства емитират хартиени банкноти над определеното фиксирано съотношение между хартиените банкноти и циркулиращите монети от благородни метали, всички те са следствие от лоша човешка преценка, а не от провал на стандартизираното сечене на монети само по себе си. Независимо от това, съюзът се разширява до Първата световна война, а официалният му край е десетилетие по-късно, през 1927 г.

Италианската златна монета 20 лири и крал Умберто I

Както всички кралски особи от рода Савой, принц Умберто I получава възможно най-доброто образование. Въпреки че е добре образован, от него се очаква да има военна кариера, особено като се има предвид, че революционната война за обединение на Италия по това време е все още в ход. Той започва своята кариера като капитан в армията на Сардиния, където участва в няколко решителни битки срещу австрийските сили по време на втората и третата италианска война за независимост. Героичната му храброст му печели няколко отличия и уважението на поданиците.

След смъртта на крал Виктор Емануил II през 1878 г., принц Умберто I става вторият крал на обединена Италия. Някои биха казали, че управлението му е противоречиво. От една страна го наричат „добрия крал“, защото неведнъж през управлението си проявява загриженост и съпричастност към обикновения човек. Например, когато Венеция е връхлетяна от масивни наводнения, самият той отива в засегнатите райони, за да организира работата по оказване на помощ. По същия начин, когато катастрофално земетресение унищожава италианския град Казамичола през 1883 г., крал Умберто отново се ангажира, предлагайки както финансова, така и лична помощ. Той предлага подобна помощ и една година по-късно, когато избухна епидемия от холера в южните части на Италия. От друга страна, крал Умберто I е силно нехаресван от левите обществени кръгове. Неодобрението от тази група може отчасти да се обясни с колониалните му намерения в Африка, които до известна степен се провалят и защото управлението му се свързва с възхода на консервативни елементи в италианското правителство.

Управлението на крал Умберто I приключва през 1900 г., когато италиански анархист го убива като възмездие за действията му при въстанието в Милано. В опит да възстанови реда по време на въстанието, италиански генерал заповядва на хората си да стрелят по бунтовниците. След въстанието крал Умберто награждава генерала за успешното възстановяване на реда по улиците на Милано. Заради благоприятното отношение на Умберто към генерала, анархистът решава да убие краля.

Въпреки че Умберто управлява по-дълго от баща си, крал Виктор Емануил, тиражите на златни монети 20 лири с неговия портрет са значително по-малки. Крал Умберто I управлява до 1900 г., но последните златни 20 лири с неговия портрет са сечени три години по-рано през 1897 г. 

Тегло на продукта (g)
6.4516
Инвестиционно злато тегло в грамове
5.80644
Проба
900
Инвестиционно злато тегло в тройунции
0.18668
Диаметър (mm)
21
Дебелина (mm)
-
Номинал
20 лири
Производител
Италия

Лицева страна

 

Лицевата страна на монетата показва: крал Умберто I, текст “UMBERTO I RE D’ITALIA” (Умберто I, крал на Италия), година на изсичане, подпис на главния гравьор “SPREANZA”.

Гръб

Обратната страна на монетата изобразява: герб на династия Савой, номинална стойност, знак на монетния двор.

Опаковка

Всяка монета е индивидуално опакована в твърда пластмасова капсула.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.