Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 01.09.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4272,76 BGN/oz
  
+ 13,97 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,68 BGN/oz
  
- 0,46 BGN

По-рано тази година стана ясно, че инфлацията в Германия расте най-бързо от началото на XXI в. Докато официалната статистика регистрира покачване от 2% през второто тримесечие, институтът Flossbach von Storch отчита ръст от 11,7% на годишна основа.

Поглеждайки на месечна основа, през август ръстът на официалния индекс на потребителските цени е от почти 4% – най-високата стойност от началото на 90-те години. Това е двойно по-висок ръст даже от целта на Европейската централна банка.

Вижте повече по темата: Новата целева инфлация на ЕЦБ и ускореният крах на покупателната ни способност

Очакванията за представянето на най-голямата европейска икономика се сриват. Индексът на очакванията за стопанството на ZEW регистрира най-ниската си точка от ноември 2020 г. Разликата между тогава и сега е, че в края на миналата година страната се готвеше да влезе в ново затваряне.

Германците традиционно се страхуват от високата инфлация. Веднъж изпиталия по време на ваймарската република, те не искат да повторят усещането. Затова се обръщат към познатия спасител – златото и по-точно инвестиционното злато (т.е. златните кюлчета и златните монети).

Бумът на покупките на инвестиционно злато

Данните на World Gold Council показват, че търсенето на злато в Германия е надхвърлило 90 тона за първото полугодие. Това означава, че през изминалите два месеца от края на полугодието то е преминало границата от 100 тона. За сравнение – през цялата 2020 г. покупките на домакинствата достигнаха 160 тона, след като нараснаха със 73% спрямо предишната година.

Инфографика: Индекс на икономическите очаквания, търсене на инвестиционно злато и запаси от злато в Германия


Източник: ZEW, World Gold Council, ReiseBank AG

С последните динамики количеството инвестиционно злато, притежавано от частните индивиди в Германия, достигна почти 5250 тона, сочат данните на ReiseBank AG. Още почти 4 хил. тона са под формата на бижута. Oбщо жителите на федералната република притежават над 9100 тона злато или почти три пъти повече от Bundesbank. Това е ръст от 25% само за десетилетие.

Вижте повече по темата: Търсенето на инвестиционно злато през първото полугодие е най-високо от 2013 г. насам

Борсово търгуваните фондове в Германия също не изостават в покупките на злато. През второто тримесечие те са закупили 27,3 тона. Така те формират над половината от нетния растеж в Европа за периода.

По всичко личи, че търсенето на злато ще остане високо. Очакванията на потребителите са, че икономиката ще се свива тепърва, става ясно от изследователския център ZEW.

Тенденциите в търсенето на злато в Германия

Да видим какво показват нагласите на потребителите по отношение на инвестиционното злато.

  • Продажба на бижута

Макар потреблението на бижута да се увеличава в абсолютна стойност, много германци са продавали бижута, за да се сдобият със златни монети и златни кюлчета. Тази динамика се наблюдава за пръв път откакто се правят наблюдения от банката.

Вижте повече по темата: Германците тихомълком се превръщат в най-големите купувачи на злато в света

  • Германците искат все повече злато

Данните на изследването показват, че германците купуват все по-големи количества от жълтия метал. Над 25% от потребителите в Германия са придобили инвестиционно злато за над 4 хил. евро. Повече от половината от потребителите са залагали на придобиването на златни кюлчета.

Лице на 20 грама златно кюлче Valcambi В наличност

20 грама златно кюлче Valcambi

Продаваме 2910,00 лв. 2858 2858,00 2910 2910,00
Купуваме 2858,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката
  • И не желаят да се разделят с него

Нагласите на купувачите на злато показват, че огромно мнозинство планират да продължат да купуват злато – почти 80% от участващите в проучването. Още по-голям дял нямат намерение да продават притежанията си, даже въпреки скорошния спад на цената на златото, от който металът се възстанови бързо.

Вижте повече по темата: Защо наблюдавахме спад в цената на златото

  • Златото се разглежда като по-добра инвестиция от апартаментите и критповалутите

В хода на пандемията златото се превърна в по-привлекателна инвестиция от недвижимите имоти за германците. Докато 46,4% от запитаните твърдят, че предпочитат да инвестират в злато, тези, които предпочитат апартаменти, са спаднали до 40,8%. Под една трета от проучените от Изследователския център за финансови услуги към университета Steinbeis в Берлин виждат криптовалутите като подходяща инвестиция.

  • Най-младите също предпочитат златото

За пръв път проучването на центъра включва и представители на поколението Z (родените между 1995 и 2010 г.). Данните показват, че те проявяват по-висок интерес към златото от останалите възрастови категории и планират да инвестират все повече в метала. Очаквано, те реално са влагали по-малко в него, тъй като имат по-нисък разполагаем доход, като предпочитаната форма на покупка е от физически обект, вместо онлайн.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Увеличаване на търсенето на злато като защита от инфлацията се наблюдава и в много други части на Европа. Най-красноречивият пример за това е Турция, където търсенето на злато се изстреля през последните години.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още