Германската централна банка очаква най-високата инфлация от 30 години насам: Инфографики

Споделете тази статия

След като Германия постигна най-високата си инфлация за последния четвърт век, цените във федералната република се очаква да продължат да растат. Според последния месечен отчет на Bundesbank (централната банка на страната), до края на годината индексът на потребителските цени може да се повиши до 5%. Така институцията повтаря прогнозата си от юли тази година. Тогава тя за пръв изтъкна, че инфлацията може да достигне подобни месечни стойности.

Вижте повече по темата: Инфлацията в Германия расте най-бързо от началото на XXI в. (инфографики)

През август индексът на потребителските цени достигна ръст от 3,9% на годишна основа. Това е най-бързото обезценяване на валутата, използвана в страната, от ноември 1993 г. Тогава той се покачи с 4,1% спрямо ноември 1992 г. Разликата е, че тогава Източна и Западна Германия точно се бяха обединили, докато днес далеч не наблюдаваме толкова преломни моменти за страната.

Ако прогнозата на Bundesbank за инфлация от 5% се сбъдне, това ще е най-бързото месечно покачване на индекса от март 1992 г. досега.

Инфографика: Печатане на пари/инфлация в Германия


Както сме споменавали в поредицата „Подриването на парите“, реалното обезценяване на еврото, което използват германците, вероятно е даже по-скоростно.

Прозираната инфлация от Bundesbank

Bundesbank посочва, че сред причините за увеличаването на инфлацията беше понижаването на данъка върху добавената стойност през 2020 г. Теорията е, че възстановяването на налога на предишните му размери е довело и до покачване на крайните потребителски цени. Същевременно от банката са на мнение, че забавянията на доставките глобално също са подпомогнали покачването на цените.

Затова те посочват, че:

От настояща гледна точка инфлация от между 4 и 5% е възможна временно от септември до края на годината.

Защо инфлацията в Германия не може да е временна

Любопитен е фактът, че централната банка вижда растящата инфлация като временен феномен. Тя очаква индексът на потребителските цени да падне до „само“ 2% към средата на 2022 г.

Реториката за „временната инфлация“ беше издигана и от Федералния резерв, и от Европейската централна банка. Но и двете институции я загърбиха, след месеци на значително по-високи от очакваното стойности.

Вероятно подобен феномен ще се наблюдава и в Германия. Индексът на цените на производителите в страната достигна 115,6 пункта (2015 г. = 100 пункта). Това е най-високата му стойност в историята. Ясно е, че тези нарастващи цени на производствените стоки ще бъдат прехвърлени върху крайните потребители. В противен случай компаниите ще трябва да съкратят собствените си маржове на печалба.

След спада си през 2020 г., от началото на годината горивата се върнаха към растеж. Бенчмарковият петрол сорт брент вече се търгува при най-високата си стойност от септември 2018 г. досега – 80,38 долара за барел. От Goldman Sachs прогнозират петролът да достигне 90 долара за барел. Причините включват свиването на предлагането и възстановяването на икономиките.

Данните на германския статистически институт Destatis показват, че само от началото на годината индексът на енергийните цени, включващ горивата и енергията за домакинствата, нарасна с впечатляващите 54,6%.

Електричеството на борсата в категорията „ден напред“ поскъпна от 50,87 евро/MWh на 1 януари 2021 г. до 139,57 евро/MWh на 28 септември. Едва ли тези динамики ще се обърнат, а докато енергийните продукти поскъпват, това ще се отразява и на всички други цени по веригата.

Вижте повече по темата: Паричното предлагане в България и Румъния расте с най-бързо от началото на кризата

Слонът в стаята обаче не са енергийните продукти и цените на производител. Най-важният двигател на цените е печатането на пари (т.е. инфлацията) от Европейската централна банка. То доведе до изстрелване на агрегата M2 с почти 13% спрямо януари 2020 г. и на агрегата М1 (парите в обращение) с почти 22% за същия период. Сривът на покупателната способност на германците и европейците изобщо няма да спре, докато централните банки не престанат да печатат пари.

Възстановяване без производство?

По отношение на икономиката, централната банка е на мнение, че потреблението се възстановява, въпреки растежа на цените. Производството обаче остава силно потиснато. То регистрира лек ръст през юли, което беше едва вторият месец на нарастване през годината. Ръстът му обаче едва ли ще продължи, защото през юли търсенето в страната е традиционно високо.

Златото: спасителят срещу инфлация

Жителите на Германия традиционно се страхуват от високата инфлация. В случая собствената им централна банка им казва, че парите в джоба им ще продължат да се обезценяват, при това много бързо.

Вижте повече по темата: Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

Затова от началото на годината жителите на страната изстреляха търсенето на злато. Към края на второто тримесечие то надхвърли 90 тона. Това означава, че към настоящия момент то със сигурност е много над 100 тона. За сравнение, за цялата 2020 г. домакинствата в Германия закупиха инвестиционно злато (т.е. златни кюлчета и златни монети) с общо тегло 157 тона.

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Смятате, че може да пишете за блога на
Tavex?

Станете автор
0 ПРОДУКТ