Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Инвеститорите се обърнаха към златото заради „новия Lehman Brothers”: Evergrande

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 21.09.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4239,70 BGN/oz
  
- 42,21 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,78 BGN/oz
  
- 0,37 BGN

Пазарите се насочиха към жълтия метал като спасителен актив по време на търговията вчера. В резултат на това, станахме свидетели на покачваща се цена на златото. Спот цената нарасна с 0,5% до 1762,66 долара за тройунция, а фючърсите на борсата COMEX в Ню Йорк приключиха търговията с ръст от 0,8% до 1765,4.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото

Растежът на цената на златото беше ограничен от относителното поскъпване на долара в ранната част на търговията. Към началото на деня доларовият индекс нарасна от 93,33 до 93,45 пункта, след което започна да се понижава. Така в крайна сметка той изпадна в червена територия в понеделник след приключването на търговията.

Доларът не е единственият на червено. Водещите борсови индекси също затвориха със спад. Най-тежък удар понесе технологичният Nasdaq, който изгуби 2,1% спрямо стойността си в края на търговията в петък. Индустриалният Dow Jones се сви с 1,39%, a S&P 500 се понижи с 1,95%.

В очакване на решението на Федералния резерв

Първата причина за колебливото представяне на борсите е срещата на Федералния комитет за откритите пазари (FOMC). Започваща днес, в рамките на следващите два дни ръководството на Федералния резерв ще представи прогнозите си за развитието на икономиката.

По-важното обаче е, че пазарите се подготвят централната банка да оповести хоризонта, в който ще започне понижаване на програмата си за количествени улеснения. Това е особено важно за фондовите борси, тъй като те зависят единствено от печатането на пари и изкуствено ниските лихви, за да продължат растежа си.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг: Наркотиците, които убиват съвременната икономика

Това се вижда особено ясно от началото на годината. Индексите са колебливи преди всяко заседание на Федералния резерв, защото ако рекордното инфлиране на щатския долар се забави, това заплашва да понижи и лесните пари на Wall Street. От своя страна, централната банка прекрасно разбира това и знае, че крах на борсите ще подрине представата за икономически растеж, който тя се опитва да създаде. Точно поради тази причина тя първо промени инфлационната си цел (същото се случи и в Европа), а след това и целевата си заетост.

Вижте повече по темата: Икономисти очакват свиване на програмата за количествени улеснения, но може ли Фед да го направи?

Предвид ситуацията, в която сама влезе, централната банка едва ли ще оповести понижаване на печатането – не и в ситуация, в която борсите очакват лесни пари, а управляващите искат да увеличават все повече разходите и бюджетните дефицити. Моите очаквания са, че резултатът от заседанието на FOMC ще е мъгляво обещание за понижаване на количествените улеснения в бъдеще, защото икономиката се подобрява. Смятам, че централните банкери в момента могат да използват случващото се с Evergrande като оправдание за поддържане на притока на новонапечатани пари в икономиката.

Възход и падение на Evergrande

По-значимият феномен, движещ пазарите надолу, е фалитът на най-големият по активи строителен предприемач в Китай и най-голям глобално по равнище на дълг – Evergrande. Тя е и „системно важна компания“ за местната икономика и, както може да се окаже, за света.

Инфографика: Evergrande в числа

Израстването на черната касичка Evergrande

Възходът на Evergrande, както в случая на всяка пирамида, се дължи на гигантско кредитиране. Счетоводните ѝ документи показват, че нетните ѝ капиталови потоци са негативни, даже и когато тя се представя добре. Единственото, което прикрива отрицателната им стойност, са новите банкови кредити. Важното в случая е, че Evergrande на практика никога не е имала достатъчно пари, с които да покрие текущите си задължения, ако от картината се извадят новите заеми.

Същевременно компанията е постигала растеж единствено благодарение на растящото кредитиране. Чрез него са купувани терени, а жилищата са разпродавани на зелено, още преди да са построени. Така даже и в най-силните години на компанията лихвите ѝ са двукратно по-високи от печалбата.

Компанията обаче не просто е взимала нови кредити, с които да покрива старите си задължения и да финансира масираната си експанзия. Тя е действала и като черна касичка за пари със собствените си служители. Част от портфолиото ѝ включва финансови услуги. Те са оказват важни, когато, за да получи банкови заеми, Evergrande се нуждае от собствено финансиране.

Проучване на Nikkei Asia разкрива, че през 2017 г. Evergrande прави краудфъндинг кампания сред служителите си, за да набере гаранция за банков кредит. Инструментът, който им предлага, се нарича, chaosoubao („съкровище с висока доходност“, в свободен превод). Неговата годишна доходност са бомбастичните 25% в свят с нулеви лихви. Падежът им е през 2019 г., но тогава компанията моли служители за отсрочка от една година.

Вижте повече по темата: Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Evergrande обаче предлага финансови инструменти на публиката, на партньорите си и даже на клиентите, които купуват апартаментите ѝ. Средната им доходност е около 7%, а някои инструменти обещаваха и 10%. Тълпите от хора, които обсаждат офиса ѝ от месеци наред, настояващи да получат дължимите им суми, показва какво се е случило и с тези инструменти. Именно тези инвеститори започнаха да получават оферти да бъдат компенсирани чрез недвижимо имущество.

Крахът на Evergrande

Както се вижда, Evergrande е кух балон далеч преди 2021 г. Началото на краха ѝ започва през ноември миналата година. Тогава китайските регулатор затегна правилата за емитиране на нов дълг от местните компании и забрани самофинансирането. За компания, страдаща от хроничен недостиг на средства, с които да покрива задълженията си, това беше смъртна присъда.

Както стана ясно, тя беше спряла изплащането на част от дължимите суми още преди приемането на регулацията. След нея обаче последваха и други спирания, включително и на малко над половината проекти за недвижими имоти.

Не помогна фактът, че в средата на юли тази година един от най-големите кредитори на Evergrande – Guangfa Bank, запорира нейни депозити на стойност 20,4 млрд. долара. Непосредствено след това други две банки – Hang Seng Bank и Bank of East Asia запорираха ипотеки, направени към имоти на компанията.

За да набере средства, тя започна да разпродава на безценица жилища, а в последствие и да ги използва като обезпечение по дължимите сумите по емитираните от нея финансови инструменти. Ходът, както стана ясно, се оказа недостатъчен. Evergrande изпадна в технически фалит тази седмица, след като в края на миналата регулаторните органи в Китай оповестиха, че през настоящата компанията няма да плаща нито лихва, нито главница.

Защо Evergrande застрашава света

Резултатът беше най-масираното разпродаване на борсите от половин година. Освен продажбите на самата Evergrande, чийто акции се сринаха до най-ниската си стойност в историята, инвеститорите бягаха панически и от другите компании в отрасъла. Вчера индексът на строителите Hang Seng се срина с почти 7% в рамките на търговския ден.

Причината за свиването на пазарите в Европа (където DAX вече се върна към растеж) и САЩ не е свързаността на Evergrande с чуждестранния капитал. Тя е фактът, че Evergrande показа за пореден път рисковете от свръхзадлъжнелите пазари. А днес компаниите са залети с повече дълг от когато и да е било в историята, особено в развитите икономики. Зомбификацията на развития свят е невиждана. А тя води и до кризи.

Графика: Дълг и заем на нефинансовия сектор на САЩ спрямо БВП

Графика показваща процентното отношение на корпоративния дълг към БВП в САЩ от 1951г до 2020г

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Балоните са по-големи от всякога

Това не е новост. Както предупредихме още преди коронакризата, светът отново е изправен пред балони в сферата на недвижимите имоти. Политиката на нулеви или отрицателни лихви и изстрелване на паричното предлагане от централните банки само допълнително влоши състоянието на глобалната икономика.

Вижте повече по темата: Балоните в сектора на недвижимите имоти: 8 глобално значими града, изложени на риск

Затова в края на 2018 г. даже първият заместник-директор на Международния валутен фонд Дейвид Липтън предупреди, че светът вероятно се е насочил към криза, за която не е подготвен:

Историята предполага, че икономическото забавяне се задаване на хоризонта. През последните две години МВФ призоваваше правителствата да въведат политики, насочени именно към тази цел – „да поправят покрива, докато грее слънце“, както я наричаме. Но, както много от вас, аз виждам струпването на тъмни облаци и се опасявам, че работата по предотвратяването на кризите е незавършена.

Тогава от МВФ изчисляваха, че в осем страни корпоративен дълг на стойност 19 трилиона долара, половината от които в САЩ, е застрашен от фалит. Днес той е много по-голям. Светът видя до какво доведе фалитът на една структуроопределяща компания преди тринадесет години. Пазарите се опасяват от същия сценарий и днес, защото, ако той се случи, кризата ще е значително по-тежка.

Вижте повече по темата: Как Китай се превърна в глобалния експортен хегемон

Дали Evegrande ще се превърне в “новия Lehman Brothers” предстои да видим, а и, както стана ясно, това зависи от действията и на други институции. При паника на инвеститорите на водещите пазари в САЩ днес, китайската компания има потенциала за това, особено на местния пазар.

Ще бъде ли спасена Evergrande?

Позиция „не“

Това е въпрос с повишена трудност. Китайският регулатор зададе правила, с които беше предварително известно, че Evergrande ще фалира. През юни тази година банките в страната проведоха стрес тестове именно при сценарий на фалит на Evergrande. В края на миналата седмица отново регулаторът позволи на Evergrande да фалира по облигациите си.

Казано иначе, властите в Китай са били напълно наясно с резултатите от регулациите си, включително и върху банковата система. Техните действия са осъзнати и последователни. И те са извършени, въпреки че гарантирано щяха и доведоха до фалита на Evergrande.

Тук има и друг фактор: моралният риск. Ако Китай спаси компанията, всички други ще започнат да действат като нея, защото ще знаят, че ще бъдат спасени. Това се случи с финансовата система след Голямата рецесия. А властите в Пекин със сигурност не искат това – фактът, че те затягат правилата, означава, че искат по-малко, а не повече, проблемни компании.

Не на последно място, Народната банка на Китай е относително по-внимателна в печатането на пари. Да, паричното предлагане М2 нарасна около седем пъти от 2008 г. (спрямо два пъти в еврозоната) досега. Но в страната темпът на инфлация е константно висок и по-рядко отговаря на епизодични събития.

Позиция „да“

Казвайки това, за Китай строителният сектор е от ключово значение. Именно чрез него страната постигна илюзията за растеж след 2008 г., като наливаше пари в призрачни градове. Същевременно 40% от кредитите, отпуснати от банките, са именно към сектора на недвижимите имоти.

Не на последно място, в днешната финансова система 300 млрд. долара са нищо – централната банка може да ги напечата, без да се замисли.

В заключение, моето очакване е властите в Китай да не се намесват и да изчакат реакцията на пазарите. Това означава да оставят Evergrande да фалира. Само в случай на крайна нужда, ако цялата система може да се срине, смятам, че ще предприемат действия за укрепването на компанията.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още