Кои са най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация в света

Споделете тази статия

Десетте най-големи златодобивни компании произвеждат повече злато, отколкото Китай и Русия взети заедно – двата лидера при страните за 2020 г., преди Австралия да  Добивът на частните бизнеси е 854 тона, а на страните – под 700 тона. А със съвкупна пазарна капитализация от 206 млрд. долара, тяхната оценка е по-висока от прогнозирания брутен вътрешен продукт на Гърция за тази година (210 срещу 209 млрд. долара).

Вижте повече по темата: Австралия вещае спад на добива и ръст на търсенето на злато глобално

Тук ще разгледаме кои са най-големите златодобивни компании в света по два показателя: добив на злато и пазарна капитализация. Също ще видим как се представят те в сравнение с последната класация на Tavex от 2017 г.

Най-големите компании по добив на злато

Newmont се превърна в най-голямата компания по добив на злато през 2017 г., след като изпревари Barrick Gold. От тогава досега тя остава на чело на класацията.

Графика 1: Най-големите компании по добив на злато в света (за 2020 г.)

Източник: Отчетите на съотвените компании, World Gold Council, собствени изчисления

За изминалата година няма промяна сред първите две компании в подреждането, след като добивът на злато при тях се понижи с идентична стойност. AngloGold Ashanti обаче отпадна от челната тройка, след като добивът ѝ се сви с почти 10%. При Polyus спадът беше доста по-умерен – от 2,71%. Най-тежко е понижаването на производството при австралийската Newcrest Mining – 12%.

Едва две компании регистрират увеличаване на добива на злато спрямо 2019 г. Това са южноафриканската Gold Fields (4,4%) и единствената руска компания в подреждането – Polymetal International (6,9%). Harmony Gold постига точно същия добив, както и година по-рано.

Най-големите компании по пазарна капитализация

Класацията на най-големите компании по размерa на пазарната им капитализация отразява подреждането по показателя добив на злато, но само до първите две позиции. На трето място е Harmony Gold, която беше последна в предишното подреждане.

Графика 2: Най-големи компании по пазарна капитализация

Източник: Отчетите на съотвените компании, собствени изчисления

От средата на 2019 г. Harmony Gold се представи с впечатляващите 62% по-добре от индекса Van Eck Vectors Gold Miners (известен още с борсовата си абревиатура GDX). Той обединява 51 компании, занимаващи се с добив на злато и сребро, включително Barrick Gold и Newmont. С понижаване на цената на златото, акциите на Harmony се понижиха с 48% от върха си от 24 юли 2020 г. Въпреки това капитализацията на компанията остава висока.

По отношение на ценовите промени, Polyus се представя значително по-добре от Harmony. Нейните акции изгубиха едва 23% от стойността си от връх до дъно. Това може да се дължи на факта, че руската компания е бизнесът с най-големи доказани и вероятни резерви от злато. Те възлизат на 104 млн. тройунции или 3,2 хил. тона злато.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Също след значително понижаване от 30% от връх до дъно, от началото на юли насам акциите на Newcrest Mining се върнаха към растеж. През изминалия месец те се покачиха с малко над 5%. Възстановяването ѝ изхожда от добра база – компанията продължава да отчита високи приходи и стабилни печалби. През последните три години доходността ѝ на акция расте. Само за изминалата календарна година тя се покачи с цели 65%.

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

- · Чистота: 24 карата · ⌀ - мм

113 лв.Продайте: 104 лв.

Angico Eagle е в групата на бизнесите, които не са засегнати сериозно от поевтиняването на злато. Свиването на акциите ѝ от връх до дъно от средата на 2020 г. досега е съпоставимо с това на Polyus. Въпреки това свиване, само от началото на 2019 г. до момента на писане нейните ценни книги поскъпнаха с цели 70%. Тя също се върна към растеж от средата на юли. Двигател зад растежа ѝ е увеличаването на нетните приходи, които нараснаха до 189,6 млн. долара за второто тримесечие (77 цента на акция) спрямо 105,3 млн. долара през същия период на миналата година (43 цента на акция). През същото тримесечие добивът на злато нарасна с 59% на годишна база до 562 хил. тройунции.

Какво се променя при най-големите компании за добив на злато за четири години

Спрямо последната класация на Tavex на най-големите компании за добив на злато от 2017 г., три от петте най-големи бизнеса все още са в подреждането. Това са Barrick Gold (тогава на първо място), Newmont Mining (второ) и Newcrest Mining (четвърто).

Вижте повече по темата: Топ 5 златодобивни компании в световен мащаб и цените на техните акции

През 2019 г. Goldcorp, тогава под номер три в ранкинга, беше придобита от Newmont Mining в сделка за 10 млрд. долара (премия от 17% над пазарната си капитализация). До голяма степен по този начин Newmont се превърна в лидер както по добив, така и по бизнес оценка сред златодобивните компании.

След няколко пика на акциите до почти 2300 пенса за ценна книга, мексиканската Frensillo (номер пет през 2017 г.) днес се търгува при цена от 11,6 долара (822,84 пенса). Така тя на практика остава почти без промяна за последните единадесет години. Интересно за компанията е, че тя управлява най-голямата предимно сребърна мина в света.

Вижте повече по темата: Как добивът на злато прави България по-богата

Освен имената в класациите, това, което се променя за четири години, е и мащабът. Докато през 2017 г. Barrick Gold е на първо място с пазарна капитализация от „близо 20 млрд. долара“, днес нейната оценка е 38,1 млрд. долара. Тоест тя поскъпва двойно в рамките на четири години. Newmont, струваща 18,5 млрд. долара, днес струва 50 млрд. долара.

Такива динамики не са учудващи. Предвид увеличаващата се цена на златото е съвсем естествено и бизнесите, занимаващи се в отрасъла, да поскъпват. Трябва да се има предвид обаче, че, за разлика от инвестиционното злато, акциите на златодобивните компании са доста по-волатилни.

Интересувате се от инвестиционно злато

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
3120.78 BGN/1Oz + 0.05 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.5514 BGN/1Oz + 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Dundee Precious Metals a atins o producție record de aur în Bulgaria - Tavex
14.01.2022, 13:06

[…] Citiți mai multe despre acest subiect: Cele mai mari companii de exploatare a aurului și capitalizare de piață din lume […]

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3120.78 BGN/1Oz + 0.05 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.5514 BGN/1Oz + 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Смятате, че може да пишете за блога на
Tavex?

Станете автор
0 ПРОДУКТ