Добавете ценово известие

Най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 04.08.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4014,67 BGN/oz
  
+ 52,19 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,97 BGN/oz
  
+ 0,52 BGN
добив на злато

Десетте най-големи златодобивни компании произвеждат повече злато, отколкото Китай и Русия взети заедно, а те са лидерите при страните за 2020 г. 

Добивът на частните бизнеси е почти 900 тона (след последните сливания в сектора към февруари 2022 г.), а на двете държави – под 700 тона. Със съвкупна пазарна капитализация от почти 180 млрд. долара, тяхната оценка е пoчти колкото прогнозирания брутен вътрешен продукт на Гърция за тази година.

Тук ще разгледаме кои са минните компании с най-голям добив на злато в света по показателите: добив на злато и пазарната капитализация. Също ще видим как се представят те в сравнение с последната класация на Tavex от 2017 г.

Най-големите минни компании по добив на злато

Newmont се превърна в най-голямата компания по добив на злато през 2017 г., след като изпревари Barrick Gold. От тогава досега тя остава на чело на класацията.

Вижте повече по темата: Мегасделка за $11 милиарда създаде третия най-голям производител на злато в света

В началото на февруари 2022 г. се осъществи и сливането между Angico Eagle и Kirkland Lake Gold на стойност почти 11 млрд. долара. Обединената компания ще продължи да оперира под името Angico Eagle Mines Limited, а акциите ѝ ще се търгуват на фондовите борси в Торонто и Ню Йорк с тикъра AEM. 

В резултат на сделката дружеството има пазарна капитализация от 22,4 млрд. долара, с което влиза в челната тройка и по този показател.

В инфографиката по-долу ще видите подреждането на компаниите по всеки от критериите. Данните за добива им са към края на 2020 г., тъй като към момента на писане не всички от тях са представили счетоводни отчети. Пазарната им капитализация е към 9 февруари 2022 г.

Инфографика: Най-големите компании по добив на злато в света и по пазарна капитализация

За изминалата година няма промяна сред първите две компании в подреждането, след като добивът на злато при тях се понижи с идентична стойност. AngloGold Ashanti обаче отпадна от челната тройка, след като добивът ѝ се сви с почти 10%. 

При Polyus спадът беше доста по-умерен – от 2,71%. Най-тежко е понижаването на производството при австралийската Newcrest Mining – 12%.

Едва две компании регистрират увеличаване на добива на злато спрямо 2019 г. Това са южноафриканската Gold Fields (4,4%) и единствената руска компания в подреждането – Polymetal International (6,9%). Harmony Gold постига точно същия добив, както и година по-рано.

Най-големите компании по пазарна капитализация

Класацията на най-големите компании по размерa на пазарната им капитализация отразява подреждането по показателя добив на злато, но само до първите две позиции. На трето място е Harmony Gold, която беше последна в предишното подреждане.

От средата на 2019 г. Harmony Gold се представи с впечатляващите 62% по-добре от индекса Van Eck Vectors Gold Miners (известен още с борсовата си абревиатура GDX). 

Той обединява 51 компании, занимаващи се с добив на злато и сребро, включително Barrick Gold и Newmont. С понижаване на цената на златото, акциите на Harmony се понижиха с 50,7% от върха си от 24 юли 2020 г. Въпреки това капитализацията на компанията остава висока.

По отношение на ценовите промени, акциите на Polyus бяха по-стабилни даже и от Harmony. Стойността на нейните ценни книги спадна с едва 34% от връх до дъно. 

Това може да се дължи на факта, че руската компания е бизнесът с най-големи доказани и вероятни резерви от злато. Те възлизат на 104 млн. тройунции или 3,2 хил. тона злато.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Също след значително понижаване от 18,3% от връх до дъно, от началото на юли насам акциите на Newcrest Mining се върнаха към растеж през есента на миналата година, преди да спаднат отново от началото на 2022 г.  

Възстановяването ѝ изхождаше от добра база – компанията отчете високи приходи и стабилни печалби. През последните три години доходността ѝ на акция расте. Само за изминалата календарна година тя се покачи с цели 65%.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 148,00 лв. 135 135,00 148 148,00
Купуваме 135,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Angico Eagle е в групата на бизнесите, които не са засегнати сериозно от поевтиняването на злато. Свиването на акциите ѝ от връх до дъно от средата на 2020 г. досега е съпоставимо с това на Polyus. 

Въпреки него обаче, само от началото на 2019 г. до момента на писане нейните ценни книги поскъпнаха с 16%. Тя също се върна към растеж от средата на юли. 

Двигател зад растежа ѝ е увеличаването на нетните приходи, които нараснаха до 189,6 млн. долара за второто тримесечие (77 цента на акция) спрямо 105,3 млн. долара през същия период на миналата година (43 цента на акция). През същото тримесечие добивът на злато нарасна с 59% на годишна база до 562 хил. тройунции.

Какво се променя при най-големите компании за добив на злато за четири години?

Спрямо последната класация на Tavex на най-големите компании за добив на злато от 2017 г., три от петте най-големи бизнеса все още са в подреждането. Това са Barrick Gold (тогава на първо място), Newmont Mining (второ) и Newcrest Mining (четвърто).

Вижте повече по темата: Топ 5 златодобивни компании в световен мащаб и цените на техните акции

През 2019 г. Goldcorp, тогава под номер три в ранкинга, беше придобита от Newmont Mining в сделка за 10 млрд. долара (премия от 17% над пазарната си капитализация). До голяма степен по този начин Newmont се превърна в лидер както по добив, така и по бизнес оценка сред златодобивните компании.

След няколко пика на акциите до почти 2300 пенса за ценна книга, мексиканската Frensillo (номер пет през 2017 г.) днес се търгува при цена от 11,6 долара (822,84 пенса). Така тя на практика остава почти без промяна за последните единадесет години. Интересно за компанията е, че тя управлява най-голямата предимно сребърна мина в света.

Вижте повече по темата: Как добивът на злато прави България по-богата

Освен имената в класациите, това, което се променя за четири години, е и мащабът. Докато през 2017 г. Barrick Gold е на първо място с пазарна капитализация от „близо 20 млрд. долара“, днес нейната оценка е 35 млрд. долара. 

Тоест тя поскъпва почти двойно в рамките на четири години. Newmont, струваща 18,5 млрд. долара, днес струва 51 млрд. долара.

Такива динамики не са учудващи. Предвид увеличаващата се цена на златото е съвсем естествено и бизнесите от отрасъла, да поскъпват. Трябва да се има предвид обаче, че, за разлика от инвестиционното злато, акциите на златодобивните компании са доста по-волатилни.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още