Добавете ценово известие

Планина от дълг и лъч златна надежда

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 01.02.2012
Цена злато (XAU-BGN)
4364,49 BGN/oz
  
- 20,82 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,15 BGN/oz
  
- 0,07 BGN

Разгарът на европейската дългова криза и политическите препирни около плана за съкращаване на държавните разходи на САЩ оставят крехкото здраве на японските държавни финанси встрани от прожекторите – Япония е държавата с най-голям държавен дълг в света спрямо БВП от 233% (за справка – същият показател за Гърция е 166%). Изглежда в японското финансово министерство се чудят как да стимулират търсенето на новоиздадени японски ДЦК.

Най-новият им финансов маньовър се възползва от атрактивността на инвестиционното злато.

Японското финансово министерство предлага следния стимул: индивидуални инвеститори, закупили японски облигации на стойност над 10 милиона йени (129 000 долара), с доходност от около 0.05% и държащи ги поне 3 години, ще получат златна монета с тегло 0.55 унции. Според японския финансов министър Азуми, така доходността на предлаганата облигация може да нарастне 6 пъти. Ако златото успее да се задържи на сегашните цени, то монетата ще струва около 74 000 йени, докато държавната облигация ще донесе скромните 15 000 йени.

Японската стратегия ясно показва притесненията на правителството за трудности с успешното пласиране на дълга си понеже Японската централна банка активно се намесва на валутния пазар, с цел девалвиране на йената. Това прилича на отчаян опит да се засили търсенето на японски дълг на фона на влошеното състояние на японските държавни финанси и скорошното предупреждение от МВФ за свръхзадлъжнялостта на японското правителство. Както е тръгнало, скоро и други затънали държави може да прибегнат до атрактивността на златото, в усилието си да пласират все по-нежелания от инвеститорите държавен дълг.

Най-добре подстриганият строителен предприемач приема злато като депозит

За първи път в историята на фирмата си Доналд Тръмп приема злато за наемния депозит в новата си сграда на Уол Стрийт 40. Обикновено Тръмп изисква сертифициран чек в долари. Този път обаче той получава 3 килограмови кюлчета на приблизителна стойност от около 200 000 долара от Майкъл Хейнс, изпълнителен директор на фирма, занимаваща се с благородни метали.

Според Хейнс „Тръмп е доста умен и прекрасно разбира предимствата на златото пред долара”. Тръмп приглася: „Тъжен ден е за един предприемач, когато започне да приема плащане в злато вместо в долари, но икономиката е в лошо състояние и Обама не прави нищо да защити долара.” Тръмп многократно е критикувал икономическите политики на администрацията на Обама, заради пагубните им ефекти върху долара. Някои интерпретират случката,като опит за медийна сензация, но тя ясно показва едно общество, което постепенно осъзнава, че книжните валути губят покупателната си способност в текущата икономическа обстановка и естествено насочва средствата си към инвестиционното злато, като алтернатива на книжните валути.

Инвестиционните банки прогнозират по-висока цена на златото през 2012 г.

Прогнози на инвестиционните банки и минимално предвиждано покачване на цена на златото през 2012 г.

Въпреки доскорошното пренебрежително и скептично отношение на инвестиционните банки към златото, то в прогнозите им през тази година са залегнали по-високи цени. Анализаторите на Голдман Сакс очакват средната цена на златото през 2012 г. да бъде 1810 долара за трой унция. Основните фактори за по-високата цена на златото през тази година са по-високото търсене от страна на централните банки, което според експертите на Голдман ще е в рамките на 400-600 тона, отрицателните  лихвени проценти (коригирани с инфлацията) по щатските ДЦК, както и по-нисък толеранс към риска от страна на инвеститорите.

Барклис, от друга страна ,определят средната очаквана цена от 2000 долара на трой унция. Според анализаторите им, златото има непоклатими „стълбове на подкрепа” в дългосрочен план. Нарастващият инфлационен натиск, в резултат на намесите на централните банки, и ниските лихвени проценти според тях, ще движат цената на златото.

Експертите на швейцарската ЮБиЕс очакват тази година средна цена от 2050 долара за трой унция. Те базират прогнозата си на силното търсене на злато в Китай. Според техните анализатори, Китай ще продължава да играе все по-важна роля на пазара на златото. Те очакват Китай да продължи да увеличава вноса си, който през 2010 г. е около 500 тона злато  – два пъти повече, отколкото през 2009 г. Водещите инвестиционни банки не са единствените с очаквания за по-високи цени. Докато банките прогнозират около 15-30% по-висока средна цена,  проучване на Блумбърг, сред 44 трейдъри и анализатори, изчислява средна очаквана цена през 2012 г. от 2140 долара, тоест 35% повишение. Панелна дискусия на Кейси Рисърч (инвестиционен консултант) от икономисти, анализатори, управители на хедж фондове и ветерани на златната индустрия определя цена от 2000 до 3000 долара за трой унция. На фона на мрачната макроикономическа обстановка тези прогнози изглеждат съвсем реалистични.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още