Русия, златото и войната срещу долара

Споделете тази статия

Според доклад на Световния златен съвет централната банка на Русия е увеличила покупките на злато повече от два пъти, а резервите на страната достигат връх от началото на мандата на Путин преди 17 години.

Желанието на Русия да се откъсне от господството на щатския долар и американската парична система е известен факт. Над 60% от световните резерви и 80% от международните плащания са в долари. САЩ са единствената държава с право на вето в Международния валутен фонд, който е световен кредитор от последна инстанция.

Вероятно най-мощното оръжие на Русия във войната й срещу долара е златото. Първата защитна реакция на страната е да натрупа ресурс от злато, което не може да бъде изключено от международната разплащателна система или да бъде хакнато.

Ако една държава притежава злато, тя винаги може да си плати, като просто натовари златото на самолет и го изпрати до другата държава. Това е модерната версия на метода, използван от  Джей Пи Морган, който се е разплащал в злато, изпращайки го чрез кораби или влакове в началото на 20-ти век.

През последните 10 години Русия утроява златните си резерви от около 600 тона до 1800 тона и не дава признаци за забавяне. Страната продължава да трупа злато дори през 2015 г., когато цената на петрола се сгромолясва, а руските резерви се стопяват.

10 рубли Николай II Русия

Русия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 22.6 мм

1163 лв.Продайте: 852 лв.

Освен злато, Русия търси и други алтернативи на долара.

Така например си сътрудничи с Китай и регионални търговски партньори при създаването на разплащателни системи, които не използват долара.

САЩ обаче използва влиянието си в SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), централната нервна система на глобалния трафик за пренос на информация за финансови операции, за да обезоръжи страни, които счита за заплаха.

От финансова гледна точка това наподобява спирането на кислород на пациент, настанен в интензивното отделение. Русия осъзнава своята уязвимост заради доминиращото влияние на САЩ и иска да намали своята зависимост.

Затова Русия създава система, подобна на SWIFT.

Елвира Набиулина, която оглавява руската централна банка, обяви пред Владимир Путин, че „Съществуваше заплаха от изключване от SWIFT. Но актуализирахме нашата система за финансови операции и при евентуален проблем всички операции в SWIFT формат ще продължат да работят. Ние просто създадохме аналогична система.“

Освен това Русия е и част от плана на Китай да създаде нов международен паричен ред, който не включва американския долар. Този план предвижда възможността Китай да купува руски петрол срещу юани, а Русия – да продава юани за злато на Шанхайската борса.

Явно Русия крие още едно оръжие в арсенала си във войната срещу долара.

Говори си, че Банката за развитие на Русия, Външноикономическа банка (ВЕБ), се обединява заедно с няколко руски държавни министри около идеята за разработката на блокчейн технология. Целта им е да създадат изцяло криптирана, достъпна и евтина система за разплащания, която не е обвързана със западните банки, SWIFT или САЩ при осъществяване на парични преводи.

Тази система няма нищо общо с биткойните, които са просто поредния дигитален тоукън. Блокчейн технологията (също известна като технология, позволяваща поддържане на децентрализиран регистър на данни) е платформа, чрез която могат да се осъществяват различни по вид операции вероятно чрез нова руска държавна криптовалута със златно покритие.

„Путинкойни“ може би?

В крайна сметка най-големи загуби ще претърпи доларът, а това е още една причина инвеститорите да диверсифицират портфейлите си с други активи като злато например.

 

Джим Рикардс
за The Daily Reckoning

 

 

Споделете тази статия
Категори:
Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ