Добавете ценово известие

Сребърен куршум в сърцето на кризата

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 01.02.2012
Цена злато (XAU-BGN)
4044,45 BGN/oz
  
+ 78,55 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,20 BGN/oz
  
+ 0,60 BGN

Много от наскоро вложилите в сребро бяха подложени на жестока шокова терапия както през май, така и през септември тази година. За кратък период от време среброто се срина с около 35-36% и в двата случая. Всъщност това бе една съвсем нормална краткосрочна корекция. През последните десет години среброто претърпя почти дузина подобни корекции, някои от тях с над 50%. Такава е природата на среброто. Инвеститорите трябва да са доволни, че имат поредната възможност да закупят този тъй ценен метал с огромна отстъпка. Цената много бързо се възстанови почти половината от загубите и бързо се стабилизира около 32-33 долара за тройунция към 27 септември.

Тенденцията в цената на среброто е все още нагоре. Влошаване на основата няма. Нещо повече, с рязкото задълбочаване на кризата в САЩ и Европа, през последните месеци перспективите на среброто се подобриха значително. Междувременно златото поскъпна значително и много инвеститори отново се преориентираха към далеч по-евтиното сребро.

Въпреки драстичната корекция среброто продължава да се представя по-добре от златото. За инвестиралите в сребро възвръщаемостта за последните 12 месеца към момента (27 септември) е 48%, а в злато „само“ 26%. Очакванията са среброто да изпревари значително златото през идните години. То все още е далеч по-дефицитно от златото и все така незаменимо в десетки медицински и индустриални приложения. Кризата с еврото пробуди някои инвеститори към ползата от инвестиране в злато. Постепенно тези инвеститори ще се ориентират и към ползите от инвестиране в сребро. Ниската ликвидност на среброто означава, че дори малки суми да се преориентират към сребро, цената ще се увеличи съществено, като ще е насочена към заветната граница от $100.

След драстичния срив до $26 среброто бързо се възстанови до $33. Сега благородният метал вероятно ще навлезе в нов процес на консолидация. Очакванията са, че в недалечно бъдеще цената ще се увеличи бързо и ще „покори“ стария рекорд от $50. Няма как да прогнозираме точно дали процесът на консолидация ще продължи още седмица, месец или тримесечие. За дългосрочния инвеститор това не е от съществено значение. По-важното е да се закупи максималното количество сребро докато цената е все още атрактивна.

Докато очакваната годишна възвръщаемост на златото е в диапазона на 20-30%, за среброто очакваната възвръщаемост е 25%-35%. Тоест цената на среброто е далеч по-уязвима в условия на срив, но пък и предлага възможност за по-голяма възвръщаемост. Когато цената „излети“ нагоре, скоковете от 10% на седмица са често срещано явление, а за месец възвръщаемостта може да достигне 30-40%. Това означава, че годишната възвръщаемост се концентрира в рамките на месец-два. При тези условия всяко закъснение с покупката може да доведе до сериозни последици, а избързването е несъществено. Към 27 септември, когато цената е все около $33, моментът е особено подходящ за покупка. Спрямо рекордните $50 от месец април, това си е 35% отстъпка. Когато цената отново се устреми нагоре, инвеститорът ще бъде щедро възнаграден.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още