Добавете ценово известие

Срещата на ЕЦБ едва ли ще осуети бичия пазар при скъпоценните метали

Публикувано от Tavex в категория Анализи, На фокус на 06.09.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4002,30 BGN/oz
  
+ 47,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,88 BGN/oz
  
+ 0,64 BGN

На предстоящата среща на ЕЦБ тази седмица (на 07.09), председателят на банката Марио Драги се очаква да адресира най-горещият въпрос, който вълнува всички трейдъри, финансови анализатори и банкери в Еврозоната. А именно – ще започне ли ЕЦБ постепенно да вдига лихвите в Еврозоната съкращайки своята програма на количествени улеснения?

Въпреки че очакванията от вече почти една година са, че ЕЦБ ще започне да съкращава своите количествени улеснения, Драги досега бе доста плах в своя подход и предпочете да изкача докато не се появят по-сигурни индикатори, че икономиките на Еврозоната напълно са се възстановили от кризата и ценовата инфлация е навлязла във възходяща тенденция в дългосрочен план.

Ниска инфлация и силно евро не са индикаторите, които ЕЦБ търси

Това е и основният фактор, който би могъл да накара Драги за пореден път да отложи затягането на паричната политика на ЕЦБ. Инфлацията в Еврозоната към момента е под желаните 2% – по последни данни за август инфлацията в Еврозоната е била 1.5%. За последно заветните 2% бяха достигнати през февуари и оттогава нейното ниво варира между 1.3% и 1.5%, с изключение на април, когато достигна 1.9%.

Лице на 1 унция златна монета Канадски кленов лист В наличност

1 унция златна монета Канадски кленов лист

Продаваме 4153,00 лв. 4091 4091,00 4153 4153,00
Купуваме 4091,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Но може би още по-голям проблем за Драги е фактът, че курсът на еврото през тази година досега нарастна с много сериозни темпове спрямо всички основни валути. Досега през тази година курсът на еврото се е повишил със 7% срещу британския паунд, с 6% срещу японската йена и с почти 13% срещу американския долар. Това е една от най-добрите години за еврото през последното десетилетие.

В този контекст затягането на паричната политика на ЕЦБ само би подсилила тази възходяща тенденция в стойността на еврото. И това въобще не е резултат, който централната банка желае. Ако в резултат на едно потенциално затягане курсът на еврото се покачи още повече, това може да започне да оказва отрицателен ефект върху износа на страните-членки на Еврозоната, да не говорим за загубата на ликвидност в банковата система. Все неща, което биха могли да застрашат настоящото възстановяване в паричния съюз.

Драги най-вероятно ще предпочете да изчака още

Като цяло изглежда много малко вероятно ЕЦБ да предприеме каквито и да било ходове към затягане на паричната си политика още този месец. Даже не е сигурно дали Драги ще зададе някакъв поне ориентировъчен график относно това кога дългоочакваното затягане най-накрая ще бъде инициирано. Данните за нивата на инфлация и растежа в Еврозоната бяха много сходни през предишните няколко месеца и тогава Драги предпочете да изчака. Този път едва ли ще е по-различно.

Намек за евентуално затягане в скоро време е възможен, но реални действия едва ли. В този контекст срещата на ЕЦБ най-вероятно няма да представлява пречка пред настоящия възходящ тренд в цените на златото и среброто.

Но нека сега обърнем по-близко внимание именно за този тренд в цените на скъпоценните метали. След като в последната статия споменахме, че цената на златото е много близо до най-високото ниво достигнато през последната година, тя се изстреля до нива невиждани от миналото лято. На какво се дължи това? Отново, не на някакви фундаментални икономически фактори или обрат в паричната политика на някоя централна банка, а на ескалиращото геополитическо напрежение.

Лице на Златен суверен Джордж V Великобритания В наличност

Златен суверен Джордж V Великобритания

Продаваме 998,00 лв. 954 954,00 998 998,00
Купуваме 954,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Бичият пазар в металите отново бе подкрепен от политическо напрежение

Вместо да се уталожи, напрежението между Северна Корея и САЩ, което беше ключов фактор в предишния сериозен скок на цените на скъпоценните метали преди няколко седмици, продължава да ескалира. В резултат на това 1308 долара за унция през миналата сряда, цената на златото се покачи до почти 1340 долара през тази. Подобна бе и динамиката в цената на среброто.

По-значителният скок бе в началото на тази седмица, непосредствено след като Северна Корея проведе шести по ред тест на ядрени оръжия в неделя, 3-ти септември. Международния отзвук не се забави и още на следващия ден бе свикано спешно събрание на Съвета за сигурност на ООН. Сред правителствата, които остро разкритикувата действията на Северна Корея се наредиха Южна Корея, Китай, Япония, САЩ, Канада, Филипините и Русия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че действията и думите на Северна Корея продължават да са много опасни и вражески настроени спрямо САЩ, а пък Секретарят по отбраната Джеймс Марис директно заяви, че ако от Сев. Корея застрашат САЩ или техните съюзници, ще им бъде отговорено с “масирано военно действие”.

Както вече сме споменавали, геополитическото напрежение може да окаже сериозно влияние на цените на скъпоценните метали поради факта, че те функционират като хедж срещу всякакъв вид несигурност. С оглед на факта, че вместо да се уталожи международното напрежение продължава да расте, и рискът от директен конфликт изглежда все по-голям, перспективата пред цените на скъпоценните метали през идните седмици изглежда доста добра.

Ако се задържи и ескалира в дългосрочен план, геополитическото напрежение би могло дори да неутрализира до известна степен отрицателните ефекти от потенциалното вдигане на лихвените проценти от страна на ФЕД, което се очаква в края на тази година. Все още е твърде рано, за да се говори за това, с оглед на все по-непридвидимото естество на тези геополитически събития, но това е вероятност, която не трябва да пренебрегваме.

Лице на 20 френски франка Гениус В наличност

20 френски франка Гениус

Продаваме 785,00 лв. 765 765,00 785 785,00
Купуваме 765,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Проблемът с ескалацията на геополитическото напрежение е, че в повечето случаи подобни събития са непридвидими. Или поне далеч по-непридвидими от действията на централните банки. Именно затова подобни събития често могат да изненадат инвеститорите и е много трудно, дори направо невъзможно да се изгради устойчива инвестиционна стратегия, която да разчита на предвиждането на подобни развития. Неведнъж се е случвало международното напрежение да деескалира почти толкова бързо колкото е ескалирало първоначално. Ако това се случи, цените на металите също най-вероятно ще паднат обратно до предишните си нива.

Засега обаче трендът е възходящ и няма причина да не продължи да бъде в близко бъдеще. Геополитическото напрежение се покачва, ЕЦБ е малко вероятно да предприеме каквото и да било затягане на паричната политика този месец, а ФЕД също по всяка вероятност ще изчака със следващото вдигане на лихвите, най-вероятно до декември. Все идеални условия за един бичи пазар в скъпоценните метали.

 Георги Вулджев

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още