Златният подарък за абитуриентския бал

Споделете тази статия

Абитуриентските балове в България са изключителни – подобно отпразнуване на завършването на средното образование не съществува в никоя друга Европейска държава. Периодът между 24.05-31.05 в България винаги се свързва с „истерията покрай абитуриентските балове”. Навсякъде по улиците се чуват клаксони и силно броене от 1 до 12.
За абитуриентите тази истерия започва много преди бала. Организацията, намирането на подходящ костюм/рокля, намирането на шофьор и кола специално за бала- всичко това са въпроси, с които абитуриентите започват да се занимават още в началото на учебната година. За техните познати обаче истерията започва малко преди самия бал. А тя, както може би се досещате или знаете от личен опит, е свързана с намирането на подходящия подарък за този специален повод.

Подаръкът

Абитуриентският бал е нещо, което всеки преживява само веднъж в живота. За този повод подаръците обикновено са не толкова практични, а по-скоро символични. Повечето хора търсят подарък, който да остане като спомен за абитуриента, но който също така да има и някаква реална стойност. Вариантите за намирането на подарък са разнообразни. Аз ще се спра върху една често срещана практика сред много от българите – подаряването на злато.
Златото отговаря на всеки един критерий при избирането на подарък за абитуриентския бал- естетически красив, неподвластен на времето, притежаващ сантиментална стойност, а също така и висока реална стойност, независеща от външните фактори. От хилядолетия хората използват златото при отбелязването на специални поводи, ритуали и празненства. Ето защо не е чудно, че златото се нарежда на едно от първите места, когато става дума за избирането на подарък за абитуриентски бал.

В масовия случай тези, които са се насочили към такъв подарък, на първо място се досещат за златно бижу – колие, гривна, верижка, пръстен. Бижутата са предпочитан подарък, тъй като са красиви, удобни за носене и притежават детайлна изработка. Те носят в себе си сантимент, спомен за човека, който ни е подарил бижуто, спомен за повода и деня. Фината и красива изработка, съчетана с блясъка на златото, винаги ще връщат абитуриента към положителните емоции от тези изминали дни. Независимо колко време е минало, всеки път с поглеждането към своята златна гривна или верижка, тя ще му навява хубави спомени за отминалите ученически години, хубави спомени за деня на неговия абитуриентски бал и, разбира се, хубави спомени за човека, който е подарил въпросното бижу. И докато бижуто може да е най-добрият подарък за тези, които обичат да носят златни украшения по себе си, то може да не се окаже от най-практичните избори. В случай, че решим или ни се наложи да се разделим с подобен подарък, то ще се изправим пред следната ситуация: Разликата в парите, които са били дадени първоначално за бижуто, и парите, които получаваме за него, когато го продаваме, ще е драстична. Това е така, тъй като при покупката на бижу от магазин, ние плащаме и цена за изработка, а когато го продаваме, получаваме пари единствено за грам злато

Какви са разликите между това да подарим златно бижу или златна монета?

До голяма степен и двата варианта са сходни – металът е един и същ, съхранява се във времето, изглежда красиво, притежава висока реална стойност. Съществува обаче една много тънка разлика. Бижутата се създават с цел да бъдат носени от хората, да бъдат забелязвани от другите хора около тях и в последните години, особено в България, биват използвани по-скоро за показност. Златната монета или кюлче от своя страна търси по- скоро практичността – нещо красиво, с висока сантиментална стойност, което лесно да може да бъде продадено при необходимост. Разнообразието от златни монети и кюлчета ни дава един много богат избор за това да подберем точния подарък, който да носи правилната символика. Друг важен момент е неподправеността при златните монети и кюлчета. Докато всяко едно бижу може да бъде копирано от бижутер, то златните кюлчета и монети се секат в специални рафинерии и с определен тираж. Това ги прави уникални, тъй като техният притежател знае, че има нещо, което е ограничено по отношение на своето разпространение. Самата идея, че само едно малко количество от хората по света могат да имат това, което той има, е повод за чувство на гордост при притежанието на златна монета или кюлче.

Как да изберем правилното златно кюлче или монета?

Вариантите при подаряването на златно кюлче или монета са два – инвестиционни продукти или продукти на съвремената нумизматика.

Инвестиционните кюлчета и монети, както се предполага и от тяхното наименование, са предвидени с цел инвестиция, т.е. те не съдържат толкова символика по отношение на своя дизайн. Цената им варира между 6-20% марж над борсовата цена на златото, което ги прави изключително практични за запазване на реалната стойност на подаръка.
Символика за подобен повод би могла да бъде намерена сред историческите монети – инвестиционни продукти, които са били сечени и използвани като платежно средство в миналото, например от някой средновековен буржоа, който е използвал монетата да си купи каляска. Колкото по-стара е монетата, в колкото по-малък тираж е била сечена, толкова по-ценна е тя и повече история носи в себе си. В изображенията по самите монети или страните, от които те произхождат, също би могла да бъде открита символика и сантимент.

Подходящ подарък за абитуриентски бал също така са и лунарните серии на съвременните инвестиционни кюлчета и монети. Това са продукти, които се секат в точно определени рафинерии, всяка година имат нов тираж, но изображението по самото кюлче или монета се изменя всяка година и никога не се повтаря. Това ги прави изключително подходящ подарък за повод, какъвто е абитуриентският бал, тъй като този, на когото я подарите, ще има спомен точно от годината, през която е завършил.
Вторият вариант за подаряването на златно кюлче или монета е свързан с продуктите на съвременната нумизматика. Те се изсичат за специални поводи и имат за цел точно това – да символизират и да напомнят за този повод. Вариантите там са много и всеки може да подбере оптималния за себе си на база това колко добре познава абитуриента. Подходящи решения за такъв тип подарък може да намерите в магазин monetti.
Златната монета или кюлче е един нестандартен подарък, с който вие да можете да зарадвате своя близък абитуриент и да му оставите един наистина много красив и символичен спомен за деня на неговото завършване. Спомен, който да бъде запечатан в блясъка на монета. А абитуриентът от своя страна продължава историята и обогатява сантименталната стойност, която златната монета носи в себе си. Не на последно място неговият подарък ще запази стойността си във времето.

Споделете тази статия
Категори:
Цена на златото (XAU-BGN)
3034.37 BGN/1Oz - 0.40 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
40.5351 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3034.37 BGN/1Oz - 0.40 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
40.5351 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ