Добавете ценово известие

Златният подарък за абитуриентския бал

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Лични финанси на 19.05.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4305,95 BGN/oz
  
- 23,53 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,38 BGN/oz
  
- 0,51 BGN
Снимка на мъж в костюм в статия за инвестиционно злато като подарък за абитуриентския бал.

Абитуриентските балове в България са изключителни – подобно отпразнуване на завършването на средното образование, подобни празненства не съществува в никоя друга Европейска държава. Периодът в края на май у нас се свързва с „истерията покрай абитуриентските балове”. Навсякъде по улиците се чуват клаксони и силно броене от едно до дванадесет.

За абитуриентите тази истерия започва много преди бала. Организацията, намирането на подходящ костюм/рокля, намирането на шофьор и кола специално за бала – всичко това са въпроси, с които абитуриентите започват да се занимават още в началото на учебната година. За техните познати обаче истерията започва малко преди самия бал. А тя, както може би се досещате или знаете от личен опит, е свързана с намирането на подходящия подарък за този специален повод.

Подаръкът в злато

Абитуриентският бал е нещо, което всеки преживява само веднъж в живота. За този повод подаръците обикновено са не толкова практични, а по-скоро символични. Повечето хора търсят подарък, който да остане като спомен за абитуриента, но който също така да има и някаква реална стойност. Вариантите за намирането на подарък са разнообразни. Аз ще се спра върху една често срещана практика сред много от българите – подаряването на злато.

Златото отговаря на всеки един критерий при избирането на подарък за абитуриентския бал- естетически красив, неподвластен на времето, притежаващ сантиментална стойност, а също така и висока реална стойност, независеща от външните фактори. От хилядолетия хората използват златото при отбелязването на специални поводи, ритуали и празненства. Ето защо не е чудно, че златото се нарежда на едно от първите места, когато става дума за избирането на подарък за абитуриентски бал.

Златна монета Британски суверен, изобразяващ кралица Елизабет II.
Златна монета Британски суверен, изобразяващ кралица Елизабет II.

В масовия случай тези, които са се насочили към такъв подарък, на първо място се досещат за златно бижу – колие, гривна, верижка, пръстен. Бижутата са предпочитан подарък, тъй като са красиви, удобни за носене и притежават детайлна изработка. Те носят в себе си сантимент, спомен за човека, който ни е подарил бижуто, спомен за повода и деня. Фината и красива изработка, съчетана с блясъка на златото, винаги ще връщат абитуриента към положителните емоции от тези изминали дни. Независимо колко време е минало, всеки път с поглеждането към своята златна гривна или верижка, тя ще му навява хубави спомени за отминалите ученически години, хубави спомени за деня на неговия абитуриентски бал и, разбира се, хубави спомени за човека, който е подарил въпросното бижу.

И докато бижуто може да е най-добрият подарък за тези, които обичат да носят златни украшения по себе си, то може да не се окаже от най-практичните избори. В случай, че решим или ни се наложи да се разделим с подобен подарък, то ще се изправим пред следната ситуация: Разликата в парите, които са били дадени първоначално за бижуто, и парите, които получаваме за него, когато го продаваме, ще е драстична. Това е така, тъй като при покупката на бижу от магазин, ние плащаме и цена за изработка, а когато го продаваме, получаваме пари единствено за грам злато

Бижу или инвестиционно злато за подарък?

До голяма степен и двата варианта са сходни – металът е един и същ, съхранява се във времето, изглежда красиво, притежава висока реална стойност. Съществува обаче една много тънка разлика. Бижутата се създават с цел да бъдат носени от хората, да бъдат забелязвани от другите хора около тях и в последните години, особено в България, биват използвани по-скоро за показност.

Вижте повече по темата: Какво е инвестиционно злато

Златната монета или кюлче (особено ако са инвестиционно злато) от своя страна търси по- скоро практичността – нещо красиво, с висока сантиментална стойност, което лесно да може да бъде продадено при необходимост. Разнообразието от златни монети и кюлчета ни дава един много богат избор за това да подберем точния подарък, който да носи правилната символика.

Вижте повече по темата: Силните дами в света на инвестиционното злато

Друг важен момент е неподправеността при златните монети и кюлчета. Докато всяко едно бижу може да бъде копирано от бижутер, то златните кюлчета и монети се секат в специални рафинерии и с определен тираж. Това ги прави уникални, тъй като техният притежател знае, че има нещо, което е ограничено по отношение на своето разпространение. Самата идея, че само едно малко количество от хората по света могат да имат това, което той има, е повод за чувство на гордост при притежанието на златна монета или кюлче.

Как да изберем правилното златно кюлче или монета?

Вариантите при подаряването на златно кюлче или монета са два – инвестиционни продукти или продукти на съвремената нумизматика.

Инвестиционните кюлчета и монети, както се предполага и от тяхното наименование, са предвидени с цел инвестиция, т.е. те не съдържат толкова символика по отношение на своя дизайн. Цената им варира между 6-20% марж над борсовата цена на златото, което ги прави изключително практични за запазване на реалната стойност на подаръка.

Колекция от инвестиционни златни монети - Кругерранд, Мариана, Вилхелмина и Австралийски лунар от годината на прасето.
Колекция от инвестиционни златни монети – Кругерранд, Мариана, Вилхелмина и Австралийски лунар от годината на прасето.

Символика за подобен повод би могла да бъде намерена сред историческите монети – инвестиционни продукти, които са били сечени и използвани като платежно средство в миналото, например от някой средновековен буржоа, който е използвал монетата да си купи каляска. Колкото по-стара е монетата, в колкото по-малък тираж е била сечена, толкова по-ценна е тя и повече история носи в себе си. В изображенията по самите монети или страните, от които те произхождат, също би могла да бъде открита символика и сантимент.

Подходящ подарък за абитуриентски бал също така са и лунарните серии на съвременните инвестиционни златни кюлчета и монети. Това са продукти, които се секат в точно определени рафинерии, всяка година имат нов тираж, но изображението по самото кюлче или монета се изменя всяка година и никога не се повтаря. Това ги прави изключително подходящ подарък за повод, какъвто е абитуриентският бал, тъй като този, на когото я подарите, ще има спомен точно от годината, през която е завършил.

Златната монета или кюлче е един нестандартен подарък, с който вие да можете да зарадвате своя близък абитуриент и да му оставите един наистина много красив и символичен спомен за деня на неговото завършване. Спомен, който да бъде запечатан в блясъка на монета. А абитуриентът от своя страна продължава историята и обогатява сантименталната стойност, която златната монета носи в себе си. Не на последно място неговият подарък ще запази стойността си във времето.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още