Добавете ценово известие

Какви ефекти върху цените на златото може да окажат данните за ръста на БВП в САЩ?

Публикувано от Георги Вулджев в категория Анализи, На фокус на 28.08.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4338,29 BGN/oz
  
+ 11,06 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,28 BGN/oz
  
+ 0,07 BGN

На 30-ти август ще излязат последните данни за растежа на БВП в САЩ за второто тримесечие на тази година. Връзката на цените на скъпоценните метали с данните за БВП на САЩ е много сходна на тази с данните за пазара на труда. Правилно или не, БВП е индикатор, който обществото, а и болшинството икономисти, смятат, че най-добре илюстрира състоянието на икономиката на дадена страна. В наши дни това е толкова фундаментален икономически индикатор, че “растеж на БВП” и “растеж на икономиката” са фрази, които се използват като синоними.

БВП и цените на скъпоценните метали – каква е връзката?

Връзката между ръста на БВП и цените на скъпоценните метали обаче е далеч от праволинейна и е подобна на тази с данните за пазара на труда. Данните за БВП могат да окажат влияние върху цената на среброто директно и индиректно. Директно – чрез влиянието което оказват върху валутните пазари и оттам курса на долара, който се явава основен конкурент на скъпоценните метали като инвестиционен актив. И индиректно – чрез влиянието, което оказват върху решенията, които Федералния резерв взима по отношение на паричната политика на САЩ, която пък на свой ред оказва влияние върху курса на долара, и разбира се, лихвените проценти.

Австралийския лунар с лика на Петел е инспириран от китайския лунен календар Изчерпан

1 унция златен австралийски лунар година на Петела 2017

4491 4491,00 6088 6088,00
Купуваме 4491,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Понеже БВП е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката на САЩ, връзката между него и цените на златото и среброто е обратнопропорционално. Скъпоценните метали са хедж срещу икономическа криза и несигурност и затова когато БВП пада или поне расте с темпове под очакваното, техните цени се покачват. И обратното – когато ръста на БВП обаче оправдава очакванията на експертите или ги надвишава, то цените на златото и среброто е логично да падат или поне да не се покачват. Логиката е проста и е на практика идентична на тази при анализа на връзката между цените на металите и данните за пазара на труда.

БВП не е толкова важен индикатор за паричната политика на ФЕД

Чрез своята парична политика Федералният резерв иска да подсигури най-вече две неща – максимално ниска безработица/пълна заетост и ниво на инфлация от около 2%.

Постигането на тези цели са най-важните приоритети на централната банка и около тях се въртят всички нейни решения. БВП е едва вторичен индикатор, който ФЕД следи за да придобие представа за общия макроикономически контекст, но не се стреми да подсигури определено ниво на растеж в този индикатор чрез своята парична политика. Затова е индиректното влияние, което данните за БВП оказват върху цената на златото и среброто, чрез паричната политика на централната банка не е много съществено.

Що се отнася до данните за състоянието на пазара на труда (non-farm payrolls), които също ще бъдат публикувани тази седмица, то тази тема вече сме я обсъждали. Ако тенденцията от последните няколко месеца се запази и подобрението в пазара на труда отново надвиши очакванията на експертите, то това най-вероятно ще доведе до още един временен спад в цената на златото и среброто. Само временен обаче, защото, както вече сме споменавали, ако не водят до затягане на паричната политика на ФЕД, добрите данни за пазара на труда няма да окажат много сериозен отрицателен ефект върху цените на металите. А следващата среща е чак на 19-20 септември.Графика, показваща цена на златото в щатски долар през 2015 г.

Така или иначе е малко вероятно ФЕД да предприеме още едно вдигане на лихвените проценти през ранната есен, освен ако данните за пазара на труда, инфлацията и БВП не са шокиращо положителни. Най-важният фактор тук е инфлацията, която всъщност забавя своето темпо през последните месеци. Ако тя продължава да се забавя Йелън всъщност най-вероятно няма да иска да вдига лихвите въобще до края на годината, но ще е принудена, просто защото вече е дала твърдо обещание да го направи. И затова следващото вдигане на лихвите най-вероятно ще бъде отложено за декември, заедно с планираното съкращаване на баланса на централната банка.

Краткосрочните перспективи пред цената на златото

Междувременно, цените на златото и среброто най-вероятно ще продължат да се покачват. Към момента не изглежда да има фактор, който да може да спре възходящата тенденция, която започна през юли. Единствената въпросителна може би е срещата на борда на Европейската централна банка, която предстои в началото на септември. Припомняме, че последните коментари на Марио Драги по отношение на евентуалното затягане на паричната политика на ЕЦБ бяха доста боязливи. Тонът му може да се промени през септември и да даде по-сериозен намек  за затягане, но едва ли ще предприеме такова точно тогава. Това би било твърде голям шок за пазарите.

Лице на Австрийски Дукат Франц Йосиф 1 унция В наличност

1 австрийски дукат Франц Йосиф

Продаваме 524,00 лв. 506 506,00 524 524,00
Купуваме 506,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Затова хоризонтът пред златото и среброто през идните седмици изглежда чист. Към този момент изглежда вероятно цената на златото да задмине 1300 долара за унция. Обаче, ако съдим по тенденциите от последната година, то е малко вероятно да се покачи значително над това. От октомври 2016 г. 1300 долара за тройунция се установи като горна граница на всеки един краткосрочен бичи пазар в златото. От тогава до днес имаше няколко периода на възходяща тенденция в цената на златото (от 7.10.2016 до 5.11.2016, 28.12.2016 до 17.04.2017 и 9.05.2017 до 7.06.2017), всичките от които свършиха когато цената на златото достигна територията между 1289 и 1307 долара за тройнция.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още