Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Инфлацията в САЩ изстреля златото над 1800 долара за тройунция

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 10.08.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4256,73 BGN/oz
  
- 23,91 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,96 BGN/oz
  
+ 0,06 BGN

Цената на златото в долари се изстреля до 1806 долара за тройунция (към момента на писане) след последните данни за американската инфлация. Жълтият метал пробива границата от 1800 долара за пръв път от началото на миналия месец. Поскъпването му беше от малко над 16 долара за тройунция за минути. То представлява ръст от 1% за деня. Предстои да видим дали то ще приключи търговията над това ниво на съпротива.

Според Bureau of Labor Statistics цените в САЩ през юли се повишават с 8,5% на годишна основа. Темпът на растеж е по-нисък, отколкото беше през юни (9,1%) и под очакванията на икономисти, интервюирани от Bloomberg (8,7%). В сравнение с юни, цените остават без промяна – нито растат, нито спадат.

Вижте повече: Колко е реалната инфлация

Новината срина доларовият индекс, измерващ цената на щатския долар спрямо кошница от чуждестранни валути. Той спадна с цял пункт до 105 пункта – най-ниската му стойност от 1 юли тази година. В последствие се възстанови леко. Еврото поскъпна до 1,03 евро за долар. Единната валута не е била толкова скъпа също от началото на юли, след което се понижи до по-малко от едно евро за един долар.

Вижте повече: Как обезценяващото се евро влияе на джоба ни?

Пазарите очакват по-малко увеличение на основния лихвен процент. Индексът S&P 500 започна търговията с рязък ръст от 1,8% (също към момента на писане), а лихвата по 10-годишните правителствени облигации на САЩ се понижи до 2,7%. Тя остава по-ниска от лихвата по 2-годишните държавни ценни книжа. Състоянието е известно като обръщане на кривата на доходността и по принцип се наблюдава преди кризи, при все че страната технически се намира в такава от началото на годината. Разликата между тях е 0,49 процентни пункта – най-голямото разминаване от началото на 1981 г., когато САЩ отново беше в икономическа криза.

Повече за кривата на доходността можете да чуете в подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни коментари.

Ето още някои важни аспекти на американската инфлация.

Високата инфлация продължава да оскъпява храната

Основен двигател на покачването на индекса на потребителските цени са стойностите на храните. Те поскъпват с 10,9% на годишна основа и с 1,1% на месечна. Енергийните продукти поевтиняват леко спрямо юни, но остават с 32,9% по-скъпи от юли миналата година.

Още няма данни за юли, но същите динамики се наблюдават и в Европа. На Стария континент цените на храните достигнаха най-високите си стойности в историята още през есента на миналата година и от тогава продължават да се катерят.

Инфографика 1: Цените на храните в Европа


През юни поскъпването им е най-тежко в Литва (28,2%), България (23,5%) и Унгария (23%). Германия – двигателят на еврозоната и ЕС, – също изпитва значителен ръст на цените на храните в сравнение с останалите държави в еврозоната. Към юли цените на храните растат с почти 15% спрямо юли 2021 г. Единствената страна, в която темпът на ценови растеж при хранителните продукти се забавя, е Малта.

Говорейки за еврозоната, данните за американската инфлация доведоха до нов „рекорд“.

Инфлацията в еврозоната изпреварва тази в САЩ за пръв път от десетилетие

Според предварителната прогноза на Евростат за юли, индексът на потребителските цени в еврозоната ще нарасне с 8,9% на годишна основа. Ако очакванията на статистическата агенция са правилни, то за пръв път от десетилетие инфлацията във валутния съюз ще е по-висока от тази в САЩ.

Инфографика 2: Инфлация по държави

Разбира се, гледайки отделните държави, индексите на потребителските цени отдавна са много по-високи, отколкото в най-голямата икономика на света. Това е особено вярно за периферията на Европейския съюз.

Вижте повече: Как ще изглежда следващата рецесия в Европа и как да се предпазим от нея

Това е поредната лоша вест за жителите на Стария континент. Въпреки че петролът спадна до най-ниската си стойност на световните пазари от началото на годината, тепърва предстои да видим дали няма да има бъдещо поскъпване на енергийните цени.

 

В неделя Сенатът на САЩ прие Закон за понижаване на инфлацията. Той е един от най-големите пакети в историята. Очаквайте анализа на ефектите от него утре.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още